Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zemlbába-žemlovka: Obyčejné jídlo provoněné rumovými rozinkami je dovedené k dokonalosti a chutná božsky
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Zemlbába neboli žemlovka se dá jíst jako hlavní chod, ale také jako dezert. Původně velmi jednoduché jídlo si dnes vychutnáváme jako velkou dobrotu, ať už v teplé či studené podobě. Připravte si ji.

Co je zemlbába

Zemlbábu neboli žemlovku také můžeme znát pod názvy memlovka, případně memla. Sladký nákyp z jablek a zbytků staršího bílého pečiva (rohlíků, veky, vánočky) namočeného do směsi mléka a vajec je tradičním, původně obyčejným, jídlem, které dnes často vyšperkováváme k dokonalosti.

Název by měl souviset s počeštělým německým pojmenováním Semmelbaba, Semmelauflauf (houskový nákyp).

Sladká jídla milují nejen děti, a tak si výbornou žemlovku s chutí dají všechny generace strávníků.

Jak vylepšit žemlovku

V žemlovce bývá tvaroh, který můžeme dochutit pár kapkami vanilkové esence, strouhanou citronovou kůru, ale také rozinkami provoněnými rumem. K jablkům můžeme přidat nahrubo nasekané vlašské ořechy a ještě je třeba k posílení vůně předem nasucho opražit. Pro lepší chuť se dá také vyměnit mléko za smetanu na vaření.

Navrch na žemlovce může být ještě sněhová čepice ze sněhu s cukrem. Stačí dát na konec pečení, a to asi na posledních 10 minut.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak se dělá zemlbába-žemlovka

Pro tři strávníky budete potřebovat: 3 jablka, 4 starší rohlíky (mohou být i housky, bagety, večky, ale i vánočka apod.), 500 ml mléka (dle potřeby), máslo, 2 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 50 g rozinek, 2 lžíce cukru, mletou skořici a 1 vanilkový cukr. Volitelně lze přidat: smetany, drcené oříšky atd.

Jak na to? Nádobu (aby měla víko, poklici - může být i remoska) silně vymažte máslem. Rozinky nasypejte do misky a zalijte je horkou vodou.

Umytá jablka rozkrojte, odstraňte jádřince a nastrouhejte je nahrubo. Rohlíky nakrájejte na kolečka. V misce vidličkou rozšlehejte 1 vejce, přilijte mléko, promíchejte a do této směsi namočte větší část rohlíků.

Rozinky nechte okapat na sítu. Namočené plátky rohlíků rozložte jeden vedle druhého do formy, pokryjte dno i boky. Měkký tvaroh promíchejte s vejcem a cukrem, pak přidejte polovinu rozinek a opatrně promíchejte. Z nastrouhaných jablek mírně vymačkejte šťávu. Na plátky rohlíků v pekáči rozložte jablka a posypejte je zbylými rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem.

Do mísy s mléčnou směsí namočte zbývající nakrájené rohlíky. Žemlovku v pekáči zalijte připraveným tvarohem a pokryjte vrstvou namočených rohlíků. Žemlovku před pečením můžete ještě poklást pár tenkými plátky másla. Pečte na 180 °C asi 45 minut, nebo dokud rohlíky na povrchu nezezlátnou.

Náš tip: Připravte si žemlovku jako od babičky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více