Španělské ptáčky: Závitky z hovězího masa s typickou pikantní a lehce nakyslou omáčkou lze rychle a jednoduše připravit v troubě
18. 6. 2024 Vaření
Španělské ptáčky vůbec nejsou španělským jídlem, jak by se mohlo zdát. Toto oblíbené jídlo české kuchyně je vlastně naplněný závitek z masa zalitý omáčkou. Ideální je k němu rýže, hodí se ale i houskové knedlíky.
Co jsou španělské ptáčky
České jídlo, které nemá se Španělskem nic společného, je vlastně tenký závitek masa s bohatou náplní a přelitý chutnou omáčkou. Většinou ho připravujeme z natenko naklepaného hovězího masa. Obvykle jde o roštěnou nebo zadní hovězí, výjimkou ale není ani vepřové. V tom případě saháme po vepřové pleci nebo kýtě. Dovnitř balíme vařené vejce, uzeninu a nakládané okurky.
Ptáčky mohou být ve formě závitků, ale oblíbené jsou také takzvané rozlítané ptáčky. Je tím myšleno pokrájené maso. Po této variantě saháme, když spěcháme a na nějaké motání ptáčků nemáme čas.
Mohlo by vás zajímat
Čím naplnit španělské ptáčky
Náplň do španělských ptáčků se může lišit nejen podle kraje, ale také rodinných zvyklostí. Nejčastěji dovnitř balíme vařené vejce, uzeninu (špek, slanina, případně párek) a nakládané okurky. Rádi také přidáváme cibuli (někdo dává přednost pórku). Obvykle bývá v ptáčku vařené vejce, zajímavou variantou je bylinková omeleta. Někdo zase rád přidá sýr Niva.
Chuť dodáme masu nejen solí a pepřem, ale také ještě ho potřeme hořčicí. Hodí se nejen plnotučná, ale pro pikantnější chuť dijonská či kremžská. Příjemnou nakyslost můžeme podpořit nakládanými kapary.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Jak připravit španělské ptáčky
Na ptáčky pro čtyři strávníky budete potřebovat: 400 g hovězí roštěné (vysoký roštěnec), 2 lžičky plnotučné hořčice, 25 g špeku, 1 nožičku párku, 1 vejce, půl velké sterilované okurky, 1 velkou cibuli, 50 ml oleje, sůl, mletý pepř a půl lžíce hladké mouky na zahuštění šťávy (dle potřeby).
Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Maso nakrájejte přes vlákno na plátky, naklepejte je do šíře, osolte, opepřete a potřete hořčicí. Okurky, vejce, párky, špek a jednu cibuli pokrájejte na stejné čtvrtinové dílky a narovnejte je na jednotlivé plátky masa. Maso zaviňte tak, aby byl obsah dobře schován. Můžete ho spíchnout párátkem nebo kovovou jehlou, omotat nití. Povrch můžete také osolit a opepřit.
Do pekáčku dejte druhou nakrájenou cibuli, zalijte ji olejem a navrch naskládejte natěsno ptáčky. Dejte do rozehřáté trouby zapéct na 10 minut. Pak teplotu zmírněte a dopékejte při 150 °C cca 45 minut, až je maso měkké. Během pečení polévejte maso vypečenou šťávou nebo podle potřeby horkou vodou. Když jsou ptáčky upečené, vyndejte je z výpeku.
Výpek přiveďte k varu. Redukujte do zlatohněda, podle potřeby zahustěte cca 1 lžící mouky rozkvedlané ve vodě. Nechte zhruba 20 minut provařit a ještě dochuťte solí, pepřem a lžičkou hořčice. Španělské ptáčky vložte zpět do šťávy a prohřejte. Podávejte s rýží.
Náš tip: Připravte si španělské ptáčky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Španělské ptáčky ve Španělsku neznají. Jaké slavné názvy jídel jsme si prostě jen vymysleli?
22 receptů na pokrmy se špenátem: Zdravá zelenina má v kuchyni všestranné využití
Dijonská hořčice: Dochucovadlo, které zbožňoval už francouzský král Ludvík XI. a básnil o něm i Shakespeare!