Náš život s celiakií aneb Jak se bez lepku najíst na dětské oslavě. Chce to extra občerstvení i extra přátele
6. 6. 2024 Vaření
Když u vašeho dítěte zjistí celiakii, jako se to stalo před dvěma lety naší dceři Aničce, čeká vás spousta problémů, které budete muset nějak vyřešit. A když už máte pocit, že máte všechno nějak najeté, objeví se něco dalšího, třeba v podobě dětské oslavy.
Narozeninová akce musí být
Dětské narozeninové oslavy jsou v posledních letech hitem a velké party často pořádají rodiče i těm nejmenším dětem. A tak má mnohdy i roční prcek „večírek“ hodný oslavy nějakého kulatého jubilea. Také jsme pár takových oslav zažili a musím přiznat, že z některých se nakonec staly spíš večírky pro rodiče. To ale ještě naše Anička neměla celiakii, kterou jí odhalili před dvěma lety.
Mohlo by vás zajímat
Bezlepková oslava
Od té doby jsme uspořádali už dvě bezlepkové oslavy narozenin a i přes moje počáteční přesvědčení, že narozeninový dort rozhodně bezlepkový péct nebudu a raději jej někde objednám, jsem už dva upekla.
Jeden banánový se slaným karamelem, který naše gurmánka zbožňuje a jednu Charlottu, když jsem chtěla využít, že jsem sehnala bezlepkové cukrářské piškoty.
Jenže to všechno byly naše oslavy, které jsem naší bezlepkové Áně nějak přizpůsobila ohledně dalšího občerstvení. Zkrátka se vždycky snažím, aby bylo na oslavě pokud možno vše bezlepkové, aby si to Anička nespletla.
Jak to vyřešit s dortem?
Horší to ale je, když Aničku na nějakou oslavu pozvou. Poprvé mi to nějak nedošlo, a tak Áňa přišla domů i přes všechny ostatní zážitky trochu zklamaná a hlavně hladová. Bezlepkové občerstvení totiž bohužel není na oslavách standardem, a tak člověk může doufat, že místo tyčinek nebo jiných krekrů bude popcorn nebo bramborové lupínky. Největším problémem je ale většinou dort.
Dodnes je to sice pro mě tak trochu záhada, ale všechny děti se na něj vždycky strašně těší, aby pak do svého kousku jednou dloubly a odběhly za další zábavou. A tak, abych Aničku nepřipravovala o zážitek z dortu, na další oslavu jsem jí aspoň jeden malý kousek nějakého jiného dortu přibalila.
Mohlo by vás zajímat
Extra dort pro Áňu
Naštěstí většina našich známých o Aniččině dietě ví, a tak jí třeba maminka její nejlepší kamarádky rovnou zaběhla do místní cukrárny, která nabízí i bezlepkové zákusky, malý kousek dortu koupit. A jiná maminka jí zase přímo na oslavě v nedalekém sportovním centru objednala extra pro ni speciální bezlepkovou obloženou housku.
Hodně to usnadňuje i fakt, že se povědomí o bezlepkové dietě zvyšuje a že ji často dodržují i lidé, kteří by nemuseli. A tak můžete na bezlepkové produkty narazit na čím dál tím větším množství míst. Spíš jde ale o to, že na naši Áňu ostatní myslí a že ji berou i s tímto drobným handicapem.
Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…
Aspoň je pod dohledem
To nám vždycky udělá radost, stejně jako to, že někteří rodiče od Aniččiných kamarádek mají už doma bezlepkové těstoviny pro případ, že by se Áňa třeba zdržela na večeři. A nebo to, že jí nějaký spolužák donese bezlepkovou dobrotu, když nese ostatní dětem při příležitosti svých narozenin do školy nějaké sladkosti, jež zrovna bezlepkové nejsou.
Sice je to drobnost, ale potěší. A je určitě dobře, že to ostatní spolužáci o Áně vědí. Aspoň tak můžu být v klidu, kdyby se Anička rozhodla, že už ji to nebaví a dala si rebelsky kus rohlíku. Myslím, že by jí to nějaká kamarádka nebo kamarád rychle zatrhli.
Nicméně doufám, že Anička snad nijak extra netrpí – snažím si jí vše vynahrazovat, co můžu – třeba svými bezlepkovými kynutými lívanci, na které najdete recept v nějakém dalším dílu našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa.
Náš tip: Pokud byste chtěli upéct dort, určitě vám přijde vhod náš bezlepkový korpus, který snadno upečete podle našeho video receptu.
Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Popcorn s ořechy a rozinkami: Pikantní chuť vydatné svačinky zaručí kombinace zázvoru, pepře a javorového sirupu
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Přečtěte si Zobrazit více
Bezlepkové pokrmy: Číst etikety a připravovat si vlastní jídlo je velice důležité
Náš život s celiakií aneb Co na to máma, když se bezlepkovou stane dcera Áňa. Začátky jako z nepovedené pohádky
Jak na dokonalý rakouský makovec bez mouky: O vláčnost se postarají vajíčka, o nadýchanost sníh