Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marocký rajčatovo-okurkový salát shlada: Trochu jiný „šopák“ je bez sýra, zato krásně voní římským kmínem a koriandrem
Zdroj: Profimedia

Klasický salátový repertoár je fajn jednou za čas trochu obměnit. Zajímavým zpestřením je marocký rajčatovo-okurkový salát zvaný shlada. Nejsou v něm žádné speciální ingredience, jen trochu jiné koření, které mu ovšem dodá zajímavý a lehce orientální nádech. 

Marocké saláty shlada

Slovo shlada (šlada) v Maroku označuje salát a zahrnuje celou řadu salátů, z nichž každý má jedinečnou chuť a strukturu. Mezi oblíbené marocké saláty patří třeba zaalouk, taktouka a marocký mrkvový salát.

Tyto saláty jsou základem marocké kuchyně a jsou nezbytnou součástí téměř každého jídla. Jsou osvěžující a zdravou přílohou, která doplňuje výrazné chutě marocké kuchyně. Marocké saláty se obvykle podávají studené, připravují se z čerstvé zeleniny a ovoce a ochucují se kořením a přírodními oleji.

Venkovský salát z Maroka

Výraz shlada se nejčastěji spojuje i se salátem nazývaným prostě jako Moroccan Salad, tedy marocký salát. Někdy se označuje jako shlada 'arobiya (venkovský salát) nebo shlada Nationale (národní salát).

Jde o poměrně jednoduchý salát, který vyniká svou pestrostí a barevností, ale také svěží chuti a snadnou přípravou. Díky tomu jde o ideální letní salát, který oceníte jako přílohu k masu třeba při grilování. V Maroku se podává nejen jako příloha, ale i jako dip s marockým chlebem (khobz). 

Speciální okurky zlepší chuť

Marocký salát se podobá jednoduchému salátu jako je třeba ten šopský. Nepotřebujete na něj žádné speciální ingredience, jeho základem jsou jen rajčata a okurky. V marocké kuchyni se ale do salátu používají speciální arménské okurky – prastará odrůda, která je příbuzná s klasickou okurkou, ale má výrazně delší plody, které nikdy nehořknou.

Jde o speciální poddruh cukrového melounu, chutí se ale více než okurce či melounu podobá cuketě. Právě tato okurka vytváří v salátu krásně křupavý kontrast k rajčatům, klidně ji ale můžete nahradit normální okurkou

Aroma po koriandru a římském kmínu

Zeleninu je dobré do salátu nakrájet na velmi drobné kousky, aby se všechny chutě krásně propojily. Rajčata je lepší nejprve blanšírovat a pak oloupat. Přidat můžete případně i opečenou zelenou papriku.

Specifickou a hlavně hodně aromatickou chuť pak salátu dodává římský kmín a také koriandr. Místo koriandru lze ale použít i mátu nebo petrželku. Svěží chuť pak podporuje jednoduchá zálivka z čerstvé citronové šťávy a olivového oleje, kterou zvýrazňuje římský kmín

Recept na originální marocký salát

Pokud máte rádi exotičtější chutě, můžete si tento dokonalý letní salát připravit přímo podle marockého receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 300 g čerstvých rajčat, 1 okurku, 1 malou žlutou cibuli, 2 lžíce jemně nasekaného koriandru nebo máty, šťávu z 1 citronu, 1 lžíci olivového oleje, ¼ lžičky pepře a ½ lžičky mletého římského kmínu. 

  1. Rajčata nejprve spařte horkou vodou, pak zchlaďte studenou a oloupejte. Rajčata, okurku a cibuli poté nakrájejte na velmi malé kousky.
  2. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience: rajčata, okurku, cibuli, citronovou šťávu, nasekaný koriandr, olivový olej a koření. Dobře promíchejte. Ochutnejte a podle toho upravte koření. Salát nejlépe připravte hodinu předem a nechte v chladu odpočívat, aby se všechny chutě krásně propojily. 

Náš tip: Dáváte-li přednost salátu se sýrem, připravte si třeba tento klasický řecký podle našeho video receptu

Zdroje informací: 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více