Jak upéct brambory ve slupce za pomoci čajové lžičky: Tahle finta ušetří čas a vylepší chuť brambor
22. 6. 2024 Historie a zajímavosti
V troubě upečené brambory jsou skvělou přílohou k mnoha pokrmům. Hodí se například ke grilovaným masům, jejichž chuť si v teplém počasí tak rádi užíváme. Občas se ovšem stane, že brambory nedopečete a místo nadšeného pojídání skvělé přílohy řešíte důvod, proč tomu tak je. Máme pro vás trik, který vám navždy tento problém vyřeší.
Originální rada funguje
Problém s propečením brambor se objevuje velmi často, zejména proto, že pokud se rozhodneme pro přípravu vcelku, těžko odhadneme, zda jsou už brambory hotové. Navíc se stává, že máme již ugrilované maso a brambory v troubě stále nevypadají, že by byly k jídlu. Proto by se hodil nějaký fígl, jak si pečení zkrátit a zároveň získat jistotu, že jsou brambory hotové i uvnitř.
Mohlo by vás zajímat
Lžičkový fígl
Podle šéfkuchaře Phila Vickeryho je řešení velmi jednoduché. Použijte čajovou lžičku. „Zapichuji ji do brambor, zkracuje to dobu jejich pečení minimálně o 15-20 minut. Místo hodiny tak máte hotovo za 40 minut,“ prozradil odborník podle deníku The Sun. Zároveň vysvětlil, že zahřátá lžíce rozvede teplo po celé bramboře, čímž vylepší i její chuť.
Jak tedy na to?
- Čtyři větší brambory omyjte a osušte.
- Středně velký plech si potřete olejem nebo do něj vložte pečicí papír a zlehka tukem potřete brambory.
- Do každé vsuňte čajovou lžičku držadlem dovnitř.
- Plech vložte do trouby, předehřáté na 180-200 °C a pečte zhruba 40 minut.
Pokud si chcete opékání zkrátit ještě víc, radí Vickery umístit brambory před pečením na pár minut do mikrovlnné trouby. Zdůrazňuje však, že v tomto případě do nich lžička v žádném případě nepatří.
Pečení raných brambor
Při samotné přípravě pečených brambor je důležité dbát na několik klíčových věcí. První a nejdůležitější je výběr správného druhu brambor. Pro pečené brambory se nejlépe hodí ty pevné, které dobře drží tvar.
V současné době jsou „trendy“ brambory rané. Jejich pečení je snadné. Začněte tím, že předehřejete troubu na 200 °C. Mezitím důkladně brambory omyjte a osušte. Loupat je není nutné, protože jejich slupka je tenká a chutná. Pokud jsou brambory větší, nakrájejte je na menší kousky, například na poloviny nebo čtvrtiny. Menší brambory můžete nechat celé.
V míse smíchejte brambory s olivovým olejem, solí, pepřem a dalšími kořením dle vaší chuti. Ujistěte se, že jsou brambory rovnoměrně pokryty. Poté rozložte brambory na plech vyložený pečicím papírem. Brambory pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud nejsou měkké a zlatavé. Během pečení je můžete jednou nebo dvakrát promíchat, aby se opekly rovnoměrně.
Kořenění a použití tuku
Kořenění je především otázkou individuální chuti. Nebojte se vyzkoušet různé kořenící směsi. Přidejte k tradiční soli a pepři třeba rozmarýn, tymián, sušený česnek nebo papriku, která dodá pikantnější chuť. V obchodě jsou k dostání také směsi na americké brambory, jenž se skvěle hodí i na ty pečené.
Náš tip: Doma si můžete podle našeho video receptu připravit také americké brambory se speciální chutí:
Zdroj informací:
thesun.co.uk - I’m a chef and you’ve been cooking jacket potatoes wrong – my hack cooks them to perfection in just 20 minutes
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Španělské ptáčky: Závitky z hovězího masa s typickou pikantní a lehce nakyslou omáčkou lze rychle a jednoduše připravit v troubě
Moravský vrabec rychle a chutně trochu jinak: Štavnaté a rozpadající se masíčko z papiňáku dochutí jedna ingredience
Plněné brambory pečeme s nádivkou a podáváme jako přílohu nebo i hlavní jídlo
Přečtěte si Zobrazit více
Segedínský guláš: Maďarská dobrota je nejlepší den uleželá a důležité je přidat papriku v ten správný moment
Které potraviny nedávat do mikrovlnky? Nebezpečí hrozí nejen u ohřívaných hub, ohrozit zdraví může i špenát nebo celer
Vyhlášená bůčková pomazánka podle Kláry: Voní paprikou, česnekem a cibulí a z food festivalů mizí jako první