Tři letní kávové drinky, které můžete vypít nebo sníst. Jahodové kapučíno nebo kávová pěna jsou letošními hity
18. 6. 2024 Vaření
V horkém letním počasí nás obvykle popíjení teplé kávy tak neláká, kofeinem ale někdy potřebujeme nadopovat bez ohledu na vedra. O to víc se v tomto období hlásí o slovo studené kávové nápoje. Ty se obvykle obohacují nejen o led, ale i další ingredience a někdy jsou i tak vydatné a chutné, že nahradí dezert.
Letní kávové hity
Jen co teploty vystoupají do patřičně letních hodnot, které v nás vzbuzují potřebu se trochu zchladit, začínáme se poohlížet po nějakých letních ledově vychlazených drincích, jež nám poskytnou vítané osvěžení.
V letních měsících se tak výrazně zvyšuje zájem o různé ledové kávy a snad každý rok se objevuje nějaká novinka, kterou všichni chtějí ochutnat a často ji nabízejí i různé kávové řetězce. Některé si dokonce získají takovou oblibu, že jejich popularita přetrvá i několik dalších sezon. A jaké kávové drinky pofrčí toto léto?
Mohlo by vás zajímat
Šlehaná kávová pěna
Přímo vynikající kávový dezert, který vás dokáže i povzbudit, vytvoříte snadno z obyčejné instantní kávy, cukru a vody, a to během chvilky. Stačí dát vše jen do misky a prošlehat metličkou nebo sítkem a vznikne nádherně hustá kávová pěna.
Tu můžete servírovat ve sklenici jako samostatný dezert posypaný kakaem nebo jí ozdobit mléko doplněné ledem a máte vynikající ledovou kávu ozdobenou nadýchanou pěnou. Pokud byste chtěli dezert krásně vychlazený, můžete přidat led a pěnu si připravit v mixéru následujícím způsobem.
Budete potřebovat: 100 g ledu, 20 g instantní kávy, 100 ml vody, cukr podle chuti.
Všechny ingredience dejte do mixéru nebo sekáčku a důkladně promixujte, dokud nevznikne hustá pěna. Tu rozdělte do sklenic a posypejte kakaem nebo čokoládovými hoblinkami či jiným sladkým zdobením. Ihned podávejte.
Náš tip: Dezert jsme si popsali, nápoj z výše uvedeného vytvoříte pouhým přidáním vody.
Jahodové cappuccino
Espresso martini granita
Pokud u letního drinku oceníte, když mu grády dodává nějaký alkoholický nápoj, možná vás zaujme tato ledová verze espressa martini. Espresso martini je již léta populární kávový koktejl, jehož popularita se v poslední době opět zvyšuje. Na tomto nápoji je zajímavý fakt, že v něm překvapivě není martini, ale kávový likér, káva a vodka.
Název získal podle typické sklenice do tvaru V, v níž se původně podával. I když je drink sám o sobě studený, v létě si jej můžete vychutnat v podobě ještě ledovějšího nápoje – tedy granity, což je vynikající dezert velmi blízký zmrzlině. A jak ji připravíte?
Budete potřebovat: 2 šálky espresa nebo jiné uvařené kávy, ¼ šálku cukru, 2 lžičky kávového likéru, ¼ šálku vodky, 2 šálky vody a šlehačku na podávání.
Espresso nalijte do obdélníkové formy o rozměrech cca 20x30 cm, přidejte cukr a promíchejte, aby se rozpustil. Přidejte kávový likér, vodku a 2 šálky vody. Promíchejte a dejte na 1 hodinu do mrazáku. Pak formu vyjměte a směs promíchejte vidličkou, abyste vytvořili drobné ledové krystalky.
Vraťte misku na 30 minut do mrazáku a opět promíchejte. Postup opakujte ještě třikrát nebo čtyřikrát v třicetiminutových intervalech, dokud granita nebude mít hrubou zrnitou konzistenci. Do čtyř sklenic na martini pak dejte několik lžiček šlehačky. Navrch dejte lžíci granity a na ni dejte další šlehačku. Ozdobte několika zrnky espressa a ihned podávejte.
Náš tip: Stačí-li vám úplně obyčejná ledová káva, můžete si ji připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová káva z TikToku: Nejnovější hit sociálních sítí má krémovou konzistenci a je výtečným spojením kávy a dezertu
Jak na pravé řecké frappé? Spolumajitel taverny Konstantinos Panos prozradil svůj léty prověřený recept
Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma
Přečtěte si Zobrazit více
Espresso orange: Dokonalý a úžasně osvěžující drink s kombinací netradičních ingrediencí báječně osvěží a povzbudí
Crema di caffè: Jak za pár minut připravit božský kávový dezert pomocí PET lahve? Podle videa to zvládne každý
Dalgona coffee, espresso tonic nebo nitro cold brew? Připomeňte si nejslavnější kávové speciality poslední doby