Jogurtová buchta: Vláčný a šťavnatý moučník je hotový za chvíli a využijete i kelímek od jogurtu na odměřování surovin
25. 6. 2024 Vaření
Také milujete moučníky z jogurtu? Není čemu se divit jsou lahodné a výborné třeba s ovocem. Tato jogurtová buchta je navíc v hrnkové verzi, takže bude brzo na stole. Dezert korunuje výborná drobenka.
Hrnková buchta
Nejspíš není víkend, abychom nepřipravovali nějakou tu dobrou závěrečnou tečku po jídle, ale i třeba ke kávě. Někdy nás ovšem začne honit mlsná i v týdnu. Pak ale spěcháme a chceme si moučník hlavně vychutnat a neztrácet zbytečně čas. Nejrůznějších variant je hodně a výborné jsou hrnkové dezerty.
Hrnkové recepty jsou velmi oblíbené pro rychlost bez odvažování a samozřejmě tím odpadá i mytí misek. V receptech se většinou používají hrnky. Nebudeme špinit ani ty a využijeme kelímky po jogurtu i na odměřování ostatních ingrediencí.
Mohlo by vás zajímat
Jogurtové moučníky
Jogurt se přidává do moučníků proto, aby byly vláčnější a měly lepší chuť. Proto jsou stále oblíbenější, protože se na nich nedá prakticky nic zkazit. Vynikající jsou s tvarohem, ale i sezónním ovocem. Je jedno, jestli zvolíme meruňky, rybíz, nebo třeba jahody. Povrch zdobí drobenka, kterou můžeme vylepšit podle chuti o skořici, vanilku, mleté oříšky, případně citronovou kůru.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Jogurtová buchta
Na jeden plech budete potřebovat: Těsto: 2 kelímky jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1 kelímek cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr a ovoce na povrch. Těsto je ještě lepší se 2 lžícemi mléka a 2 lžícemi oleje. Drobenka: 80 g másla, 150-170 g polohrubé mouky a 80 g cukru. Dále: tuk na vymazání plechu a hrubá mouka na vysypání.
Jak na to? Všechny suroviny na těsto dejte do misky a dobře promíchejte. Plech vymažte tukem a vysypejte ho moukou.
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto z mísy vyškrábněte na plech a rozprostřete ho ve stejnoměrné vrstvě. Dejte na něj ovoce. Připravte si drobenku z másla mouky a cukru a posypte jí buchtu. Jogurtovou buchtu dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 35 minut.
Náš tip: Připravte si výbornou jogurtovou buchtu podle následujícího videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Jogurty máme už od středověku. Který druh mohou i ti, kdo nesnáší laktózu?
Přečtěte si Zobrazit více
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Domácí tyčinky různých chutí pro návštěvu i k televizi: Jejich výroba je snadná