Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Portugalsko-Česko na talíři: Ve sladkém koláčovém mistrovství můžou soupeřit české koláčky proti těm portugalským
Zdroj: Wikimedia Commons, Toprecepty/koláž Toprecepty

Sledujete EURO, tedy Mistrovství Evropy ve fotbale? Pak určitě víte, že dnes čeká naše fotbalisty první zápas, a to rovnou s velkými favority Portugalci. Jak by ale vypadal souboj českých a portugalských moučníků? Rozhodli jsme se porovnat portugalské pastéis de nata a naše koláčky.

Souboj nejen fotbalový

Čeští fotbalisté se již dnes večer poprvé představí na letošním EURO. Hned na začátek je čeká nejtěžší soupeř ze skupiny Portugalsko - tým, v němž nechybí Cristiano Ronaldo a další hvězdy světového fotbalu.

Přestože jsme v zápase tak trochu outsidery, určitě můžeme favorizované evropské šampiony z roku 2016 překvapit. Stejně jako by to dokázaly naše klasické české koláčky ve srovnání s nejslavnějším portugalským moučníkem – pastel de nata.

Portugalsko je země vyhlášená nejen silným fotbalovým týmem, ale i překrásnou přírodou, mnoha památkami a portským vínem, ale i mnoha kulinářskými specialitami.

Nejslavnějším místním dezertem jsou malé koláčky pastéis de nata, jimž se u nás říká běžně pastely (paštely), a to podle jejich názvu v jednotném čísle - pastel de nata. Koláčky jsou totiž známé i u nás. V nabídce je mají některé kavárny, sehnat je ale můžete občas i v řetězci Lidl. A čím jsou koláčky výjimečné?

  • Pastely jsou významné už svou poměrně dlouhou a zajímavou historií, jak už jsme psali v našem starším článku. Vymysleli je zřejmě již na počátku 19. století mniši žijící v lisabonském klášteře ve čtvrti Belém. Dodnes ty pravé a původní nesou název pastéis de Belém. V Lisabonu je prodávají v pekárně Antiga Confeitaria de Belém a stále se tu na ně stojí velké fronty.
  • Ty pravé se od počátku vyrábějí podle tajné receptury z pečlivě vybraných ingrediencí a do tajemství receptu jsou zasvěceni jen tři lidé. Postupem let vznikla spousta kopií, takže si koláčky podobné těm pravým lisabonským může nyní upéct každý třeba podle receptu z našeho článku
  • Pastely mají podobu jakýchsi košíčků s pudinkovou náplní a jsou unikátní hlavně vynikající kombinací křehkého listového těsta a žloutkového krému ochuceného vanilkou a skořicí. Díky pečení při vyšší teplotě mají pak koláčky lehce zkaramelizovaný povrch. 

České posvícenské koláčky

Stejně jako jsou v Portugalsku slavné pastéis de nata, u nás bychom za tradiční mohli považovat české či moravské koláčky. Ty se sice výjimečně také plní pudinkovou náplní, ale tradičně bývají spíš s nádivkou tvarohovou, povidlovou či makovou.  

  • Tradice klasických českých či moravských koláčů je mnohem delší než u pastelů. Koláčky s různými druhy náplní se kdysi hlavně na venkově pekly na všechny sváteční příležitosti. Připravovaly se i na poutě a posvícení. Dělaly se malé, větší i obří, obyčejné tlačené, vázané, dvojctihodné s dvojí náplní. Lišily se náplní i zdobením. Naše babičky dělaly koláče okaté, důlkové, kecané, jetelinky nebo třeba pracičky, navíc se koláčky lišily krajově. 
  • Na rozdíl od pastéis de nata se české koláčky dělají z jemného kynutého těsta. Dřívější hospodyňky je dělaly rovněž hodně bohaté. Protože šlo o slavnostní pečivo, dávala se do něj jen ta nejlepší mouka, hodně másla a vajíček
  • Koláčky si vystačí i se samotnou náplní, ještě lepší však jsou, když je zdobí křupavá drobenka. Na rozdíl od pastéis de nata české či moravské koláčky moc nevoní skořicí, ale hlavně máslem a rumem a jsou nádherně vláčné a nadýchané. 

A kdo se stal v našem koláčovém duelu vítězem? To už necháme na vás. Fandit ostatně můžete oběma moučníkům, takže to rozhodování budete mít rozhodně snazší než při dnešním fotbalovém utkání. 

Náš tip: A pokud k fotbalu nevyžadujete slané pohoštění, můžete si podle našeho video receptu upéct koláče z kynutého těsta s pudinkovou náplní. Tak spojíte dva slavné moučníky do jednoho!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více