Josef Maršálek upekl úžasně křehké sýrové tyčinky: Kouzlo je v dobře udělané drobence a správném potření vejcem, říká cukrář
17. 6. 2024 V kuchyni s VIP
Hezké počasí úplně vybízí k tomu, abychom vyrazili na piknik. Co si však vzít k jídlu, aby to nebyly pouze tradiční pochutiny, které si koupíme v obchodě? Josef Maršálek s Terezou Bebarovou připravili v Buchtách po ránu například perfektní sýrové tyčinky, po kterých je jen zapráší.
Staňte se hvězdami pikniků
Období pikniků se rozjelo a je proto nutné se naučit připravit nějaké dobroty, kterými můžeme potěšit nejen své chuťové buňky, ale také překvapit své blízké. V posledním díle druhé série Buchet po ránu tak Josef Maršálek a Tereza Bebarová ukázali, jak se stát hvězdami posezení v přírodě nebo na zahradě.
Jak populární cukrář upozornil: „Piknik jako slovo pochází z francouzského pique, což je výzva k jídlu, a nique, což neznamená nic. Původně to prý bylo tak, že vás pozvali na jídlo a vy jste si ho měli donést sami,“ prozradil divákům Maršálek a pochválil, že dnes už tomu tak není.
Mohlo by vás zajímat
Doba se změnila
Naopak hostitel má v současnosti na starost připravit občerstvení, kterým se klidně mohou stát i sýrové tyčinky, které porotce soutěže Peče celá země tentokrát upekl. Připomněl, že se jde o křehké těsto, které už pravidelní diváci pořadu Buchty po ránu umí, ale je dobré mít na paměti několik důležitých zásad.
„Například, že do křehkých těst patří tekutina až nakonec, tentokrát je to jogurt,“ upozornil cukrář. Důraz také klade na správnou přípravu drobenky. „Žádné dlouhé hnětení, protože nechceme máslo rozpustit,“ připomněl Maršálek. „Teplota lidského těla je nad teplotou tání másla,“ dodal.
Těsto je základ
Neméně důležitá je i příprava samotného těsta před pečením. „Je podstatné, aby těsto bylo dobře vyválené, protože ho budeme plnit a překládat. Potřebujeme, aby pořád zůstalo pevné, aby se nám dobře tvarovalo a tyčinky se dobře motaly,“ vysvětlil Maršálek. „Kdyby bylo těsto měkké, tak se strašně nadřete,“ dodal.
Sýrové tyčinky s kmínem
Na piknikovou pochoutku budete potřebovat: na těsto 300 g hladké mouky, 200 g studeného másla, 120 g jogurtu a 3 g soli. Na dokončení 300 g strouhané goudy, 1 vejce velikosti M, 100 g semínek (lněné, sezam a černý sezam), 5 g kmínu a hrubě mletý pepř.
Jak na to?
- Do mísy nasypte mouku a přidejte studené máslo a sůl. Rukama hnětením vytvořte drobenku. Přidejte jogurt, rychle a krátce zamíchejte. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte do uležet do lednice nejméně na hodinu.
- Ztuhlé těsto poté umístěte na lehce pomoučený vál a dlaněmi ho roztáhněte do stran. Posypte ho trochou mouky a válečkem vytvarujte obdélník o velikosti zhruba 30 x 40 cm.
- Těsto lehce pokropte vodou a na jednu polovinu nasypte silnou vrstvu nastrouhaného sýra, kterou posléze opepřete.
- Přes sýrovou vrstvu překlopte druhou polovinu těsta a válečkem ji po celém obvodu rozválejte. Pomocí rádýlka poté z těsta vytvořte zhruba dvoucentimetrové tyčinky.
- V misce si vidličkou rozmíchejte vejce, kterým vytvořené tyčinky „pomašlujte“. Následně posypte semínky a kmínem. Na plech si připravte pečicí papír.
- Tyčinky vezměte do obou rukou, vytvořte spirálu a tu roztáhněte.
- Hotové tyčinky dávejte na plech dále od sebe, konce můžete k pečicímu papíru přimáčknout, aby se nerozmotávaly.
- Plech vložte do trouby, rozehřáté na 180 °C, pečte 20-25 minut dozlatova. Troubu v průběhu pečení neotevírejte.
Rady slavného cukráře:
- Pokud budete na přípravu drobenky používat kuchyňského robota, zvolte nástavec typu „K“, neboli takzvanou lyru.
- Těsto po zchladnutí roztáhněte dlaní před rozválením proto, abyste ho lehce zahřáli a měli snazší práci z válečkem.
- Velikost obdélníku z těsta je stejná jako velikost pečicího papíru. Pokud ji nemáte v oku, poslouží dobře pravítko.
- Gouda je ideální sýr proto, že během pečení nevytváří nitě a zůstane hezky šťavnatý.
- Tyčinky je důležité potřít vejcem před jejich tvarováním. Jinak by se těsto špatně propékalo, protože by bylo slepené vajíčkem.
- Pokud nemáte rádi semínka, můžete místo nich na posypání použít sýr nebo ořechy.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Chutné sýrové tyčinky z listového těsta si můžete připravit podle našeho videoreceptu:
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Díky Malé pekárně jsem si splnila sen o vlastní cukrárně, říká Naďa Pohlreichová. Největší úspěchy slaví s makovcem
Josef Maršálek upekl úžasně křehké sýrové tyčinky: Kouzlo je v dobře udělané drobence a správném potření vejcem, říká cukrář
Královský koláč z křehkého těsta: Shora křehký a uvnitř vláčný moučník s tvarohem připravíme raz dva
Přečtěte si Zobrazit více
Vítěz Peče celá země Vojtěch svůj styl nezmění: Obyčejné buchty ode mě nečekejte, těch je na internetu dost, říká
Náš život s celiakií: Vychytaný borůvkový koláč bez lepku. Nepoznáte rozdíl od toho klasického
Jak na skvělou drobenku nejen na letní koláče? Sázkou na jistotu je poměr 2-1-1. Když jej dodržíte, moučníky budou božské