Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V dalším díle pořadu Buchty po ránu se Josef Maršálek společně s Terezou Bebarovou vydali na piknik. Tedy ne úplně, ale společně upekli tři slané pochutiny, které si naopak můžete vzít vy. Třeba tyto rajčatové placky, které potěší hlavně milovníky pečiva z kynutého těsta. 

Co si vzít na piknik?

Hezké letní počasí láká k tomu vydat se někam do přírody na piknik. Vždyť co může být lepšího, než si užít snídani, oběd nebo klidně i večeři v trávě, dokud jsou dlouhé večery. Na piknik se hodí dobroty, které lze snadno zabalit a převézt nebo přenést v piknikovém koši.

Kromě salátů, pečených mas a sladkých koláčů je ideálním piknikovým pohoštěním i slané pečivo. A právě takové připravil pro inspiraci Josef Maršálek v posledním díle pořadu Buchty po ránu. Pokud stále váháte, co si na piknik a nebo i jen na výlet do přírody vzít, možná vás nadchnou třeba tyto placičky z kynutého těsta s rajčátky, olivami a bazalkou

Placky nebo focaccia?

Rajčatové placky podle Josefa Maršálka jsou vlastně taková italská focaccia, což je tradiční italský chléb podobný pizze, jehož původ sahá do dávné minulosti, a jak zmínil Josef Maršálek „...focacciu vynalezli již Etruskové ještě před Římským impériem“. V plackách se pak propojují základní chutě italské kuchyně a bazalka jim dodá přímo báječnou vůni.

Placky jsou z kynutého těsta podobného tomu na pizzu. Na něj si Josef Maršálek nejprve připravil omládek, tedy drožďový kvásek, díky němuž můžete v receptu použít menší množství kvasnic. Je to vlastně preferment – předkvašení části mouky.

Omládek se může nechat zrát až několik hodin. Ale vydrží vám dokonce až čtyři až pět dnů. „To už byste ho ale museli mít v lednici,“ upozorňuje Josef Maršálek a dodává: „Čím bude starší, tím bude pečivo po upečení voňavější, bude mít hezčí, otevřenou střídku, velké póry a hezčí barvu.“

Těsto vylepší rajčatová šťáva

Známý cukrář na těsto použil speciální pizza mouku, která vyniká tím, že obsahuje hodně lepku a, jak sám říká, „...je právě dělaná na těsta s vysokou hydratací. Hydratace je poměr mezi moukou a vodou. Čím víc je v těstě vody, tím víc je hydratované“.

Zajímavou ingrediencí v těstě je rajčatová šťáva. Zeleninové nebo ovocné šťávy se podle Josefa Maršálka do těsta výborně hodí. Místo rajčatové se dá použít třeba i špenátová, mrkvová či z červené řepy. Šťáva totiž hezky zabarví střídku a vylepší chuť, což platí i u těchto placek. A pokud jsme vás na ně nalákali, můžete si je rovnou upéct podle receptu Josefa Maršálka. Jak na to?

Budete potřebovat na omládek: 200 g pizza mouky, 200 g vody, 10 g droždí. Dále si připravte: 200 g pizza mouky, 50 g olivového oleje, 120 g 100% rajčatového džusu, 8 g soli, 250 g zelených oliv a 10 g čerstvé bazalky. Na dokončení: 500 g cherry rajčat, maldonskou mořskou sůl a 50 g olivového oleje. 

  1. Nejprve si připravte omládek z mouky, vody a droždí. Vše smíchejte v míse, zakryjte a nechte uzrát asi 3-4 hodiny, ale klidně i přes noc. 
  2. Do mísy pak dejte zbylé ingredience na těsto kromě oleje a soli – omládek, mouku, šťávu a lístečky bazalky (v případě, že máte silného kuchyňského robota, můžete je dát vcelku). Vše pak promíchejte a prohněťte asi 2 minuty. Pak přidejte olej a sůl a pokračujte v hnětení dalších 5-6 minut, dokud vám nevznikne řidší, ale nelepivé těsto. 
  3. Těsto přendejte do mísy a zapracuje do něj celé olivy. Zakryjte a nechte odpočinout 20 minut. Pak opět propracujte a nechte vykynout do dvojnásobného objemu. 
  4. Těsto pak vyklopte na pomoučený vál. Těsto posypejte moukou (nebo potřete olejem) a pak pomocí karty lehce tzv. přetužte – natáhněte do stran a přeložte. Pak z něj vyvarujte placku ve tvaru obdélníku. Ten rozřízněte na 9 přibližně stejně velkých kousků. Ihned dejte na plech. 
  5. Jednotlivé kousky přestříkejte vydatně vodou. Voda totiž pomůže vytvoření páry v troubě a pečivo získá hezký „nápek“. Pak placky obložte polovinami rajčátek. Případně můžete placičky obložit i plátky mozzarelly nebo i posypat strouhaným čedarem. Nakonec je osolte a pokapejte olivovým olejem. 
  6. Plech vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte 15-18 minut. 

Na přípravu rajčatových placek v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Fotogalerie - Buchty po ránu 20 rajčatové placky

Ukázat 13 fotografií

Náš tip: Pokud dáváte přednost klasické pizze jako z pizzerie, připravte si ji podle našeho video receptu

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku