Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lékařka radí, jak se neotrávit jídlem na dovolené: Pomáhají káva i obyčejný citron, ale pozor na alkohol!
Zdroj: Se souhlasem MUDr. Jungwirthové a Toprecpety.cz, koláž Toprecepty

Stává se to každý rok. Místo krásných zážitků u moře tráví cestovatelé nechtěně hodiny na toaletě nebo dokonce celé dny v nemocnici. Přitom mnohdy stačí jen zdravý rozum a dá se problémům předejít. Na to, jak nejlépe zabránit střevním potížím, jsme se zeptali lékařky MUDr. Anny Jungwirthové.

Dovolená na toaletě? 

Zvracení, průjmy, křeče v břiše a celková nevolnost jsou potíže, které každoročně potkají na dovolené tisíce lidí. Otravy jídlem hrozí zejména v teplejších destinacích a spíše mimo Evropu (suverénně vede Egypt), ale trable mívají turisté klidně i v Řecku

Den před odletem začal partner zvracet a nemohl přestat, v podstatě se až dusil. Druhou cestou šlo jídlo ven taky, a to skoro non stop, byl to horor,“ svěřila se pro Toprecepty.cz naše čtenářka Veronika Novotná z Prahy, která trávila dovolenou s rodinou na Krétě. 

Musela jsem volat asistenční službu a ti k nám poslali lékaře až na pokoj. Přítel dostal dvě injekce, aby se mu ulevilo,“ dodala s tím, že její partner žádná preventivní opatření nedodržoval. „Jedl i pil všechno, nijak se neomezoval.

A v tom byla možná zásadní chyba. Pokud si chcete podobné zážitky ušetřit, připomeňte si s námi, co je dobré (ne)dělat. Odborné rady pro tento článek poskytla MUDr. Anna Jungwirthová, primářka gastroenterologického oddělení Sanatoria sv. Anny v Praze a členka prezidia Gastroenterologické asociace ČR.

Co na dovolené nedělat 

V angličtině se pro tyto případy používá fráze: Boil it, cook itpeel it or forget it, v překladu tedy Uvař to, oloupej nebo na to zapomeň. V destinacích, kde si nemůžeme být jisti hygienickými podmínkami, nás právě tahle zásada může ochránit od většiny nákaz z jídla
Co to v praxi znamená? V teplejších destinacích, zejména v létě, při stravování volte jídla tepelně upravená (vařená, smažená) a, pokud možno, zapomeňte na: 

  • Led v nápojích - protože si nemůžeme být jisti, odkud je voda, do ledu použitá, a také, jak s ní bylo zacházeno, kde se led skladuje a podobně. Často se také doporučuje pít jen balenou vodu, ale to záleží na destinaci. Někde je vhodné si vodou z PET lahve i čistit zuby, jinde to není potřeba. 
  • Saláty ze syrové zeleniny - tohle je asi těžké dodržet, ale je to bezpečnější. Nikdy totiž nevíme, jakou vodou byla zelenina umytá. „Umytí navíc odstraní pouze mechanické nečistoty, nikoli ty bakteriální,“ vysvětluje pro Toprecpety.cz Mgr. Andrea Mecová, vedoucí lékárnice Benu lékárny z Ostravy.
    Pokud už si chcete salát dát, alespoň ho pořádně okyselte, citronem nebo octem. Salmonely totiž nesnášejí kyselé prostředí a ocet nebo citron tak pomohou předejít nákaze. 
  • Velké množství alkoholu - Čechy hojně oblíbená „vnitřní dezinfekce“ slivovičkou či jiným destilátem nemá očekávané účinky. „Dokonce je to naopak. Zvýšená konzumace alkoholu způsobí gastritidu, tedy podráždění sliznice žaludku. Cévy jsou pak víc roztažené a mají větší schopnost absorpce do krevního oběhu. Vyšším množstvím alkoholu tak člověk podpoří průnik bakterií do organizmu,“ varuje primářka MUDr. Anna Jungwirthová
    Dvě sklenky vína denně, nebo jedna štamprle ráno a večer jako malá dávka mohou dobře působit na trávicí enzymy, ale víc alkoholu škodí,“ uzavírá zkušená odbornice. 

Lékařka doporučuje: Pijte kafe!

A co tedy naopak jíst a pít, abyste nákaze předešli? Zhruba 14 dní až týden před cestou začněte brát probiotika pro vylepšení střevní mikroflóry a pokračujte s užíváním po celou dobu dovolené. „Doporučuji termostabilní probiotika, tedy taková, která přežijí i v teplém počasí,“ říká pro Toprecepty primářka Jungwirthová. S dávkováním vám dle druhu probiotik poradí v každé lékárně. 

Pokud nechcete utrácet peníze v lékárně, pomoci si lze i jinak. Malým zázrakem pro naše střeva je kysané zelí. „Kysané zelí je úplně nejlepší, co můžeme pro své zdraví udělat a na prevenci je perfektní,“ doporučuje lékařka. 

Dalším z řady pomocníků je obyčejná káva. „Hořkou kávu bez cukru a mléka doporučuji, má totiž protektivní účinek,“ říká pro Toprecepty.cz MUDr. Anna Jungwirthová a dodává, že káva okyseluje žaludeční prostředí a tím pádem působí částečně antibakteriálně.

Zároveň primářka připomíná, že naopak léky na snížení žaludeční kyselosti, které užívá dost lidí, mohou k rozvoji nákazy přispět. „Když hodně snížíme kyselost žaludečního prostředí, právě třeba léky na pálení žáhy či na reflux, umožníme bakteriím snazší průchod. Kyselé žaludeční prostředí by totiž jinak většinu bakterií zničilo,“ říká MUDr. Anna Jungwirthová. Proto, pokud to jde, raději tyto léky před dovolenou vysaďte. 

Zdroje informací: 
Evropská komise: Světový den bezpečnosti potravin 2024
Bezpečnost potravin: Deset pravidel WHO pro bezpečnost potravin
Avantitravelinsurance.co.uk: How to avoid food poisoning on holiday
Denik.cz: Přes 2,2 milionu úmrtí ročně způsobují na světě nemoci z potravin
dailymail.co.uk: Revealed: The top 10 worst resorts for food poisoning, from Hurghada in Egypt to Riviera Maya in Mexico

Témata

Recepty k tomuto článku