Portugalsko-Česko na talíři: Ve sladkém koláčovém mistrovství můžou soupeřit české koláčky proti těm portugalským
18. 6. 2024 Ostatní
Sledujete EURO, tedy Mistrovství Evropy ve fotbale? Pak určitě víte, že dnes čeká naše fotbalisty první zápas, a to rovnou s velkými favority Portugalci. Jak by ale vypadal souboj českých a portugalských moučníků? Rozhodli jsme se porovnat portugalské pastéis de nata a naše koláčky.
Souboj nejen fotbalový
Čeští fotbalisté se již dnes večer poprvé představí na letošním EURO. Hned na začátek je čeká nejtěžší soupeř ze skupiny Portugalsko - tým, v němž nechybí Cristiano Ronaldo a další hvězdy světového fotbalu.
Přestože jsme v zápase tak trochu outsidery, určitě můžeme favorizované evropské šampiony z roku 2016 překvapit. Stejně jako by to dokázaly naše klasické české koláčky ve srovnání s nejslavnějším portugalským moučníkem – pastel de nata.
Mohlo by vás zajímat
Portugalské pastéis de nata
Portugalsko je země vyhlášená nejen silným fotbalovým týmem, ale i překrásnou přírodou, mnoha památkami a portským vínem, ale i mnoha kulinářskými specialitami.
Nejslavnějším místním dezertem jsou malé koláčky pastéis de nata, jimž se u nás říká běžně pastely (paštely), a to podle jejich názvu v jednotném čísle - pastel de nata. Koláčky jsou totiž známé i u nás. V nabídce je mají některé kavárny, sehnat je ale můžete občas i v řetězci Lidl. A čím jsou koláčky výjimečné?
- Pastely jsou významné už svou poměrně dlouhou a zajímavou historií, jak už jsme psali v našem starším článku. Vymysleli je zřejmě již na počátku 19. století mniši žijící v lisabonském klášteře ve čtvrti Belém. Dodnes ty pravé a původní nesou název pastéis de Belém. V Lisabonu je prodávají v pekárně Antiga Confeitaria de Belém a stále se tu na ně stojí velké fronty.
- Ty pravé se od počátku vyrábějí podle tajné receptury z pečlivě vybraných ingrediencí a do tajemství receptu jsou zasvěceni jen tři lidé. Postupem let vznikla spousta kopií, takže si koláčky podobné těm pravým lisabonským může nyní upéct každý třeba podle receptu z našeho článku.
- Pastely mají podobu jakýchsi košíčků s pudinkovou náplní a jsou unikátní hlavně vynikající kombinací křehkého listového těsta a žloutkového krému ochuceného vanilkou a skořicí. Díky pečení při vyšší teplotě mají pak koláčky lehce zkaramelizovaný povrch.
České posvícenské koláčky
Stejně jako jsou v Portugalsku slavné pastéis de nata, u nás bychom za tradiční mohli považovat české či moravské koláčky. Ty se sice výjimečně také plní pudinkovou náplní, ale tradičně bývají spíš s nádivkou tvarohovou, povidlovou či makovou.
- Tradice klasických českých či moravských koláčů je mnohem delší než u pastelů. Koláčky s různými druhy náplní se kdysi hlavně na venkově pekly na všechny sváteční příležitosti. Připravovaly se i na poutě a posvícení. Dělaly se malé, větší i obří, obyčejné tlačené, vázané, dvojctihodné s dvojí náplní. Lišily se náplní i zdobením. Naše babičky dělaly koláče okaté, důlkové, kecané, jetelinky nebo třeba pracičky, navíc se koláčky lišily krajově.
- Na rozdíl od pastéis de nata se české koláčky dělají z jemného kynutého těsta. Dřívější hospodyňky je dělaly rovněž hodně bohaté. Protože šlo o slavnostní pečivo, dávala se do něj jen ta nejlepší mouka, hodně másla a vajíček.
- Koláčky si vystačí i se samotnou náplní, ještě lepší však jsou, když je zdobí křupavá drobenka. Na rozdíl od pastéis de nata české či moravské koláčky moc nevoní skořicí, ale hlavně máslem a rumem a jsou nádherně vláčné a nadýchané.
A kdo se stal v našem koláčovém duelu vítězem? To už necháme na vás. Fandit ostatně můžete oběma moučníkům, takže to rozhodování budete mít rozhodně snazší než při dnešním fotbalovém utkání.
Náš tip: A pokud k fotbalu nevyžadujete slané pohoštění, můžete si podle našeho video receptu upéct koláče z kynutého těsta s pudinkovou náplní. Tak spojíte dva slavné moučníky do jednoho!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na skvělý pudinkový krém? Podle názorného videa ho snadno zvládne i začátečník
Portugalský sendvič bifana se připravuje jen ze dvou ingrediencí: Neuvěřitelně křehký a báječně šťavnatý je díky marinádě z vína
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Přečtěte si Zobrazit více
Kouzlo fyzičky Cristiana Ronalda spočívá v jídle: Ale jedné věci fotbalista neodolá i přes přísnou dietu a striktní omezení
Josef Maršálek radí, jak na dvojctihodné koláče: Dejte pozor na teplotu surovin a máslo nikdy nerozpouštějte, říká cukrář
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů