Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tři letní kávové drinky, které můžete vypít nebo sníst. Jahodové kapučíno nebo kávová pěna jsou letošními hity
Zdroj: Profimedia, koláž Toprecepty

V horkém letním počasí nás obvykle popíjení teplé kávy tak neláká, kofeinem ale někdy potřebujeme nadopovat bez ohledu na vedra. O to víc se v tomto období hlásí o slovo studené kávové nápoje. Ty se obvykle obohacují nejen o led, ale i další ingredience a někdy jsou i tak vydatné a chutné, že nahradí dezert. 

Letní kávové hity

Jen co teploty vystoupají do patřičně letních hodnot, které v nás vzbuzují potřebu se trochu zchladit, začínáme se poohlížet po nějakých letních ledově vychlazených drincích, jež nám poskytnou vítané osvěžení.

V letních měsících se tak výrazně zvyšuje zájem o různé ledové kávy a snad každý rok se objevuje nějaká novinka, kterou všichni chtějí ochutnat a často ji nabízejí i různé kávové řetězce. Některé si dokonce získají takovou oblibu, že jejich popularita přetrvá i několik dalších sezon. A jaké kávové drinky pofrčí toto léto? 

Šlehaná kávová pěna

Přímo vynikající kávový dezert, který vás dokáže i povzbudit, vytvoříte snadno z obyčejné instantní kávy, cukru a vody, a to během chvilky. Stačí dát vše jen do misky a prošlehat metličkou nebo sítkem a vznikne nádherně hustá kávová pěna.

Tu můžete servírovat ve sklenici jako samostatný dezert posypaný kakaem nebo jí ozdobit mléko doplněné ledem a máte vynikající ledovou kávu ozdobenou nadýchanou pěnou. Pokud byste chtěli dezert krásně vychlazený, můžete přidat led a pěnu si připravit v mixéru následujícím způsobem.

Budete potřebovat: 100 g ledu, 20 g instantní kávy, 100 ml vody, cukr podle chuti. 

Všechny ingredience dejte do mixéru nebo sekáčku a důkladně promixujte, dokud nevznikne hustá pěna. Tu rozdělte do sklenic a posypejte kakaem nebo čokoládovými hoblinkami či jiným sladkým zdobením. Ihned podávejte. 

Náš tip: Dezert jsme si popsali, nápoj z výše uvedeného vytvoříte pouhým přidáním vody.

Jahodové cappuccino

Takovým dezertem, navíc vylepšeným o ovoce, je i jahodové cappuccino, které letos nabízejí v síti francouzských pekařství Paul. Jsou v něm opravdové jahody, tedy jahodové pyré (u Paula používají odřezky jahod, které nevyužili do svých zákusků), jejichž chuť se zajímavě snoubí s chutí kávy. I tato káva se podává ledově vychlazená a ještě zjemněná mlékem. A protože sezona jahod právě vrcholí, můžete si tento voňavý kávový nápoj připravit i doma. Jak na to?
Budete potřebovat: hrst jahod, led, 80 ml mléka, 10 g cukru a 1 dvojité espresso. 
Na dno sklenice dejte jahody, zasypejte je cukrem a pak je rozmačkejte. Nalijte na ně mléko a na ně opatrně espresso, aby se vytvořily dvě vrstvy. Nakonec opatrně nalijte našlehané mléko, aby nápoj zdobila pěna jako na cappuccinu. 
Náš tip: Jak z drinku naopak připravit dezert? Na dno sklenice dejte domácí jahodové pyré, přelijte jedním espressem a dozdobte šlehačkou.

Espresso martini granita

Pokud u letního drinku oceníte, když mu grády dodává nějaký alkoholický nápoj, možná vás zaujme tato ledová verze espressa martini. Espresso martini je již léta populární kávový koktejl, jehož popularita se v poslední době opět zvyšuje. Na tomto nápoji je zajímavý fakt, že v něm překvapivě není martini, ale kávový likér, káva a vodka.

Název získal podle typické sklenice do tvaru V, v níž se původně podával. I když je drink sám o sobě studený, v létě si jej můžete vychutnat v podobě ještě ledovějšího nápoje – tedy granity, což je vynikající dezert velmi blízký zmrzlině. A jak ji připravíte?

Budete potřebovat: 2 šálky espresa nebo jiné uvařené kávy, ¼ šálku cukru, 2 lžičky kávového likéru, ¼ šálku vodky, 2 šálky vody a šlehačku na podávání. 

Espresso nalijte do obdélníkové formy o rozměrech cca 20x30 cm, přidejte cukr a promíchejte, aby se rozpustil. Přidejte kávový likér, vodku a 2 šálky vody. Promíchejte a dejte na 1 hodinu do mrazáku. Pak formu vyjměte a směs promíchejte vidličkou, abyste vytvořili drobné ledové krystalky.

Vraťte misku na 30 minut do mrazáku a opět promíchejte. Postup opakujte ještě třikrát nebo čtyřikrát v třicetiminutových intervalech, dokud granita nebude mít hrubou zrnitou konzistenci. Do čtyř sklenic na martini pak dejte několik lžiček šlehačky. Navrch dejte lžíci granity a na ni dejte další šlehačku. Ozdobte několika zrnky espressa a ihned podávejte. 

Náš tip: Stačí-li vám úplně obyčejná ledová káva, můžete si ji připravit podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku