Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodová sezóna je tady a s ní přichází i příprava skvělých a osvěžujících dezertů, v nichž tohle sladké ovoce hraje ústřední roli. Kdo by měl ovšem v současných vedrech chuť trávit čas u trouby? Semifinalista MasterChef Česko 2020 pro takové chvíle nabízí nepečený jahodovo-tvarohový dort, který si určitě oblíbíte.

Jahody jako ideální ovoce

Právě nyní je ideální čas na nákup či samosběr jahod, pokud je nemáte na své zahrádce. V červnu totiž bývají nejlahodnější, mají nejlepší chuť a jejich sezóna je v plném proudu. Je také ideální moment si z čerstvého ovoce připravit spoustu skvělých dezertů.

Mezi ty neoblíbenější patří bezesporu jahodový dort. Jeho výhodou je, že může být připraven v mnoha verzích – pečený, nepečený, se želatinou nebo ve veganské verzi. 

Důležité rady

I při přípravě této sladké dobroty, která je díky jahodám bohatá i na vitamíny, je důležité dbát několika podstatných pravidel. Například v zájmu lahodného výsledku vždy používejte čerstvé a zralé jahody. Vyhněte se přezrálým nebo nahnilým plodům, které mohou ovlivnit chuť a konzistenci dortu.

Používejte také kvalitní a čerstvé suroviny jako máslo, vejce a mouku. Tyto ingredience výrazně ovlivní konečný výsledek. A pochopitelně nezapomeňte na důkladné měření. Dodržujte přesné poměry ingrediencí, zejména u želatinových a pečených verzí, kde může i malá odchylka způsobit problémy.

Berkyho jahodový zázrak

Bronzový účastník MasterChef Česko 2020 Pavel Berky má sice více receptů na jahodové dorty, my jsme jej požádali o recept na ten nepečený. „Je skvělý, mohl bych ho jíst pořád,“ svěřil se Pavel.

„Miluji jahody a připravuji z nich mnoho dezertů, jako cheesecake či roládu, přidávám je s chutí i do vanilkového krému,“ řekl pro Toprecepty.cz. Nedávno se dokonce pustil do jahodové charlotty, pečené na grilu. „Díky grilování získají jahody i piškoty intenzivnější chuť,“ vysvětlil Pavel a přidal recept na dort, který si budete chtít hned připravit. 

Na přípravu osvěžujícího dortu budete potřebovat: Na korpus: 200 g máslových sušenek a 90 g másla. Na náplň: 750 g tučného tvarohu, 150 g žervé, 500 g čerstvých jahod, 300 g cukru krupice, 20 plátků želatiny, 2 limetky a čerstvou mátu.

Jak na to?

  1. Sušenky rozdrťte v mixéru a v míse smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs rozprostřete na dno dortové formy a dobře utlačte. Dejte chladit do lednice přibližně na 2 hodiny.
  2. Deset plátků želatiny namočte do studené vody a nechte asi 10 minut bobtnat. Jahody omyjte a očistěte od stopek. Polovinu z nich dejte stranou na finální zdobení. Zbylou polovinu rozmixujte se 100 g cukru na pyré. Pokud mají jahody hodně semínek, můžete ještě propasírovat přes jemné sítko.
  3. Do mísy dejte tvaroh, žervé, nastrouhanou kůru z jedné limetky a promíchejte. Jahodové pyré ohřejte, ale ne tak, aby prošlo varem. Dejte do něj vyždímanou změklou želatinu a promíchejte. Přidejte dvě lžíce tvarohového krému a pyré s tvarohovým krémem smíchejte dohromady. Nově vzniklý krém nalijte na ztuhlý sušenkový korpus a dejte do lednice vychladit.
  4. Namočte zbylých 10 plátku želatiny do studené vody. V rendlíku smíchejte 500 ml vody, 200 g cukru, šťávu ze dvou limetek a mátu. Přiveďte k varu, poté rendlík z plotny odstavte a nechte 5-10 min louhovat.
  5. Z vyluhovaného rozvaru vyndejte mátu a dejte do něj vyždímanou želatinu. Rozvar by měl být stále horký, aby se želatina zcela rozpustila. Pokud tomu tak není, rozvar lehce přihřejte.
  6. Na ztuhlý krém vyskládejte zbylé očištěné jahody a zalijte vychladnutým rozvarem. Dort dejte chladit do lednice, ideálně přes noc.

Nahlédnout do soukromí Pavla Berkyho můžete v naší fotogalerii:

Náš tip: Z jahod si můžete podle našeho video receptu připravit také skvělý koláč se šlehačkou:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více