Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny vaří: Rychlé tvarohové knedlíky s meruňkami polité máslem a sypané perníkem chutnají skvěle
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Sezona meruněk je tady a mezi jedny z nejlepších a taky nejrychlejších jídel s tímto ovocem patří určitě tvarohové knedlíky. Ty jsou na přípravu navíc tak snadné, že je zvládne i začátečník. Mám pro vás dnes dva tipy, díky kterým se knedlíky nerozpadnou ani nerozvaří.

Zásady přípravy tvarohových knedlíků

Ovocné knedlíky jsou pro mě jedním ze symbolů léta. U nás doma máme rádi hlavně tvarohové anebo bramborové (nejlépe se švestkami). U těch tvarohových hraje roli, kromě chuti, i to, že jsou neskutečně snadné na přípravu, když máte dobrý recept. 

Pokud to nepřeženete s moukou, knedlíky se prakticky nedají pokazit. Pokud to přeženete, mohou mít konzistenci golfových míčků, což není žádoucí. Loni jsem vyzkoušela, zda je na knedlíky lepší tvaroh ve vaničce nebo ten v alobalu, tak si to můžete přečíst, ale podle mě jde i o recept, který je potřeba tomu či onomu tvarohu přizpůsobit. 

Pokud použijete tvaroh ve vaničce, dejte na 500 g tvarohu 200 g - 220 g krupice nebo hrubé mouky. U tvarohu v kostce (alobalu) dost uberte. Na 500 g tvarohu v alobalu stačí 160 - 180 g krupice. Plus se mi vyplatil jeden trik s obalováním ovoce i knedlíčků, najdete jej v postupu receptu níže. 

Jinak v celém procesu žádné čáry nejsou. Je to tradiční jídlo našich babiček a parádu udělá na stole i dnes. Češi jsou navíc jeden z mála národů, který si dopřává sladká jídla jako hlavní chod, nikoli dezert. A já tvrdím, že je to proto, že máme tak dobré sladké pokrmy, že to za to stojí!

Rychlé tvarohové knedlíky s meruňkami

Recept je na knedlíky s meruňkami, ale klidně můžete použít i jahody nebo jiné (spíše pevnější a větší) ovoce. Na těsto budete potřebovat: 500 g tvarohu v alobalu, 1 vejce M, 160-180 g krupice, 1-2 vanilkové cukry a špetku soli. Na dokončení pak: krupici na obalování, tvaroh na posypání, máslo, cukr a strouhaný perník

Jak na to? Nejdříve si dejte do většího kastrůlku vařit vodu. Jakmile mírně probublává, připravte těsto smícháním všech surovin. Ovoce omyjte, osušte a obalte v krupici, lépe tak k těstu přilne.

Pak ovoce postupně obalujte v těstě, knedlíky znova obalte v krupici (nebudou mít tendenci se rozvářet), vytvarujte a ihned vkládejte do vroucí vody. Vařte podle velikosti knedlíků asi 8-12 minut. Z této dávky je 8-9 velkých knedlíků nebo podle velikosti ovoce i více, my jsme měli doma zrovna veliké meruňky. Na jednu slušnou porci stačí tři. 

Těsně před podáváním polijte knedlíky rozpuštěným máslem (já si ho nahřívám v nerezové mističce nad hrncem s knedlíky) a sypte tvarohem (používám Olešnický, je takový poloměkký), strouhaným perníkem a cukrem. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku