Jak na dokonalý borůvkový koláč na plech: Provoněný máslem a rumem a doplněný drobenkou chutná božsky
18. 6. 2024 Vaření
Pokud se v létě ze všeho ovoce nejvíc těšíte na borůvky, máme pro vás dobrou zprávu, na spoustě míst už je v lesích úplně modro. A co nejlepšího z borůvek upéct? Přece borůvkový koláč… Ten z kynutého těsta hojně posypaný drobenkou je jedním z nejlepších letních koláčů vůbec.
Využijte borůvkové sezony
Borůvkové koláče jsou moučníkem, který nám snad úplně nejvíc evokuje léto, sladké nicnedělání a prázdniny u babičky nebo na chalupě. Vždyť, co může být lepšího než se vrátit z lesa s pusou modrou od borůvek a to, co jste nasbírali, přetvořit do podoby vynikajícího moučníku? Letos navíc borůvková sezona nastala o trochu dřív a borůvek je spousta, takže nemusíte s pečením čekat až na prázdniny.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší jsou na kynutém koláči
Borůvky jsou vynikající ovoce, které se hodí snad do všech druhů koláčů z různých těst. Úplně nejvíc však ladí s těstem kynutým. Není nutné se jej obávat. Vzhledem, k tomu, že jde o jednoduchý koláč na plech, zvládnou jej i ti, kteří dosud nemají s kynutým těstem moc zkušeností. Navíc toto kynuté těsto je trochu speciální.
Jednodušší kynuté těsto
Při přípravě tohoto borůvkového koláče vás možná trochu zarazí, že je těsto tekutější, než je u kynutého obvyklé. Snadno se s ním ale pracuje, neboť je nemusíte vyvalovat, a navíc vám zajistí, že bude po upečení koláč krásně vláčný a nadýchaný.
Základem dokonalé chuti je použít do těsta hlavně máslo, případně i trochu sádla, díky němuž koláč vydrží vláčnější delší dobu. Chuti těsta také prospěje, když do něj přidáte vanilku, případně trochu citronové kůry.
Aby byl borůvkový koláč dokonalý
Pak už je stačí pár triků navíc, které zajistí koláči ještě lahodnější chuť. Zaprvé je to křupavá drobenka, kterou můžete navíc vylepšit vanilkovým cukrem nebo skořicí.
Nejdůležitějším krokem, díky němuž budou koláče chutnat naprosto božsky, je po upečení je pokropit rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. A jak uděláte samotný borůvkový koláč?
Budete potřebovat: 30 g droždí, 500 ml mléka, 500 g hladké mouky, 150 g cukru krupice, 100 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, špetku soli, kůru z ½ bio citronu, semínka z poloviny vanilkového lusku, 1 l borůvek Na drobenku: 100 g másla, 170 g krupicového cukru a 1 vanilkový, 200 g hrubé či polohrubé mouky. Nakonec: 100 g másla a 1 lžíci rumu.
- Připravte si všechny ingredience předem, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Droždí utřete v misce s jednou lžičkou cukru, přidejte lžíci mouky a 100 ml mléka, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
- Mouku prosejte do větší mísy a smíchejte se solí, vanilkou a citronovou kůrou, přidejte kvásek, zbylé mléko a žloutky a vypracuje řidší těsto. Přikryjte je utěrkou nebo fólií a na teplém místě nechte kynout 45 minut až hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto nalijte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřete do krajů a nasypejte na ně borůvky. Rozprostřete je rovnoměrně, jen okraje nechte volné.
- Na drobenku smíchejte oba druhy cukru s moukou, přidejte máslo pokrájené na kousky a pomocí prstů vše rozdrobte na jemnou žmolenku. Posypte jí koláč a vložte do trouby. Pečte asi 40 minut, do zezlátnutí okrajů.
- Máslo rozehřejte a smíchejte s rumem a nakonec touto směsí vydatně pokapejte upečený ještě horký koláč.
Náš tip: Jednodušší nekynutý borůvkový koláč si můžete upéct podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
Jak na dokonalý trojobal? Máme pro vás 5 tipů, díky kterým bude křupavá kůrka neodolatelná
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Jak poznat správně vykynuté těsto. Video poradí a ukáže jednoduché tipy, které je dobré znát
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky