Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurkový salát podle Maďarů je příjemně pikantní a voní česnekem. Jedna ingredience navíc u něj dělá božskou chuť
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Okurkový salát se sladkokyselou zálivkou patří společně s rajčatovým, mrkvovým a zelným k čtveřici klasických přílohových salátů českých hospod. Není však jen naší specialitou, podobný, ovšem trochu vylepšený, mají v oblibě i v Maďarsku. 

Okurka je nejlepší v salátu

Čistě okurkové saláty jsou oblíbené v mnoha zemích světa - vždyť zpracovat okurku do podoby nějakého svěžího salátu je možná to nejlepší, co s ní můžete udělat. Dokáže být výborným parťákem ostatních druhů zeleniny, ale klidně v salátu zvládne i hlavní roli a vystačí si jen s doprovodem nějaké zálivky

Český okurkový salát je úplně nejjednodušší, s octovou či citronovou zálivkou a nasládlou chutí. To v Řecku si zase pochutnávají na tzatziki, v nichž okurky doplňuje hustý řecký jogurt a česnek, v Polsku mají salát s názvem mizeria, v němž je pro změnu zakysaná smetana a kopr, případně další bylinky, a japonský sunomono dochucuje rýžový ocet, sójová omáčka, sezam a chilli. 

Salát na maďarský způsob

Maďarský salát isteni uborkasaláta se tomu našemu hodně podobá, něco si ale bere i z předchozích jmenovaných. Jeden z  rozdílů spočívá například už v tom, že zatímco na český salát se okurky obvykle strouhají, u toho maďarského se krájí (nebo strouhají) na tenké plátky. Nejlépe to jde na struhadle typu mandolína.

Na salát se dává stejně jako nás obyčejná sladkokyselá zálivka, navíc se však přidává česnek. Další důležitou ingrediencí, která je v maďarské kuchyni hodně oblíbená, je kysaná smetana. Tu lze sice případně i vynechat, ale spousta lidí se shoduje, že právě ta dodává salátu lepší chuť. Ostatně někteří ji přidávají na okurkový salát i u nás.

To, čím je ale maďarský salát nejvíc specifický, je mletá paprika, jíž se nakonec posype. Oproti nasládlému českému okurkovému salátu je díky ní ten maďarský o trochu chuťově výraznější a pikantnější. Navíc se můžete rozhodnout, zda zvolíte sladší nebo rovnou pálivou. A pokud byste měli pocit, že jste to s pikantností trochu přehnali, vše můžete zachránit ještě právě kysanou smetanou, která chuť salátu příjemně zjemní. 

Recept na isteni uborkasaláta

Pokud rádi zkoušíte něco jiného a klasický okurkový salát vás možná už trochu omrzel, je nejvyšší čas vyzkoušet ten maďarský. Uvidíte, třeba vám nakonec zachutná i víc než ten náš. A jak jej uděláte?

Budete potřebovat: 2 středně velké okurky hadovky, 2 stroužky česneku, 1 lžíci octa, 2 špetky soli, 1 lžíci cukru, 330 g zakysané smetany, mletou papriku na posypání.  

  1. Oloupejte okurky a nakrájejte je nebo nastrouhejte na plátky do mísy. Osolte, dobře promíchejte a nechte několik minut odstát. Pak tekutinu sceďte, případně ještě okurky trochu vymačkejte.
  2. V míse okurky zakápněte octem, posypejte cukrem, pak vmíchejte oloupaný a utřený česnek a vše dobře promíchejte. Čím více mícháte, tím více se chutě rozvoní.
  3. Salát dejte do lednice vychladit a uchovávejte ho tam až do podávání. Do hotového salátu ještě přidejte zakysanou smetanu a opět důkladně promíchejte. Nakonec posypejte velmi malým množstvím červené papriky na ozdobu.  

Náš tip: Trochu jiný okurkový salát si můžete připravit i podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli