Příběh jako z pohádky: Jídla Radka Příhonského chválili králové, teď je může ochutnat každý „smrtelník“
13. 6. 2024 Rozhovory a reportáže
Provozování food trucku si každý spojí s mladou kuchařskou krví, která chce zažívat dobrodružství a něco se v oboru naučit. U nás ovšem v dodávce s mexickými specialitami najdete překvapivě jednoho z nejzkušenějších a nejvýraznějších kuchařů poslední dekády. Radek Příhonský šéfoval během své kariéry v luxusních restauracích, vařil na ambasádách po celém světě pro krále i prezidenty. Teď si ovšem plní svůj sen.
Mezinárodní sláva
Radek Příhonský, jenž začínal v restauraci Zahrada v Opeře, vařil v karlovarském Grandhotelu Pupp, na velvyslanectvích v Dánsku, Izraeli, Mexiku, Indonésii a JAR a byl osobním kuchařem Karla Schwarzenberga i nyní dokazuje, že na perfektní kuchyni nemusíte nemusíte narazit pouze v luxusních restauracích.
Již čtvrtým rokem totiž provozuje TacoTruck Mex, který byl jeho snem již od roku 2002, kdy food truck spatřil v Londýně.
Když se renomovaný kuchař ohlédne za svou kariérou, vždy si vzpomene především na knížete Schwarzenberga, který mu umožnil připravovat menu pro významné osobnosti z celého světa.
Úplný základ Příhonského úspěšné kariéry však najdeme u něj doma. „K vaření mě přivedly především moje maminka, obě babičky a sestry mojí maminky. Vždy se vařilo dohromady a mně se líbilo, jak dámy ladně cestují po kuchyni a štěbetají. Hlavně jsem ale miloval to jejich jídlo,“ zavzpomínal pro Toprecepty.cz uznávaný kuchař.
Mohlo by vás zajímat
Nová kuchařská cesta
Po letech vaření na exkluzivních adresách a pro mocné a slavné se ovšem Radek rozhodl, že jeho kuchařské kroky povedou zcela jinou cestou. „Jakmile jsem někam vycestoval, velice mě zajímal tamější street food a vždy jsem se v této oblasti rád něčemu přiučil,“ vzpomíná Příhonský.
„Má první akce s TacoTruckem v únoru 2020 na Smíchovské náplavce byla úžasná. Navštívilo nás spoustu lidí a k mé radosti všem chutnalo. Sklidil jsem i pár pochval,“ dodává.
Po několika letech „na kolech“ by se do klasické restaurace vracel jen ztěžka. „Já „kamenný obchod“ nechci, protože kromě provozování Taco Trucku jsem také privátní kuchař. Teď si můžu svůj čas rozdělovat, a to by mi restaurace nedovolovala. Kamenný provoz je větší žrout času (smích),“ přiznává Příhonský pro Toprecepty.cz.
Žádný párek v rohlíku
Jídelníček, který chtěl Radek nabízet ve svém food trucku, neměl být obyčejný, proto se kuchař vydal na tři týdny do Mexika. „Můj důvod byl jasný, chci dělat opravdové Mexiko a ne nějaký Tex-Mex! Zažil a vyzkoušel jsem si toho opravdu spoustu - tacos všech druhů třeba i s beranem pečeným v zemi, nebo kůzlečí polévku,“ popisuje svou zkušenost kuchař. Zároveň přiznává, že u našinců zpočátku trochu narážel na neznalost autentické mexické kuchyně.
Jak opravdu chutná tato velmi zajímavá strava v podání Radka Příhonského, to můžete vyzkoušet na vlastní „ústa“ i vy na Apetit Pikniku, který se odehraje již tuto sobotu 15. června v pražské Grébovce.
Neustále se učit
Základem pro úspěšnou práci v gastronomii je podle Radka chuť se učit a vůle pracovat. „Jsem z generace, kdy jsme pro kuchařinu moc vzory neměli. Spíše jako mladý jsem zkušenější rychle předběhl,“ vzpomíná s tím, že ho baví současní začínající kuchaři.
„V květnu jsem na velvyslanectví v Kodani mohl vařit s Kristínkou Nemčkovou (vítězka MasterChef Česko 2020 - pozn.red.), která je Sous Chef v Geraniu, restauraci, co má tři michelinské hvězdy. Ve 22 letech je úžasná. Takových mladých kuchařů je po světě spousta a já se od nich rád učím,“ říká Příhonský pro Toprecetpy.cz.
Pro všechny začínající kolegy má Radek důležité rady: „Každému mladému kuchaři říkám, uč se jazyk a jak můžeš, vypadni na několik let do světa. Můžeš pracovat v mnoha prestižních restauracích, učit se a učit se. Po pár letech si najdeš svůj styl a směr.“
Jak se „dělá“ úspěšný food truck zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Domácí mexickou tortillu s kuřecím masem si můžete připravit podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Manželé se „z donucení“ pustili do přípravy hot dogů: Vyrábíme vlastní klobásy, v obchodech jsme si nevybrali, říkají
Celerový salát na chlebíčky: Celerem rozhodně nešetřete, chuť kromě majonézy a cibule doladí ještě jedna ingredience
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na silný vývar podle vítězky MasterChef Česko Kristíny: Maso předem opečte a určitě zapomeňte na sůl, radí
Příběh jako z pohádky: Jídla Radka Příhonského chválili králové, teď je může ochutnat každý „smrtelník“
Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď