Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cikánská hovězí pečeně: Šťavnaté masíčko protažené slaninou skvěle doplní lahodná lehce nakyslá zeleninová omáčka
Zdroj: Toprecepty, iveta77

Přemýšlíte, co připravit z hovězího masa a do svíčkové nebo zadního na víně s kořenovou zeleninou se vám zrovna nechce? Zkuste tentokrát tradiční a dříve hodně oblíbenou cikánskou hovězí pečeni s výraznou omáčkou.

Co je to cikánská pečeně

Cikánská hovězí pečeně je jedno z klasických jídel české kuchyně. Má výraznou chuť a přidávají se do něj čerstvá rajčata a papriky, ze kterých připravujeme výbornou omáčku. Pro zrychlení některé hospodyňky přidávají lečo. Typické pro toto jídlo je prošpikování masa slaninou, která napomůže šťavnatosti.

Jak správně orestovat maso

Říkáme tomu opékání, ale kuchaři mluví o restování. Zkušené hospodyně dobře vědí, že jde o velmi rychlou tepelnou úpravu na vysoké teplotě, kdy je maso upravováno v malém množství tuku, někdy i bez něj.

Důležité je přitom mít velmi dobře rozpálený silnostěnný hrnec nebo pánev. Až pak můžeme případně rozehřát olej a do horkého vložit maso. Je to nezbytné proto, aby všechna šťáva zůstala uvnitř. Díky této rychlé úpravě bude mít maso hezkou barvu. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak se připravuje cikánská hovězí pečeně

Pro čtyři strávníky budete potřebovat: 500 g hovězího zadního masa, 20 g slaniny, sůl, mletý pepř, 1 větší cibuli, 50 g oleje, 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 papriky a 2 rajčata.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Maso prošpikujte slaninou a z obou stran ho osolte a opepřete.

V hlubokém hrnci se silným dnem rozehřejte olej a nechte na něm zpěnit cibuli. Na to vložte maso orestujte ze všech stran a po opečení vše zasypte sladkou paprikou. Promíchejte, chvilku restujte, a pak podlijte vodou.

Nechte provařit, poté přimíchejte rajčatový protlak. Vzniklou směs s masem přikryjte pokličkou a pečte v troubě do změknutí. Mezitím očistěte a nakrájejte na kousky rajčata a papriky.

Maso občas obraťte a dle potřeby podlijte vodou. Ke konci pečení přidejte papriky a rajčata. Spolu vše nechte propéct do úplného změknutí. Hotové maso vyndejte z nádoby a nakrájejte na porce. Podávejte s dušenou rýží nebo s vařenými těstovinami.

Náš tip: Připravte si vynikající cikánskou hovězí pečeni podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více