Kyselina citrónová je opředena mnoha mýty. Víte, jak to s ní je doopravdy?
10. 6. 2024 Tipy a triky
Kyselina citrónová podporuje želírovací proces a zvýrazňuje chuť a barvu ovoce i zeleniny při zavařování. Vhodná je také na dochucení salátů, kompotů a nápojů. Široké využití má ale také v domácnosti.
V knize „Tajemství výrobců potravin“ od jednoho z našich předních odborníků na složení potravin, Víta Syrového, se můžeme dočíst, že tato kyselina je v našem organismu jednou z klíčových látek při odbourávání energeticky významných zdrojů.Tělo ji tudíž může lehce zpracovat, o čemž svědčí i to, že se běžně vyskytuje v kyselém ovoci.
Kde použít kyselinu citrónovou v kuchyni i v domácnosti?
• při výrobě domácích džemů, marmelád a želé na podporu želírovacího procesu
• na zavařování sirupů
• na dochucení nápojů
• při zavařování zeleniny jako náhradu za ocet
• na okyselení zálivek do salátů a kompotů
• na odstraňování vodního kamene například ve varných konvicích, kávovarech nebo pračkách
2 tipy, jak používat kyselinu citrónovou k želírování
1. Je-li džem málo tuhý, přidejte 2 zarovnané lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker a přiveďte ho znovu do varu. Jestli je džem dostatečně hustý, poznáte nejlépe, když ze směsi odeberete 2 lžičky horké marmelády, nalijete ji na studený talířek, který jste chvíli před tím dali do ledničky.Pokud hmota ztuhne, můžete ji nalévat do sklenic, pokud ne, přidáte trochu kyseliny citrónové.
2. Budete-li želírovat ovoce přezrálé, přidejte trochu kyseliny citrónové.
Kyselina citrónová Dr. Oetker
V obchodech ji seženete ve 20gramovém a v 80gramovém balení, které je opatřeno zip-lock uzávěrem, díky němu sáček uzavřete. Odsypete jen tolik, kolik právě potřebujete, zbytek schováte na příště. Sáček obsahuje kyselinu citrónovou v práškové jemně krystalické formě. Jemné krystaly se v džemech a sirupech rozpouštějí rychleji a rovnoměrněji. 20 g kyseliny citrónové odpovídá asi 320 ml citrónové šťávy.
Recepty pro inspiraci:
Vyzkoušejte si doma připravit Džem z lesního ovoce kreativně na 3 způsoby, Letní džem z broskví a meruněk nebo Džem z kiwi a jablek.
Nebojte se zapojit vlastní fantazii a zkuste si vytvořit svoje originální džemy, marmelády nebo želé. Inspirovat se můžete některým z originálních receptů, které najdete na stránkách www.oetker.cz. Všechny jsou několikrát vyzkoušené ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny s touto značkou a dodržíte předepsaný postup, máte záruku, že se vám dílo vždycky povede.
Kyselina citrónová je nenahraditelná při zavařování a všestranná v domácnosti
Věděli jste, že kyselinu citrónovou můžete použít i na přípravu domácího Prášku do myčky na nádobí? K jeho přípravě vám stačí 80 gramů Kyseliny citrónové MAXI Dr. Oetker, 80 gramů prací sody, 80 gramů Jedlé sody Dr. Oetker a 35 gramů soli do myčky na nádobí. Všechny ingredience vsypeme do misky a důkladně promícháme. Skladujeme v uzavíratelné nádobě a v suchu.
Více tipů, jak využít kyselinu citrónovou v domácnosti, např. jako domácí prací prášek či aviváž, nebo jako hlavní přísadu šumivých bomb do koupele, při jejichž výrobě zabavíte i děti, najdete zde.
Témata
Mohlo by vás zajímat