Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené kuře patří do české kuchyně zcela neodmyslitelně. Nejen kvůli tomu, že se velmi snadno připravuje, ale především proto, že skvěle chutná a dá se připravit v každém ročním období. Každá rodina má sice svůj a ten „nejlepší recept“, ale Toprecepty.cz se zeptaly vítěze MasterChef Česko 2020 Romana Staši, jak si oblíbený pokrm připravuje on.

Rodinné jídlo

Pro mnoho domácností je pečené kuře jakýmsi „svátečním“ pokrmem. Ne snad proto, že by bylo připravováno pouze při zvláštních příležitostech. Spíš je to z důvodu, že se k němu často sejde celá rodina, což nemusí být zvykem u každého oběda či večeře. 

Pro Romana Stašu je kuře jedním z jeho nejoblíbenějších jídel. Dokonce přiznává, že si ho připravuje téměř každé dva týdny. Aby bylo podle jeho představ, musí ovšem obsahovat několik podstatných ingrediencí. Na prvním místě to je především máslo, kterým vítěz kuchařské soutěže skutečně nešetří.

Nešetřit se solí a pepřem

„Miluju dělat kuře úplně jednoduše, hodně dobře se musí udělat především zálivka, respektive to, v čem kuře pečete a čím ho potíráte,“ vysvětlil Roman pro Toprecepty.cz. „Klidně stačí sušené bylinky jako je tymián a rozmarýn. Dá se přidat med, můžete použít i trochu wasabi či sojovou omáčku, to už je samozřejmě na každém,“ poradil Staša. Vždycky doporučuji hodně solit a hodně pepřit, aby to mělo opravdu grády,“ dodal.

Poté, co kuře „namarinujete“ v této směsi, přichází na řadu zmiňované máslo. „Pokladete malé kostky másla po celém kuřeti. Přikryjete alobalem nebo vrchní částí zapékací mísy a dáte do trouby na 160 stupňů na dvě a půl hodiny,“ popsal Roman s tím, že už se mu sbíhají sliny.

Po upečení je podle Staši dobré nechat už odkryté kuře ještě 5-7 minut v troubě, kterou přepneme na funkci grilu. Navrch můžete ještě přidat kousek másla a máte podle populárního kuchaře geniální jídlo

Pozor na citrón

Jablko nebo třeba citron, který se často vkládají do kuřete, aby zůstalo šťavnaté, Roman nepreferuje. „Párkrát jsem zkoušel dát dovnitř citron a moc mi to nechutná. Už mi to přišlo hodně přechucené,“ říká Roman pro Toprecepty.cz a varuje, že intenzivní citronovou chuť už nejde odstranit.

„Když citron, tak jinak. Vezměte prsa, která bývají malinko sušší než stehna, natrhejte je, pošlete na ně sojovku a šťávu z citronu, to je prostě geniální,“ radí Staša. Jako přílohu doporučuje opečené brambory nebo kaši. „Já ji miluji, ale musí v ní být hodně smetany a hodně másla,“ směje se Roman.

Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit pečené kuře s nádivkou, je vynikající:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie