Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jogurtová buchta: Vláčný a šťavnatý moučník je hotový za chvíli a využijete i kelímek od jogurtu na odměřování surovin
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Také milujete moučníky z jogurtu? Není čemu se divit jsou lahodné a výborné třeba s ovocem. Tato jogurtová buchta je navíc v hrnkové verzi, takže bude brzo na stole. Dezert korunuje výborná drobenka.

Hrnková buchta

Nejspíš není víkend, abychom nepřipravovali nějakou tu dobrou závěrečnou tečku po jídle, ale i třeba ke kávě. Někdy nás ovšem začne honit mlsná i v týdnu. Pak ale spěcháme a chceme si moučník hlavně vychutnat a neztrácet zbytečně čas. Nejrůznějších variant je hodně a výborné jsou hrnkové dezerty.

Hrnkové recepty jsou velmi oblíbené pro rychlost bez odvažování a samozřejmě tím odpadá i mytí misek. V receptech se většinou používají hrnky. Nebudeme špinit ani ty a využijeme kelímky po jogurtu i na odměřování ostatních ingrediencí.  

Jogurtové moučníky

Jogurt se přidává do moučníků proto, aby byly vláčnější a měly lepší chuť. Proto jsou stále oblíbenější, protože se na nich nedá prakticky nic zkazit. Vynikající jsou s tvarohem, ale i sezónním ovocem. Je jedno, jestli zvolíme meruňky, rybíz, nebo třeba jahody. Povrch zdobí drobenka, kterou můžeme vylepšit podle chuti o skořici, vanilku, mleté oříšky, případně citronovou kůru.

Hrníčkové

Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Jogurtová buchta

Na jeden plech budete potřebovat: Těsto: 2 kelímky jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1 kelímek cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr a ovoce na povrch. Těsto je ještě lepší se 2 lžícemi mléka a 2 lžícemi oleje. Drobenka: 80 g másla, 150-170 g polohrubé mouky a 80 g cukru. Dále: tuk na vymazání plechu a hrubá mouka na vysypání.

Jak na to? Všechny suroviny na těsto dejte do misky a dobře promíchejte. Plech vymažte tukem a vysypejte ho moukou.

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto z mísy vyškrábněte na plech a rozprostřete ho ve stejnoměrné vrstvě. Dejte na něj ovoce. Připravte si drobenku z másla mouky a cukru a posypte jí buchtu. Jogurtovou buchtu dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 35 minut. 

Náš tip: Připravte si výbornou jogurtovou buchtu podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více