Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět nejlepších posypek na ovocné knedlíky: Strouhaný tvaroh, falešná drobenka i voňavý perník jídlo skvěle ochutí
Zdroj: Toprecepty

Ovocné knedlíky jsou výborné samy o sobě, ale můžou být ještě lepší, když na ně zvolíte skvělou posypku. Ta dá jídlu šmrnc a skvěle je ochutí. Na výběr je několik možností a my si je dnes připomeneme.

Sladké plněné knedlíky 

K létu knedlíky plněné čerstvým ovocem bezesporu patří. Připravují se tradičně z odpalovaného, kynutého, bramborového nebo tvarohového těsta a plní různými druhy ovoce. Zatímco s meruňkami a švestkami se nejčastěji pojí těsto bramborové, kynuté knedlíky, známé také jako blbouny, se plní častěji spíš drobným ovocem jako jsou borůvky či ostružiny.

Zkušenější kuchařky si jistě pamatují tradiční knedlíky z odpalovaného těsta, které do své Klasické české kuchařky zařadila už kdysi Marie Janků-Sandtnerová. Aktuální sezonu jahod nejlépe vyřešíte pomocí knedlíků z rychlého tvarohového těsta, které zvládne i začátečník. Ostatně, ani tyto knedlíky nejsou žádnou novinkou a připravovaly se již za první republiky. 

Nejlepší posypky na knedlíky 

Ať se rozhodnete ale pro těsto či náplň jakoukoliv, chce to na závěr ještě nějaké dochucení. Stačí samozřejmě i pouhý cukr a máslo, ale jde to i zajímavěji. Pojďme si tedy připomenout, jak můžete na závěr uvařené voňavé knedlíky dochutit pomocí různých posypek. 

  • Posypka tvarohová 
    Jednoduše rozdrobte tvrdý tvaroh na knedlíky těsně před servírováním a doplňte cukrem a máslem. Využít můžete jak tvaroh označený jako tvrdý, ale máme dobrou zkušenost i s tvarohem měkkým, který je hrudkovitý (prodává se obvykle ve tvaru trojúhelníku v obchodě nebo na váhu na trzích). 
  • Opražená strouhanka
    Další klasika, která nikdy nezklame. Strouhanku opražíme nasucho v pánvi a dáváme pozor, aby se nepřipálila. Měla by mít jen lehce zlatohnědou barvu. Když se pak nasype na knedlíky společně s cukrem a zalije rozpuštěným máslem, budete si připadat jako u babičky v kuchyni.  
  • Strouhaný perník 
    Jednoduché a dobré. Tvrdý perník na strouhání sice není vždy a všude k dostání, ale využít můžete libovolné medové perníčky, které třeba jen v ruce rozdrobíte. Posypka pak bude mít spíš charakter drobenky. 
  • Strouhané ořechy a mák
    Nejlepší jsou, kvůli své chuti, ořechy vlašské. S většinou druhů ovoce perfektně chuťově ladí, ale nejvíce asi se švestkami a meruňkami. K jahodám jde pro změnu mletý český mák. Obojí vždy nasypeme na knedlíky až před podáváním a dle chuti přidáme máslo a cukr. 
  • Falešná drobenka
    Možná si říkáte, že drobenka musí být pečená. ta klasická ano, ale falešná drobenka z rozmixovaných sušenek, třeba lotusek, másla a cukru se dá použít hned. Budete na ni potřebovat 100 g sušenek, 30-50 g změklého másla a trochu moučkového cukru. Vše smíchejte a rozdrobte těsně před servírováním na ovocné knedlíky.  

Náš tip: Dostali jste na knedlíky chuť? Připravte si třeba ty klasické kynuté podle našeho video receptu. 

 

Recepty k tomuto článku