Jak na pečené kuře podle Romana Staši: Použijte hodně soli i másla a nebojte se ani sójovky, radí vítěz MasterChefa
21. 6. 2024 V kuchyni s VIP
Pečené kuře patří do české kuchyně zcela neodmyslitelně. Nejen kvůli tomu, že se velmi snadno připravuje, ale především proto, že skvěle chutná a dá se připravit v každém ročním období. Každá rodina má sice svůj a ten „nejlepší recept“, ale Toprecepty.cz se zeptaly vítěze MasterChef Česko 2020 Romana Staši, jak si oblíbený pokrm připravuje on.
Rodinné jídlo
Pro mnoho domácností je pečené kuře jakýmsi „svátečním“ pokrmem. Ne snad proto, že by bylo připravováno pouze při zvláštních příležitostech. Spíš je to z důvodu, že se k němu často sejde celá rodina, což nemusí být zvykem u každého oběda či večeře.
Pro Romana Stašu je kuře jedním z jeho nejoblíbenějších jídel. Dokonce přiznává, že si ho připravuje téměř každé dva týdny. Aby bylo podle jeho představ, musí ovšem obsahovat několik podstatných ingrediencí. Na prvním místě to je především máslo, kterým vítěz kuchařské soutěže skutečně nešetří.
Mohlo by vás zajímat
Nešetřit se solí a pepřem
„Miluju dělat kuře úplně jednoduše, hodně dobře se musí udělat především zálivka, respektive to, v čem kuře pečete a čím ho potíráte,“ vysvětlil Roman pro Toprecepty.cz. „Klidně stačí sušené bylinky jako je tymián a rozmarýn. Dá se přidat med, můžete použít i trochu wasabi či sojovou omáčku, to už je samozřejmě na každém,“ poradil Staša. „Vždycky doporučuji hodně solit a hodně pepřit, aby to mělo opravdu grády,“ dodal.
Poté, co kuře „namarinujete“ v této směsi, přichází na řadu zmiňované máslo. „Pokladete malé kostky másla po celém kuřeti. Přikryjete alobalem nebo vrchní částí zapékací mísy a dáte do trouby na 160 stupňů na dvě a půl hodiny,“ popsal Roman s tím, že už se mu sbíhají sliny.
Po upečení je podle Staši dobré nechat už odkryté kuře ještě 5-7 minut v troubě, kterou přepneme na funkci grilu. Navrch můžete ještě přidat kousek másla a máte podle populárního kuchaře geniální jídlo.
Pozor na citrón
Jablko nebo třeba citron, který se často vkládají do kuřete, aby zůstalo šťavnaté, Roman nepreferuje. „Párkrát jsem zkoušel dát dovnitř citron a moc mi to nechutná. Už mi to přišlo hodně přechucené,“ říká Roman pro Toprecepty.cz a varuje, že intenzivní citronovou chuť už nejde odstranit.
„Když citron, tak jinak. Vezměte prsa, která bývají malinko sušší než stehna, natrhejte je, pošlete na ně sojovku a šťávu z citronu, to je prostě geniální,“ radí Staša. Jako přílohu doporučuje opečené brambory nebo kaši. „Já ji miluji, ale musí v ní být hodně smetany a hodně másla,“ směje se Roman.
Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit pečené kuře s nádivkou, je vynikající:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Princ William a vévodkyně Kate jsou svoji 10 let! Co se jedlo na jejich svatbě?
Už celých deset let jsou princ William a… Číst více
Pečené kuře, karamelový pudink i sushi. Na čem si ráda pochutnává vévodkyně Kate?
Zajímá vás, jak si krásná vévodkyně Kate dokáže… Číst více
Tajemství štíhlé postavy vévodkyně Kate: Známe její jídelníček
Možná vás už párkrát napadlo, co stojí za krásnou… Číst více
Jak vaří v nemocnici, kde je hospitalizována princezna Kate? Menu jako z michelinské restaurace sestavuje špičkový šéfkuchař
Nejen obyvatele britského království zasáhla… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Retro cukrárna: Z jaké dobroty se vyvinula kremrole a kde vzal indiánek svůj název?
Moderní cukrárny, to je samý cheesecake nebo… Číst více
Kokosové laskonky: Cukroví, které "křupne", a zároveň se rozplývá na jazyku. Pochutnají si i celiaci, laskonky jsou totiž bezlepkové
Kdo by neznal lahodné laskonky, které lákají za vitrínou téměř v každé cukrárně. Nyní si je snadno můžete připravit doma, a dopřát si je kdykoliv,… Číst více
Domácí griliáš využijeme do jogurtu, kaší, pohárů či krémů. Poradíme, jak ho připravit
Jak připravit domácí griliáš Připravit griliáš není nic složitého. Stačí cukr a mandle nebo ořechy, případně kousek másla. Cukr použijeme krystal… Číst více
Retro zákusek Mánička: Upečte si nadýchaný dezert se šlehačkou podle originálního receptu!
Věnečky, indiánky či laskonky zná každý, už jste… Číst více
Znáte hříšnou dobrotu zvanou griliáš? Vyzkoušejte jednoduchý návod na dokonalé spojení ořechů a karamelu
Griliáš jsou ořechy v karamelu, které konzumujeme jako mls, nebo je podrtíme a sypeme jimi dezerty a poháry, přidáváme je do sušenek a oplatků, nebo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rebarborový koláč s mandlemi, vločkami, kokosem a tvarohem
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí nudličky se sušenými rajčaty a olivami
Přidáno před 7 hodinami
Marinovaná vepřová plec pečená v troubě
Přidáno před 7 hodinami
Mandlová houbová omáčka
Přidáno před 9 hodinami
Tvarohový koláč s lískovými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí prsa v tandoori
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více