Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivý domácí pudink v luxusnější verzi. Stačí vyměnit pudinkový prášek za žloutky a pravou vanilku
Zdroj: Unsplash, Jana Ohajdova

Snad žádným jiným dezertem se dětem nezavděčíte tak jako pudinkem. A co dětem? Zbožňují jej i mnozí dospělí, třeba už jen proto, že je na chvíli přenese do dětství. Obvykle jej připravujeme z pudinkového prášku. Klidně jej zvládnete i bez něj a dokonce i mnohem lépe a lahodněji.

Výborný základ pohárů

Pudink je přímo dokonalým a univerzálním dezertem pro chvíle, kdy máte chuť na něco sladkého, ale nemáte čas na to něco péct. Je rychle hotový, lehký, krásně krémový, a ještě si ho můžete udělat v mnoha příchutích. V misce jej stačí doplnit piškoty, když přidáte ještě ovoce a šlehačku, máte vynikající pohár. Navíc jej využijete i do různých koláčů a koláčových krémů.

Pudink je nejlepší domácí

Nejrychlejší pudink uděláte z pudinkového prášku, který koupíte v každém obchodě, a to v různé kvalitě. Ani ty nejlepší prášky se ale nevyrovnají pudinku domácímu. Příprava jeho nejklasičtější varianty vám navíc nebude trvat o mnoho déle než v případě pudinku z prášku, odměnou vám ale bude ještě lepší chuť. Navíc tento domácí pudink je i řešením ve chvílích, kdy třeba od dětí padne požadavek na pudink a vy zrovna žádný sáček na jeho přípravu nebudete doma mít. 

Klasika ze žloutků

Typické pudinkové konzistence lze dosáhnout mnoha způsoby. Pudink můžete udělat  pomocí želatiny, lněných nebo chia semínek, banánů nebo třeba rýže. Na ten nejklasičtější vám ale budou stačit jen obyčejná vajíčka, respektive žloutky. Hustou pudinkovou konzistenci vám v tomto případě zajistí již samotné žloutky, které fungují jako vynikající zahušťovadlo.

Chcete-li si ji pojistit, je lepší přidat kukuřičný škrob, případně rýžovou mouku. Pudink můžete navíc udělat z klasického mléka, ještě lepší ale bude, když část nahradíte smetanou. K dokonalosti jej pozvednete, když vanilkové příchuti dosáhnete pomocí semínek vyškrabaných přímo z vanilkového lusku. Případně můžete použít i jen vanilkovou esenci, ale s černými zrníčky vanilky vypadá pudink luxusněji.

Aby se pudink nesrazil

Při přípravě pudinku je nejdůležitější temperování žloutků – tedy jejich postupné zahřívání. Právě tak zajistíte hladkou a hedvábnou konzistenci pudinku. Žloutky je proto nutné nejprve samostatně vyšlehat v misce. Do nich se pak nejprve přilije jen část horké mléčné směsi, aby nedošlo k teplotnímu šoku a žloutky se nesrazily. Teprve, když se teplota vyrovná, můžete vše smíchat dohromady. A jak tedy pudink připravíte?

Budete potřebovat: 700 ml plnotučného mléka, 3 lžíce kukuřičného škrobu, špetku soli, 150 g cukru, 3 žloutky, 1 lžíci másla a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku nebo 1 lžičku čistého vanilkového extraktu.

  1. V malé misce nejprve vyšlehejte ¼ šálku mléka s kukuřičným škrobem. V hrnci pak vyšlehejte zbývající mléko, sůl a cukr. Směs zahřívejte na mírném ohni, dokud se z ní nezačne vařit pára; nenechte ji vařit.
  2. Zatímco se mléko ohřívá, vyšlehejte žloutky v samostatné malé misce. Jakmile se mléko začne vařit, pomalu přilévejte ½ šálku horké mléčné směsi do žloutků a neustále šlehejte. Pomalu přidejte žloutkovou směs zpět do hrnce a poté směs kukuřičného škrobu. Pokračujte ve vaření na mírném ohni za stálého šlehání, dokud směs nezačne vřít a nezhoustne.
  3. Odstavte z ohně a zašlehejte máslo a vanilku. Hotový pudink nalijte do misek a nechte vychladnout. Podávejte samotný nebo s ovocem.

Náš tip: Máte-li rádi pudink, můžete vyzkoušet i tento pudinkový dort podle našeho video receptu.

[videoRecipe:48254;show_title=1

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli