Domažlický bramborák z pekáčku: Voní česnekem, škvarky a majoránkou a nadýchaný je díky droždí
25. 6. 2024 Vaření
Domažlický bramborák nepatří k těm obvyklým plackám. Tato varianta se chystá do formy jako buchta. A ještě navíc je v něm kvásek. Upečte si vynikající jídlo k obědu či večeři.
Není bramborák jako bramborák
Bramborák je vynikající jídlo, ve kterém, jak už název napovídá, hrají hlavní roli brambory. Obvykle se bramborák připravuje v podobě placek, ale pokud spěcháme, můžeme si bramboráky připravit i na plechu.
Možností je ale také bramborák ve formě, který chystáme i z kvásku a vytváříme vlastně takový kynutý koláč. Může se jednat třeba o domažlický bramborák.
Mohlo by vás zajímat
Odlišnosti domažlické varianty bramboráku
Tak například pro variantu domažlického bramboráku se vžily názvy jako chudobnica, hluchec, bramborová buchta, domažlický báč, nebo dokonce krkonošský toč. Co kraj, oblast, rodina, to mírně jiná podoba tohoto pokrmu. Ale jedno platí pro všechny. Jsou výborné.
Už jsme zmínili, že domažlickou variantu připravujeme do formy a součástí ingrediencí je i kvásek a výsledné těsto necháváme kynout. Dalším rozdílem je kombinace vařených a syrových brambor. Obvykle se totiž využívají pouze syrové.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Domažlický bramborák
Na domažlický bramborák budete potřebovat: 500 g brambor (vařených), 500 g brambor (syrových), 2 stroužky česneku, 2 vejce, 4 lžíce hladké mouky, majoránku, pepř, sůl, 200 g škvarků (krájených), 50 g droždí, lžičku cukru, trošku mléka (na kvásek), sádlo (na vymazání formy a potírání bramboráku během pečení).
Jak na to? Z trošky mléka, cukru a droždí udělejte kvásek a nechte vykynout. Česnek utřete. Brambory nastrouhejte a smíchejte s utřeným česnekem, vykynutým kváskem a ostatními surovinami.
Formu vymažte sádlem. Připravené bramborové těsto dejte do formy a nechte nakynout do dvojnásobného objemu. Poté vložte do vyhřáté trouby a upečte dozlatova. Během pečení několikrát potřete rozpuštěným sádlem.
Bramborák je dobrý teplý i studený.
Náš tip: Pokud jste dostali chuť na klasický bramborák, můžete si ho připravit podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více