Vaječná omeleta a tuňáková pomazánka v jednom: Zvláštní kombinace vytvoří skvělou a rychlou snídani s jedinečnou chutí
6. 6. 2024 Vaření
Rychlá snídaně, která skvěle chutná, je ideálním prvním denním jídlem pro každého. Proto míchaná vejce a vaječná omeleta patří mezi ty pokrmy, které volíme, když spěcháme a chceme sníst něco teplého. Co kdybychom ovšem klasiku trochu ozvláštnili a udělali z ní de facto dvě jídla v jednom? Za vyzkoušení to rozhodně stojí.
Každý má svůj recept
Míchaná vejce a vaječná omeleta se dají připravit na mnoho způsobů. Někdo je dělá pouze z bílků, aby získal co nejvíce bílkovin, jiní do rozmíchané směsi vajec přilévají mléko či smetanu. I přidávání vajec na pánev se různí. Mnozí si je nejprve rozmíchá v hrníčku nebo misce, společně se solí a dalším kořením, jiní rozklepávají vejce přímo na pánev s tukem, kde je teprve rozmíchají.
Různí se i druhy tuku, který lidé používají. Může jít o klasické máslo či to přepuštěné, tedy ghí, někdo zase používá rostlinný olej. Většina se však zřejmě shodne na tom, že chuťově nejlepší je normální máslo, které se na pánvi nechá rozpustit a na něj poté přijde vaječná směs či celá vejce.
Mohlo by vás zajímat
Co do vajec
Do míchaných vajec či omelety si podle chuti každý přidává svou oblíbenou surovinu. Pro někoho je to cibule, dost často ta jarní, jiní volí pórek, nezvyklé nejsou ani kousky špeku. Stejné je to s kořením. Můžete použít nějakou sušenou „zelenou“ bylinku, třeba pažitku, oregáno nebo bazalku. Pokud máte radši cizokrajné chutě, sáhněte například po kari.
S tukem, ale chutně
Tradiční jídlo ovšem můžete ozvláštnit i zcela nečekaně. Třeba konzervou tuňáka, cibulí a kořením, jako byste chtěli spojit míchaná vejce, chcete-li vaječnou omeletu, s jakousi rybí pomazánkou. Nečekané spojení, které se objevilo na facebookovém profilu Yummy Food Recipies, kde si ho přehrálo před 60 milionů lidí, ovšem vytvoří velmi chutný pokrm.
Nemůžeme sice počítat s tím, že by šlo o zdravé či netučné jídlo, protože použijeme olivový olej a tuňák je naložen v oleji, zato však rozhodně potěší svou chutí.
Míchaná vejce s tuňákovou konzervou
Na netradiční snídaní budete potřebovat: 1 konzervu tuňáka v olivovém oleji (zhruba 170 g), 2 vejce, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 1 lžičku chilli kousků, 1 lžičku sušeného opečeného česneku, 1 cibuli, 1 lžíci olivového oleje, strouhanou mozzarellu dle chuti a špetku sušeného oregana.
Jak na to?
- Do konzervy s tuňákem vyklepněte jedno vejce a vše dejte do mísy. Přidejte sůl, pepř, chilli, česnek a druhé vejce. Vše vidličkou důkladně promíchejte.
- Cibuli si nakrájejte na středně široká kolečka.
- Na pánev nalijte zhruba lžíci olivového oleje, nechte ho zahřát, a pak přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte ji do zlatova.
- Do pánve přidejte směs vajec s tuňákem a kořením a vše promíchejte. Důkladně rozprostřete hmotu po celé pánvi, kterou přikryjte poklicí.
- Poté, co se omeleta z jedné strany opeče, obraťte ji. Můžete si pomoci talířem, na který omeletu z pánve překlopíte a opačnou stranou vrátíte na pánev.
- Navrch přidejte mozzarellu, posypte oreganem a opět přiklopte poklicí. Smažte, dokud se sýr nerozpustí a vejce nebudou zespoda hotová.
- Servírujte nakrájené na menší trojúhelníkové kousky třeba s čerstvou zeleninou.
Náš tip: Jak si připravit chutnou omeletu se sýrem se dozvíte v našem videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šťavnaté kuřecí řízky ve strouhance z toustového chleba: Asijská specialita je hitem i u nás a snadno se dělá
Farmářská krkovička v cibuli a pivu: Masíčko je šťavnaté a úplně se rozpadá díky marinování, chuť dodá směs koření
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na hedvábná míchaná vejce podle Jamieho Olivera? Slavný šéfkuchař doporučuje začít lžičkou másla a včas sundat pánev ze sporáku
Pepper X je oficiálně nejpálivější chilli papričkou na světě. Jalapeño je vedle ní jídlo pro děti
Jak na dokonale vláčnou a nadýchanou omeletu: Zdeněk Pohlreich má trik s vodou, Roman Paulus zase s překládáním