Houbová omáčka s mletým řízkem je hotová během chvíle: Netradiční spojení překvapí úžasnou vůní i perfektní chutí
15. 6. 2024 Vaření
Postupný start houbařské sezóny znamená, že se do našich kuchyní začínají dostávat první úlovky z lesa. Protože si je každý chce hned užít a vychutnat si skvělou houbovou chuť, hodí se jednoduché recepty, podle nichž dokážeme vykouzlit perfektní jídlo. Napadlo vás třeba spojit oblíbené mleté maso a houbovou omáčku? Rozhodně to stojí za to.
Nejvhodnější houby
Houbová omáčka je po smaženici a „nemasových“ řízcích dalším populárním pokrmem, který rádi připravujeme z „masa pro chudé“, jak se houbám občas také říká. Když navíc vaříme smetanovou omáčku, dosáhneme ještě vyšší stupeň chuti a gastronomického zážitku.
Nejlépe se hodí hřiby, kvůli své výrazné chuti, lišky, které dokáží přidat pikantnost, nebo holubinky, které omáčku udělají jemnější. Pokud nemáte houby z lesa, můžete použít i žampiony, které celoročně seženete téměř v každém obchodě s potravinami.
Mohlo by vás zajímat
Experiment se smetanou
Co se týče smetany, můžeme také použít hned několik druhů. Když chceme omáčku odlehčenou, hodí se smetana na vaření (12 %), hutnější a krémovější omáčku zase pomůže vytvořit smetana ke šlehání (30 %). Nebojte se však použít i smetanu zakysanou, která přidá lehkou kyselost a svěžest, což originálně obohatí klasické recepty.
Maso trochu jinak
Mleté maso patří mezi neoblíbenější suroviny v českých kuchyních. Především proto, že práce s ním je jednoduchá a dá se použít na mnoho způsobů. Jedním z nich je například mletý řízek. Tato alternativa k oblíbené klasice se dá připravit z vepřového, hovězího nebo mixu obou mas.
Výhod skýtá mleté maso hned několik. Nejen, že je často levnější a dostupnější než kvalitní plátky masa, ale lze také kombinovat s různými ingrediencemi a kořením, což umožňuje velkou variabilitu v chuti.
Ačkoliv se dá použít různé mleté maso, mix vepřového s hovězím, který seženete v běžném supermarketu, na řízky absolutně stačí.
Mleté řízky na houbách a smetaně
Na přípravu skvělého tradičního jídla budete potřebovat: 500 g mletého mletého masa mix (vepřové + hovězí), 250 g čerstvých hub, 1 středně velkou cibuli, 1 vejce, 1 housku, 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce mléka, 3 lžíce hladké mouku, strouhanku (dle potřeby), šťávu z 1/2 citronu, 3 bobkové listy, 6 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, špetku sušeného tymiánu, špetku drceného kmínu, olej, vodu, sůl a pepř.
Jak na to?
- Do misky dejte na kostičky nakrájenou housku a zalijte ji mlékem. Nechte pečivo, aby nasálo mléko a poté ho „vymačkejte“.
- Do mísy vložte mleté maso, přidejte „vyždímanou“ housku, vejce, sůl a pepř a vše dobře promíchejte. Podle potřeby lehce zahustěte strouhankou. Z hmoty tvarujte placky (řízky) a obalte je v mouce.
- Ve vyšší pánvi si rozpalte olej a prudce v něm opečte řízky z obou stran. Poté je vyjměte a dejte bokem. Do pánve vsypte nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osmahněte dosklovata.
- Poté ji mírně podlijte vodou, vložte řízky zpět do pánve, přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a zastříkněte citronovou šťávou. Přikryjte pokličkou a duste zhruba 15-20 minut.
- Mezi tím si očistěte a nakrájejte houby na menší kousky. Na druhé pánvi nechte houby na oleji osmahnout, přidejte drcený kmín, lehce osolte, podlijte asi 2 dcl vody a nechte dusit doměkka.
- V misce si smíchejte smetanu a lžíci hladké mouky. Řízky vyjměte z vyšší pánve a do výpeku nalijte smetanovou směs. Pořádně provařte, míchejte metlou, aby v omáčce nezůstaly hrudky.
- Omáčku dochuťte mletým pepřem, přidat můžete i citronovou šťávu.
- Řízky dejte na talíř a přelijte je houbovou omáčkou. Jako příloha se skvěle hodí třeba houskový knedlík nebo jemné noky.
Naše rada: Omáčku můžete připravit i ze sušených nebo nakládaných hub. Pokud používáte sušené, nechte je před vařením v misce s horkou vodou. Pokud zvolíte nakládané houby, nejdřív je musíte scedit a nechat okapat. Poté je lehce osmahněte na oleji, aby se ztratila jejich kyselost.
Náš tip: Lahodnou houbovou omáčku si můžete připravit také podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velká houbová mapa 2024: Plné košíky hlásí houbaři ze Středních Čech, na bramboračku si nasbíráte i na Vysočině
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Farmu založili na odpadu z lesa. Dnes pěstují delikátní houby a dodávají je do obchodů i špičkových restaurací
Přečtěte si Zobrazit více
Šťavnaté kuřecí řízky ve strouhance z toustového chleba: Asijská specialita je hitem i u nás a snadno se dělá
Chyby při vaření houbové omáčky: Pozor dejte na čerstvost hub i na jejich úpravu
Domácí knedlík připravený za půl hodiny: Hrníčková verze chutná skvěle, je rychle hotová a zvládne ji i kuchař amatér