Cikánská hovězí pečeně: Šťavnaté masíčko protažené slaninou skvěle doplní lahodná lehce nakyslá zeleninová omáčka
24. 6. 2024 Vaření
Přemýšlíte, co připravit z hovězího masa a do svíčkové nebo zadního na víně s kořenovou zeleninou se vám zrovna nechce? Zkuste tentokrát tradiční a dříve hodně oblíbenou cikánskou hovězí pečeni s výraznou omáčkou.
Co je to cikánská pečeně
Cikánská hovězí pečeně je jedno z klasických jídel české kuchyně. Má výraznou chuť a přidávají se do něj čerstvá rajčata a papriky, ze kterých připravujeme výbornou omáčku. Pro zrychlení některé hospodyňky přidávají lečo. Typické pro toto jídlo je prošpikování masa slaninou, která napomůže šťavnatosti.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně orestovat maso
Říkáme tomu opékání, ale kuchaři mluví o restování. Zkušené hospodyně dobře vědí, že jde o velmi rychlou tepelnou úpravu na vysoké teplotě, kdy je maso upravováno v malém množství tuku, někdy i bez něj.
Důležité je přitom mít velmi dobře rozpálený silnostěnný hrnec nebo pánev. Až pak můžeme případně rozehřát olej a do horkého vložit maso. Je to nezbytné proto, aby všechna šťáva zůstala uvnitř. Díky této rychlé úpravě bude mít maso hezkou barvu.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak se připravuje cikánská hovězí pečeně
Pro čtyři strávníky budete potřebovat: 500 g hovězího zadního masa, 20 g slaniny, sůl, mletý pepř, 1 větší cibuli, 50 g oleje, 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 papriky a 2 rajčata.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Maso prošpikujte slaninou a z obou stran ho osolte a opepřete.
V hlubokém hrnci se silným dnem rozehřejte olej a nechte na něm zpěnit cibuli. Na to vložte maso orestujte ze všech stran a po opečení vše zasypte sladkou paprikou. Promíchejte, chvilku restujte, a pak podlijte vodou.
Nechte provařit, poté přimíchejte rajčatový protlak. Vzniklou směs s masem přikryjte pokličkou a pečte v troubě do změknutí. Mezitím očistěte a nakrájejte na kousky rajčata a papriky.
Maso občas obraťte a dle potřeby podlijte vodou. Ke konci pečení přidejte papriky a rajčata. Spolu vše nechte propéct do úplného změknutí. Hotové maso vyndejte z nádoby a nakrájejte na porce. Podávejte s dušenou rýží nebo s vařenými těstovinami.
Náš tip: Připravte si vynikající cikánskou hovězí pečeni podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
Jak správně špikovat maso? Zůstane pěkně šťavnaté a má výrazně lepší chuť
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak na techniku restování, kterou si oblíbil i Zdeněk Pohlreich? Důležitá je příprava!
Britský král Eduard VII.: Syn královny Viktorie tak miloval jídlo, že požadoval hodinové přestávky v opeře, aby se najedl