Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opečené brambory jsou skvělou přílohou třeba ke grilovanému masu.
Zdroj: Pixabay, easycooking

V troubě upečené brambory jsou skvělou přílohou k mnoha pokrmům. Hodí se například ke grilovaným masům, jejichž chuť si v teplém počasí tak rádi užíváme. Občas se ovšem stane, že brambory nedopečete a místo nadšeného pojídání skvělé přílohy řešíte důvod, proč tomu tak je. Máme pro vás trik, který vám navždy tento problém vyřeší.

Originální rada funguje

Problém s propečením brambor se objevuje velmi často, zejména proto, že pokud se rozhodneme pro přípravu vcelku, těžko odhadneme, zda jsou už brambory hotové. Navíc se stává, že máme již ugrilované maso a brambory v troubě stále nevypadají, že by byly k jídlu. Proto by se hodil nějaký fígl, jak si pečení zkrátit a zároveň získat jistotu, že jsou brambory hotové i uvnitř.

Lžičkový fígl

Podle šéfkuchaře Phila Vickeryho je řešení velmi jednoduché. Použijte čajovou lžičku. „Zapichuji ji do brambor, zkracuje to dobu jejich pečení minimálně o 15-20 minut. Místo hodiny tak máte hotovo za 40 minut,“ prozradil odborník podle deníku The Sun. Zároveň vysvětlil, že zahřátá lžíce rozvede teplo po celé bramboře, čímž vylepší i její chuť.

Jak tedy na to?

  1. Čtyři větší brambory omyjte a osušte
  2. Středně velký plech si potřete olejem nebo do něj vložte pečicí papír a zlehka tukem potřete brambory.
  3. Do každé vsuňte čajovou lžičku držadlem dovnitř.
  4. Plech vložte do trouby, předehřáté na 180-200 °C a pečte zhruba 40 minut.

Pokud si chcete opékání zkrátit ještě víc, radí Vickery umístit brambory před pečením na pár minut do mikrovlnné trouby. Zdůrazňuje však, že v tomto případě do nich lžička v žádném případě nepatří.

Pečení raných brambor

Při samotné přípravě pečených brambor je důležité dbát na několik klíčových věcí. První a nejdůležitější je výběr správného druhu brambor. Pro pečené brambory se nejlépe hodí ty pevné, které dobře drží tvar. 

V současné době jsou „trendy“ brambory rané. Jejich pečení je snadné. Začněte tím, že předehřejete troubu na 200 °C. Mezitím důkladně brambory omyjte a osušte. Loupat je není nutné, protože jejich slupka je tenká a chutná. Pokud jsou brambory větší, nakrájejte je na menší kousky, například na poloviny nebo čtvrtiny. Menší brambory můžete nechat celé.

V míse smíchejte brambory s olivovým olejem, solí, pepřem a dalšími kořením dle vaší chuti. Ujistěte se, že jsou brambory rovnoměrně pokryty. Poté rozložte brambory na plech vyložený pečicím papírem. Brambory pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud nejsou měkké a zlatavé. Během pečení je můžete jednou nebo dvakrát promíchat, aby se opekly rovnoměrně.

Kořenění a použití tuku

Kořenění je především otázkou individuální chuti. Nebojte se vyzkoušet různé kořenící směsi. Přidejte k tradiční soli a pepři třeba rozmarýn, tymián, sušený česnek nebo papriku, která dodá pikantnější chuť. V obchodě jsou k dostání také směsi na americké brambory, jenž se skvěle hodí i na ty pečené.

S tukem se to nemusí přehánět. Stačí, když jím brambory potřete a položíte na pečící papír. To zaručí, že se nebudou lepit na plech a vytvoří krásně křupavou kůrku. 

Náš tip: Doma si můžete podle našeho video receptu připravit také americké brambory se speciální chutí:

Zdroj informací: 

thesun.co.uk - I’m a chef and you’ve been cooking jacket potatoes wrong – my hack cooks them to perfection in just 20 minutes

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více