Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Bez pečiva se fungovat dá, my jsme ho ale z jídelníčku úplně nevyřadili
Zdroj: se souhlasem Kataríny Drozdové, Toprecepty

Právě před dvěma lety těsně před prázdninami jsme se dozvěděli, že naše tehdy sedmiletá dcera Anička má celiakii. Byl to šok a stále musíme překonávat různé překážky, ale zvykáme si. Aničky nástup na bezlepkovou dietu totiž znamenal spoustu změn i pro nás. 

Jde to i bez pečiva?

Když se s někým bavím o celiakii naší nyní devítileté dcery Áni, spousta lidí se mě ptá, co teď vlastně doma jíme a zda Aničky bezlepková dieta nějak změnila náš rodinný jídelníček. Odpovídám na to, že vlastně ano i ne.

Ostatní obvykle zajímá, zda se u nás třeba nesnížila konzumace pečiva obecně, když bychom si to teď vlastně měli hlídat. Omezit v jídelníčku pečivo je takový trend poslední doby a mnozí se snaží pečivo, hlavně to z bílé mouky, pokud možno raději vůbec nejíst. 

Chleba jen speciální

Já to měla podobně a jednu dobu, když jsem se snažila dodržovat poměrně striktně nízkosacharidovou dietu, jsem ho nejedla skoro vůbec. Teď už jsem trochu polevila a pečivo jím, ale jsem zmlsaná. To jsem ale měla vždycky.

Obyčejný rohlík nebo chleba bych si pro sebe jen tak nekoupila, ale bagety z francouzské pekárny nebo chleba z nějakého řemeslného pekařství si dám ráda. I když raději někde o samotě, aby to Aničce nebylo líto. 

Lepkové stále kupujeme

To manžel, ten si na pečivo docela potrpí, takže si vlastně jede pořád dál stejně a kupuje si rohlíky, které považuje za jeden ze základů jídelníčku, a nenechá si to vymluvit. Lepkové pečivo jí i naše mladší dcera Dorka a Aničce kupujeme to bezlepkové.

Dětem zatím moc pečivo neodpíráme, je to vlastně dobrý základ svačinek. No a musím přiznat, že když opékáme v létě buřtíky, musíme je spíš přemlouvat, aby si aspoň jednou kously do chleba. Ale já si stejně grilování nebo opékání nedokážu představit bez salátu nebo aspoň bez nakrájené zeleniny a ta pečivo docela dobře nahradí. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Bezlepkový chléb jen pro Áňu

Někteří lidé se mě také ptají, zda nyní jíme bezlepkově celá rodina. Musím říct, že to by se nám nevyplatilo. Koláče sice peču obvykle z bezlepkové mouky, ale chleby Aničce zatím jen kupuju, i když se na jejich pečení chystám, a mám v plánu vyzkoušet i bezlepkový kvásek. Ale zatím jsem ještě nenašla odvahu, tak jí chleba neujídáme.

Ono totiž najít nějaký dobrý bezlepkový chleba je poměrně fuška. Nám to trvalo docela dost dlouho, protože Aničce moc bezlepkové chleby zpočátku nechutnaly. Tedy aspoň ty běžně dostupné v supermarketech. Nakonec jsme si našli jednu značku, která asi připomíná běžný chléb a kupujeme už jen tu. A mé veškeré snahy o to, zkusit i něco jiného, končí vzpourou. A tak jsme rádi, že Aničce ten jeden druh chleba chutná a už neexperimentujeme.

Vzhledem k tomu, že je bezlepkové pečivo poměrně drahé, necháváme ho jen pro Aničku, případně jí to, co nesnědla, zamrazíme. Jak už jsme zmínila, ony ty bezlepkové chleby jsou kapitola sama pro sebe. O hledání toho nejlepšího si můžete přečíst v dalším dílu našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa. 

Náš tip: Přirozeně bezlepkovou surovinou je pohanka. Připravit si z ní můžete třeba tuto pomazánku podle našeho video receptu

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více