Zemlbába-žemlovka: Obyčejné jídlo provoněné rumovými rozinkami je dovedené k dokonalosti a chutná božsky
19. 6. 2024 Vaření
Zemlbába neboli žemlovka se dá jíst jako hlavní chod, ale také jako dezert. Původně velmi jednoduché jídlo si dnes vychutnáváme jako velkou dobrotu, ať už v teplé či studené podobě. Připravte si ji.
Co je zemlbába
Zemlbábu neboli žemlovku také můžeme znát pod názvy memlovka, případně memla. Sladký nákyp z jablek a zbytků staršího bílého pečiva (rohlíků, veky, vánočky) namočeného do směsi mléka a vajec je tradičním, původně obyčejným, jídlem, které dnes často vyšperkováváme k dokonalosti.
Název by měl souviset s počeštělým německým pojmenováním Semmelbaba, Semmelauflauf (houskový nákyp).
Sladká jídla milují nejen děti, a tak si výbornou žemlovku s chutí dají všechny generace strávníků.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit žemlovku
V žemlovce bývá tvaroh, který můžeme dochutit pár kapkami vanilkové esence, strouhanou citronovou kůru, ale také rozinkami provoněnými rumem. K jablkům můžeme přidat nahrubo nasekané vlašské ořechy a ještě je třeba k posílení vůně předem nasucho opražit. Pro lepší chuť se dá také vyměnit mléko za smetanu na vaření.
Navrch na žemlovce může být ještě sněhová čepice ze sněhu s cukrem. Stačí dát na konec pečení, a to asi na posledních 10 minut.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jak se dělá zemlbába-žemlovka
Pro tři strávníky budete potřebovat: 3 jablka, 4 starší rohlíky (mohou být i housky, bagety, večky, ale i vánočka apod.), 500 ml mléka (dle potřeby), máslo, 2 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 50 g rozinek, 2 lžíce cukru, mletou skořici a 1 vanilkový cukr. Volitelně lze přidat: smetany, drcené oříšky atd.
Jak na to? Nádobu (aby měla víko, poklici - může být i remoska) silně vymažte máslem. Rozinky nasypejte do misky a zalijte je horkou vodou.
Umytá jablka rozkrojte, odstraňte jádřince a nastrouhejte je nahrubo. Rohlíky nakrájejte na kolečka. V misce vidličkou rozšlehejte 1 vejce, přilijte mléko, promíchejte a do této směsi namočte větší část rohlíků.
Rozinky nechte okapat na sítu. Namočené plátky rohlíků rozložte jeden vedle druhého do formy, pokryjte dno i boky. Měkký tvaroh promíchejte s vejcem a cukrem, pak přidejte polovinu rozinek a opatrně promíchejte. Z nastrouhaných jablek mírně vymačkejte šťávu. Na plátky rohlíků v pekáči rozložte jablka a posypejte je zbylými rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem.
Do mísy s mléčnou směsí namočte zbývající nakrájené rohlíky. Žemlovku v pekáči zalijte připraveným tvarohem a pokryjte vrstvou namočených rohlíků. Žemlovku před pečením můžete ještě poklást pár tenkými plátky másla. Pečte na 180 °C asi 45 minut, nebo dokud rohlíky na povrchu nezezlátnou.
Náš tip: Připravte si žemlovku jako od babičky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat