Karamelový větrník na plech: Klasický zákusek s velkou vrstvou lahodného krému a nadýchané šlehačky v jednodušší verzi
11. 6. 2024 Vaření
Karamelový větrník patří mezi klasické zákusky. Podobně jako věnečky se připravuje z odpalovaného těsta. Přichystejte si karamelový větrník na plech a usnadněte si práci. Zvládne to každý.
Větrník jako z cukrárny
Vedle věnečků, špiček, kremrolí či třeba indiánů patří větrníky mezi nejoblíbenější zákusky z cukrárny. Podobně jako věnečky, i větrníky připravujeme z odpalovaného těsta. Určitý čas zabere i tvorba samotných kulatých kousků a jejich rozkrajování. Když si ale větrník připravíme na plech, usnadníme si práci. Pak už jen nakrájíme kousky.
Mohlo by vás zajímat
Správná příprava odpalovaného těsta
Odpalované těsto není úplně jednoduché na přípravu, ale když využijeme pár fíglů, zvládne ho každý.
- Základem těsta je voda, pokud použijeme mléko, bude korpus zlatavější.
- K tekutině a tuku (máslo, olej, sádlo) přisypeme najednou všechnu hladkou prosátou mouku, nevzniknou hrudky.
- Vaříme na mírném plameni, dokud se na dni hrnce nevytvoří bílý povlak jako znak dobře spařeného těsta.
- Hmotu necháme trochu zchladnout.
- Přidáváme vejce, jedno po druhém. Vždy vymícháme směs dohladka.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Karamelový větrník na plech
Na odpalované těsto budete potřebovat: 750 ml vody, 230 g másla, 230 g hladké mouky, 1 špetku soli a 8 vajec. Na karmamelovou náplň: 750 ml mléka, 2 karamelové pudinky, cukr moučku (podle chuti) a 250 g másla. Na šlehačkovou náplň: 500 ml smetany na šlehání, 2 ztužovače a cukr. Na karamelovou polevu: 250 g cukru krupice a 250 ml smetany na šlehání.
Jak na to? Nejdříve si připravte odpalované těsto. V hrnci rozehřejte vodu s máslem a solí, poté naráz přidejte mouku a za stálého míchání vařte na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (zhruba 10 minut). Nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 200 °C. Do vychladlé hmoty zašlehávejte postupně vajíčka po jednom, každé řádně vymíchejte, až pak přidejte další. Na dva plechy rozložte pečicí papír a rozetřete na ně těsto rozdělené na poloviny. Plechy dejte do trouby a nechte péct. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvírejte, bubliny by splaskly. Pečte asi 30–40 minut. Povrch musí být na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
V kastrolu uvařte dva karamelové pudinky v 750 ml mléka a nechte je vychladnout. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a postupně přidávejte zchladlý pudink. Doslaďte podle chuti.
Šlehačku se ztužovači a cukrem vyšlehejte dotuha. Na první plát rozetřete karamelovou náplň, na ni ušlehanou šlehačku. Přiklopte druhým plátem a povrch polijte karamelovou polevou.
Připravte si polevu: cukr nasypte do hrnce, zahřejte ho a nechte roztavit. Jakmile zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Dávejte pozor, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a plech dejte chladit do lednice.
Náš tip: Přichystejte si karamelový větrník na plech podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Větrník ve tvaru dortu: Konečně pořádná porce moučníku pro milovníky větrníků