Skvělý nepečený jahodový dort podle Pavla Berkyho: Tvarohový krém na sušenkovém korpusu chutná fantasticky
20. 6. 2024 Vaření
Jahodová sezóna je tady a s ní přichází i příprava skvělých a osvěžujících dezertů, v nichž tohle sladké ovoce hraje ústřední roli. Kdo by měl ovšem v současných vedrech chuť trávit čas u trouby? Semifinalista MasterChef Česko 2020 pro takové chvíle nabízí nepečený jahodovo-tvarohový dort, který si určitě oblíbíte.
Jahody jako ideální ovoce
Právě nyní je ideální čas na nákup či samosběr jahod, pokud je nemáte na své zahrádce. V červnu totiž bývají nejlahodnější, mají nejlepší chuť a jejich sezóna je v plném proudu. Je také ideální moment si z čerstvého ovoce připravit spoustu skvělých dezertů.
Mezi ty neoblíbenější patří bezesporu jahodový dort. Jeho výhodou je, že může být připraven v mnoha verzích – pečený, nepečený, se želatinou nebo ve veganské verzi.
Mohlo by vás zajímat
Důležité rady
I při přípravě této sladké dobroty, která je díky jahodám bohatá i na vitamíny, je důležité dbát několika podstatných pravidel. Například v zájmu lahodného výsledku vždy používejte čerstvé a zralé jahody. Vyhněte se přezrálým nebo nahnilým plodům, které mohou ovlivnit chuť a konzistenci dortu.
Používejte také kvalitní a čerstvé suroviny jako máslo, vejce a mouku. Tyto ingredience výrazně ovlivní konečný výsledek. A pochopitelně nezapomeňte na důkladné měření. Dodržujte přesné poměry ingrediencí, zejména u želatinových a pečených verzí, kde může i malá odchylka způsobit problémy.
Berkyho jahodový zázrak
Bronzový účastník MasterChef Česko 2020 Pavel Berky má sice více receptů na jahodové dorty, my jsme jej požádali o recept na ten nepečený. „Je skvělý, mohl bych ho jíst pořád,“ svěřil se Pavel.
„Miluji jahody a připravuji z nich mnoho dezertů, jako cheesecake či roládu, přidávám je s chutí i do vanilkového krému,“ řekl pro Toprecepty.cz. Nedávno se dokonce pustil do jahodové charlotty, pečené na grilu. „Díky grilování získají jahody i piškoty intenzivnější chuť,“ vysvětlil Pavel a přidal recept na dort, který si budete chtít hned připravit.
Tvarohový nepečený dort s jahodami
Na přípravu osvěžujícího dortu budete potřebovat: Na korpus: 200 g máslových sušenek a 90 g másla. Na náplň: 750 g tučného tvarohu, 150 g žervé, 500 g čerstvých jahod, 300 g cukru krupice, 20 plátků želatiny, 2 limetky a čerstvou mátu.
Jak na to?
- Sušenky rozdrťte v mixéru a v míse smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs rozprostřete na dno dortové formy a dobře utlačte. Dejte chladit do lednice přibližně na 2 hodiny.
- Deset plátků želatiny namočte do studené vody a nechte asi 10 minut bobtnat. Jahody omyjte a očistěte od stopek. Polovinu z nich dejte stranou na finální zdobení. Zbylou polovinu rozmixujte se 100 g cukru na pyré. Pokud mají jahody hodně semínek, můžete ještě propasírovat přes jemné sítko.
- Do mísy dejte tvaroh, žervé, nastrouhanou kůru z jedné limetky a promíchejte. Jahodové pyré ohřejte, ale ne tak, aby prošlo varem. Dejte do něj vyždímanou změklou želatinu a promíchejte. Přidejte dvě lžíce tvarohového krému a pyré s tvarohovým krémem smíchejte dohromady. Nově vzniklý krém nalijte na ztuhlý sušenkový korpus a dejte do lednice vychladit.
- Namočte zbylých 10 plátku želatiny do studené vody. V rendlíku smíchejte 500 ml vody, 200 g cukru, šťávu ze dvou limetek a mátu. Přiveďte k varu, poté rendlík z plotny odstavte a nechte 5-10 min louhovat.
- Z vyluhovaného rozvaru vyndejte mátu a dejte do něj vyždímanou želatinu. Rozvar by měl být stále horký, aby se želatina zcela rozpustila. Pokud tomu tak není, rozvar lehce přihřejte.
- Na ztuhlý krém vyskládejte zbylé očištěné jahody a zalijte vychladnutým rozvarem. Dort dejte chladit do lednice, ideálně přes noc.
Nahlédnout do soukromí Pavla Berkyho můžete v naší fotogalerii:
Náš tip: Z jahod si můžete podle našeho video receptu připravit také skvělý koláč se šlehačkou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která milují jahody: Lvi překvapí křehkým koláčem s jahodami, Berani klasickým koktejlem
Skvělý nepečený jahodový dort podle Pavla Berkyho: Tvarohový krém na sušenkovém korpusu chutná fantasticky
Retro okénko: Mražený ovocný Táboráček stál jen 1,60 Kčs a vyrostlo na něm hned několik generací, dnes stojí 14 Kč
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Domácí jahodová zmrzlina jen ze dvou surovin skvěle chutná a na přípravu stačí pouze mixér
Jak nejlépe skladovat jahody: Když použijeme fígl se zavařovací sklenicí, vydrží jahody v lednici až tři týdny
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí