Pět nejlepších posypek na ovocné knedlíky: Strouhaný tvaroh, falešná drobenka i voňavý perník jídlo skvěle ochutí
7. 6. 2024 Tipy a triky
Ovocné knedlíky jsou výborné samy o sobě, ale můžou být ještě lepší, když na ně zvolíte skvělou posypku. Ta dá jídlu šmrnc a skvěle je ochutí. Na výběr je několik možností a my si je dnes připomeneme.
Sladké plněné knedlíky
K létu knedlíky plněné čerstvým ovocem bezesporu patří. Připravují se tradičně z odpalovaného, kynutého, bramborového nebo tvarohového těsta a plní různými druhy ovoce. Zatímco s meruňkami a švestkami se nejčastěji pojí těsto bramborové, kynuté knedlíky, známé také jako blbouny, se plní častěji spíš drobným ovocem jako jsou borůvky či ostružiny.
Zkušenější kuchařky si jistě pamatují tradiční knedlíky z odpalovaného těsta, které do své Klasické české kuchařky zařadila už kdysi Marie Janků-Sandtnerová. Aktuální sezonu jahod nejlépe vyřešíte pomocí knedlíků z rychlého tvarohového těsta, které zvládne i začátečník. Ostatně, ani tyto knedlíky nejsou žádnou novinkou a připravovaly se již za první republiky.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší posypky na knedlíky
Ať se rozhodnete ale pro těsto či náplň jakoukoliv, chce to na závěr ještě nějaké dochucení. Stačí samozřejmě i pouhý cukr a máslo, ale jde to i zajímavěji. Pojďme si tedy připomenout, jak můžete na závěr uvařené voňavé knedlíky dochutit pomocí různých posypek.
- Posypka tvarohová
Jednoduše rozdrobte tvrdý tvaroh na knedlíky těsně před servírováním a doplňte cukrem a máslem. Využít můžete jak tvaroh označený jako tvrdý, ale máme dobrou zkušenost i s tvarohem měkkým, který je hrudkovitý (prodává se obvykle ve tvaru trojúhelníku v obchodě nebo na váhu na trzích). - Opražená strouhanka
Další klasika, která nikdy nezklame. Strouhanku opražíme nasucho v pánvi a dáváme pozor, aby se nepřipálila. Měla by mít jen lehce zlatohnědou barvu. Když se pak nasype na knedlíky společně s cukrem a zalije rozpuštěným máslem, budete si připadat jako u babičky v kuchyni. - Strouhaný perník
Jednoduché a dobré. Tvrdý perník na strouhání sice není vždy a všude k dostání, ale využít můžete libovolné medové perníčky, které třeba jen v ruce rozdrobíte. Posypka pak bude mít spíš charakter drobenky. - Strouhané ořechy a mák
Nejlepší jsou, kvůli své chuti, ořechy vlašské. S většinou druhů ovoce perfektně chuťově ladí, ale nejvíce asi se švestkami a meruňkami. K jahodám jde pro změnu mletý český mák. Obojí vždy nasypeme na knedlíky až před podáváním a dle chuti přidáme máslo a cukr. - Falešná drobenka
Možná si říkáte, že drobenka musí být pečená. ta klasická ano, ale falešná drobenka z rozmixovaných sušenek, třeba lotusek, másla a cukru se dá použít hned. Budete na ni potřebovat 100 g sušenek, 30-50 g změklého másla a trochu moučkového cukru. Vše smíchejte a rozdrobte těsně před servírováním na ovocné knedlíky.
Náš tip: Dostali jste na knedlíky chuť? Připravte si třeba ty klasické kynuté podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlé tvarohové knedlíky: Na jemné lehoučké těsto stačí jen tři ingredience a ovoce, knedlíky jsou hotové za pár minut
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Přečtěte si Zobrazit více
Alpský knedlík: Připravte si podle názorného videa tuto rakouskou specialitu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Retro vaření s Kristinou: Na Letnice si udělejte tyhle meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta