Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud milujete zmrzliny a dezerty, pak určitě musíte ochutnat něco, co spojuje obojí. Zmrzlina zapečená v briošce, původně sicilská specialita, se nově prodává v centru Prahy. Zjišťovali jsme na místě, jak chutná, jak se přesně dělá i kterým známým osobnostem učarovala.

Zmrzlina a žár...

Spojení studeného a horkého se v gastronomii s úspěchem používá už dlouho. Připomeňme třeba slavný dezert Aljaška, kdy je zmrzlina, položená na piškotovém plátu, ukrytá pod kupou našlehaného sněhu. Tento extravagantní dezert byl zřejmě poprvé připraven na oslavu připojení Aljašky k USA, a to v newyorské restauraci Delmonico’s v roce 1867 a od té doby je tak známý téměř po celém světě.

Ani smažená zmrzlina není žádnou novinkou. Pamětníci si ji jistě vybaví jako součást dezertní nabídky vybraných restaurací v době socialismu. Připravit si obě lahůdky můžete docela snadno i doma. 

Zato pečená zmrzlina, slavná sicilská specialita, u nás moc známá není. Přitom na italském ostrově ve Středozemním moři patří teplá sladká brioška naplněná zmrzlinou mezi nejprodávanější dezerty. A říká se, že také patří mezi velmi instagramovatelné dezerty.

Jde totiž o jeden z nejznámějších a nejfotografovanějších sicilských dezertů, všichni turisté si jej před ochutnáním, nebo v průběhu, musejí vyfotit. 

Pečená zmrzlina 

Jelikož jde bez nadsázky o kalorickou bombu, v Itálii se tahle dobrota nejí jako dezert po jídle, ale spíš místo jídla. V létě tak představuje příjemný, svěží oběd.

A stejně poobědvat můžete nyní i v Praze. V cukrárně Obecního domu v ulici Na příkopech si pečou vlastní lahodné máslové briošky a do nich zájemcům zapečou taktéž domácí zmrzlinu. Zajímavou delikatesu již ochutnali třeba známý plastický chirurg Jan Měšťák, zpěvák Bohuš Matuš nebo moderátor Rey Koranteng.

Pečenou zmrzlinu jsem ochutnal poprvé v životě. Upřímně, když jsem to slyšel poprvé, měl jsem pocit, že jde o nějaký vtip nebo nadsázku. Ale dokonale mě to překvapilo,“ řekl pro Toprecpety.cz slavný moderátor. 

Možnost ochutnat zmrzlinu jsme na místě měli i my. Oceňujeme excelentní chuť jak domácí pistáciové, tak vanilkové zmrzliny a také briošky. V cukrárně Obecního domu se vyrábí 25 druhů zmrzlin a každý den tady najdete jinou nabídku.

Všechny si ale můžete nechat zapéct. A je to zajímavý zážitek. Pokud přemýšlíte, jak takovou zmrzku jíst, pak máme pro vás tip od šéfcukráře Jiřího Matějíčka. „Jako hamburger,“ poradil nám se smíchem na místě. Postup při výrobě pečené zmrzliny je totiž snadný. 

Brioška se podélně rozkrojí, dovnitř se dá porce zmrzliny, brioška se uzavře a krátce zapeče. Sladký „hambáč,“ je hotový! Tenhle letní sladký oběd pořídíte zhruba za 120 Kč.

Něco navíc: Jak to na místě vypadá, jak se zmrzlina připravuje i jak si akci užívaly známé osobnosti, na to se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - V Praze se nabízí pečená zmrzlina. Pochutnával si na ní nedávno i moderátor Ray Koranteng

Ukázat 11 fotografií

Zdroje informací: 
viposobnosti.cz: Pečená zmrzlina 
Britannica.com: baked Alaska
sicilianfoodculture.com: “A brioscia cu’ tuppu” (sicilian brioche): origins and traditions of one of the symbols of Sicilian pastries

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie