Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mykolog Petr Souček radí, kam se vydat na houby a jak i z dálky poznat, že se asi vrátíte s plným košíkem
Zdroj: se souhlasem Petra Součka a Pixabay/koláž Toprecepty

Houbařská sezona se již naplno rozjela, jak dávají tušit fotografie plných košíků od úspěšných houbařů, jež v posledních dnech zaplnily sociální sítě. Možná si říkáte, zda to není moc brzy. Jaká je tedy skutečnost a jak to letos s houbami vypadá, nám prozradil mykolog Petr Souček. 

Kdy do lesa na houby?

Možná i vás zprávy o houbových žních nalákaly k tomu vydat se s košíkem do lesa a možná i vy sami jste se už chlubili známým svými prvními úlovky. A nebo jste se vrátili z lesa zklamaní, že jste nenašli ani prašivku. Kde je tedy ten nejlepší čas zamířit do lesů a jaké houby máte nyní šanci najít, na to jsme zeptali Petra Součka, člena výboru České mykologické společnosti

Deset dnů po dešti

Pokud si houbaření spojujete až s prázdninovými měsíci nebo s podzimními dny, pravděpodobně máte pocit, že je na houby ještě trochu brzy. Houby opravdu nejvíc rostou od července do září, a to cca 10 dnů po vydatných deštích a následném teplém (nikoli však horkém) počasí.

Houby totiž potřebují nějaký čas, aby mohly vyrůst, obvykle 6–10 dní. Zpočátku jsou pod zemí, takže nejsou vidět. Vše záleží i na druhu houby – třeba hřib smrkový máte šanci najít až 10 dnů od deště. Vodítkem pro váš může být jeden jev, a sice pára objevující se po dešti nad lesem.

Už rostou i hřiby

Oficiálně ovšem houbařská sezona startuje již v březnu, kdy se objevují první smržovité houby (například kačenka česká). „Sezóna jarních hub (smrže, atd.) byla velmi slušná,“ říká pro Toprecepty.cz mykolog Petr Souček.

Jarní houby pak v květnu vystřídaly tzv. májovky neboli čirůvka májovka, již lze trhat až do června. Na konci května se někdy objevují již první hřibovité houby, hlavně hřib kovář.

Na letošním houbovém šílení tak není nic neobvyklého, sezona ale letos opravdu začala o trochu dřív, což Petr Souček potvrzuje: „Letošní sezóna hřibů začala nezvykle brzy. Já osobně jsem našel první hřiby borové již 7. dubna, tj. skoro o měsíc dříve než jiné roky. Pomalu se začínají objevovat druhy rostoucí v teplém létě - jako např. teplomilné barevné hřiby.“

Lepší sezona pro houbaře

Dalo by se tak usuzovat, že by si houbaři po loňské neúspěšné sezóně mohli spravit chuť a dokonce bychom se z hub mohli radovat delší dobu. „Zatím se to vyvíjí dobře díky aktuálnímu vlhkému počasí. Ale to se může během pár dnů změnit,“ říká Petr Souček, dodává ale, že dělat výhled na letošní sezónu je obtížné.

„A jak bude vypadat tradiční podzimní sezóna, tak to je opravdu věštění z křišťálové koule,“ uzavírá Souček.

Už jsou i podzimní houby

Houbaři hlásí, že nacházejí typické podzimní houby, jako je třeba hřib (suchohřib) hnědý, hřib neboli klouzek strakoš, další druhy klouzků či některé druhy kozáků a křemenáčů.

„Aktuální počasí jim totiž přeje,“ vysvětluje Petr Souček. „Připomíná jim podzimní počasí - hodně vlhka bez extrémních veder. Ale tohle chování není ničím neobvyklým. Každý rok se občas objeví některé druhy dřív než je obvyklé.“

Kam se vydat na houby?

Ani letošní trochu zrychlená sezona ale automaticky neznamená, že najdete houby všude. Petr Souček k tomu dodává: „V letním období je mimořádně důležité sledovat srážkové úhrny. Srážky se v tomto období většinou omezují na letní bouřky, a tak se můžeme setkat s případy, kdy v jedné vesnici nosí houbaři z lesa plné košíky a ve druhé vesnici (vzdálené pár km) nenarazíte v lese na houbu.“

Částečným vodítkem pro vás může být mapa Českého hydrometeorologického ústavu, která ukazuje pravděpodobnost růstu hub v určité lokalitě. 

Pokud byste ocenili nějaký konkrétnější tip, kam se na houby vydat, doplňuje k tomu mykolog následující: „Obecně je možné doporučit místa s vyšší nadmořskou výškou, kde bývá v létě chladněji, severně orientované svahy, vlhčí místa v okolí potoků, rybníků a vodních nádrží.“

Náš tip: Pokud se vám při houbaření zadařilo, můžete si rovnou udělat tyto staročeskou bramboračku s hříbky podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku