Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní slunovrat a jídelníček: Raci musí mít ořechový dortík a Lvi zase vyšvihnou šťavnatou krůtí roládku
Zdroj: Freepik, KamranAydinov, a Freepik, pikisuperstar/koláž Toprecepty.cz

Letní slunovrat je astronomický termín pro okamžik, kdy je Slunce nejblíže rovníku. Ten letošní nastává 20. června v 16:50, kdy Slunce vstoupí do rodinně zaměřeného znamení Raka. Co nás čeká a jak si slunovrat s rodinou a při dobrém jídle co nejlépe užít?

Jarní znamení horoskopu

Lidé narození na jaře se rádi scházejí a navštěvují, a teď přišla ta úplně nejlepší příležitost.

  • Beran (21. března – 19. dubna)

Letní slunovrat mají Berani spojený se šťastnými rodinnými zážitky. Určitě si naplánují velké rodinné setkání, kde si budou užívat lásku a přátelství. K tomu se hodí připravit i slavnostní pohoštění. Přijde k chuti rychlý hovězí kotlík a jako dezert dort zdobený lahodným crème Chantilly.

  • Býk (20. dubna – 20. května)

Býci milují pohodlí domova, ale je třeba vstát z pohovky a sejít se s přáteli, které jste delší dobu neviděli. Prospěje setkání na čerstvém vzduchu a piknik s různými dobrotami, například s křehkými sýrovými tyčinkami a koláčky z nadýchaného těsta s tvarohem a rebarborou

  • Blíženci (21. května – 20. června)

Blíženci mají období, kdy si dělají pořádek doma i ve finančních záležitostech. Přesto si najdou čas na kratší posezení a popovídání s přáteli. K tomu přijde vhod i dobré jídlo a pití. Stačí usmažit kuřecí řízky trochu ozvláštněné mandlemi i upéct lehké letní řezy s jahodami.

Letní znamení horoskopu

Letní slunovrat je prostě jejich období! Milovníci tepla a horkých letních dnů si tento den užijí naplno.

  • Rak (21. června – 22. července)

Raci mají možnost zazářit. Letní slunovrat přináší úspěchy v osobním životě i v práci. Podělte se o nové zážitky se svými přáteli. Co třeba připravit jim slavnostní večeři? Určitě jim přijde k chuti luxusní vepřová panenka s fazolkami a pepřovou omáčkou a jako sladká tečka pak báječný ořechový dortík.

  • Lev (23. července – 22. srpna)

Narozeniny Lvů se blíží, a přestože je to ještě měsíc, nejvyšší čas se připravit. Vždyť není žádný problém si třeba právě teď udělat malou generálku s partnerem či partnerkou. Stačí připravit šťavnaté krůtí roládky a osvěžující citronovou zmrzlinu.

  • Panna (23. srpna – 22. září)

Malinko flirtování si právě teď užívají Panny, a možná z toho bude i něco víc. Letní slunovrat přinese pohodu a dobrou náladu. To můžete podpořit i výborným obědem nebo večeří, kdy se bude servírovat klasická staročeská roštěná s rýží, po ní bude následovat nepečený piškotový dort s malinami.

Podzimní znamení horoskopu

Podzimní znamení se ještě budou trochu koupat ve slunečním svitu letního slunovratu.

  • Váhy (23. září – 22. října)

Rozvážné a ve všem systematicky postupující Váhy neradi něco uspěchají. Rychlá rozhodnutí jim nejsou vlastní, proto se pečlivě připravují na nadcházející návštěvu. Žádný mimořádný gurmánský zážitek nečekejte, vsadí kuře pečené s nádivkou, ovšem s dezertem si vyhrají a přeloží úchvatně vypadající rolovaný dortík s ovocem.

  • Štír (23. října – 21. listopadu)

Domácky založený Štír se tentokrát necítí na přípravu rodinného oběda a raději zvolí návštěvu restaurace. Tam si ovšem dopřeje exotická jídla, která se mu doma nechce vařit, například typicky čínské šuej ču žou z vepřového masa a tapiokový pudink ze sójového mléka.

  • Střelec (22.listopadu – 21. prosince)

Víte, že znamení Střelce je považováno za jedno z nejšťastnějších ve zvěrokruhu? Bezprostřední vztah k životu vám velí poznat kamarády i rodinu na nějakou dobrotu? Překvapte je jehněčím hřbetem na jablkách a šťavnatým koláčem s marmeládou a velkou vrstvou tvarohu.

Zimní znamení horoskopu

Ti, co se narodili v zimě, si umí vychutnávat pohodovou atmosféru dlouhých letních dnů a večerů.

  • Kozoroh (22. prosince – 19. ledna)

Kdo by řekl, že praktický Kozoroh bude mít romantickou náladu? Proto svým blízkým předloží zapečená srdíčka z červené řepy ze sýrem a báječný svěží tvarohový dezert ve skleničce.

  • Vodnář (20. ledna – 18. února)

Vodnáři se potřebují dostat do formy a posílit tělo i ducha. Nečekejte tedy od nich mimořádné výkony v kuchyni. Pokud vás pozvou na večeři, musíte se spokojit s na kmínu pečenými filety z ryby a zcela dietními muffiny bez cukru.

  • Ryby (19. února – 20. března)

Společenské a přátelské Ryby jen tak nic nerozhodí. A to ani neočekávaná návštěva. Využijí krásného letního slunovratu a posedí společně na zahradě nebo na terase u grilu s výborným grilovaným hermelínem a grilovanými meruňkami s medovým sirupem.

Náš tip: Pokud se vám nechce vařit nic složitého, pokrmy z jednoho hrnce přijdou vhod. Například hlávkové zelí s masem a bramborami podle našeho video receptu.

Zdroje informací:

horoskopy-online.cz: Znamení zvěrokruhu

rd.com: What the 2024 Summer Solstice Means for Your Zodiac Sign

Recepty k tomuto článku