Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dovolená bez starostí a ještě se spoustou jídla a pití? Tohle nemusí stát majlant, když zvolíte správné destinace. Jsou místa, kde si můžete užít all inclusive, co hrdlo ráčí a nezruinovat se při tom. Tyhle destinace frčí letos nejvíc.

Dovolená za pár babek 

Prázdniny klepou na dveře a mnoho z nás nedočkavě vyhlíží letní dovolenou. Jenže pobyt, cesta, jídlo a pití můžou v součtu rodinný rozpočet dost našponovat. Tomu se dá vyhnout, když zvolíte jednu z následujících destinací.

Jsou země, ve kterých vás, s trochou šikovnosti, dovolená all inclusive ve čtyřhvězdičkovém hotelu vyjde zhruba do 10 000 Kč. Připomeňme si, jaké to má zásady i co na místě ochutnat.  

Last minute bez podmínek 

Vzhledem k tomu, že sezona začíná, ideální je vsadit na last minute. Ačkoliv se každý rok říká, že last minute dovolené nebudou, každý rok v nabídce jsou. Pochopitelně, že nabídka je omezená a je třeba se jí přizpůsobit.

Pokud vám ale stačí dobrý hotel s dobrými recenzemi, třeba kdekoliv v Tunisku či v Egyptě, pak je velká šance, že uspějete. Vyhlídky se zhorší, pokud máte speciální požadavky na pokoje i počet lidí. Pro větší rodinu se tak dovolená shání hůř než třeba pro manželský pár.  

Cenu snižuje také vaše schopnost rychlého rozhodnutí a odletu. Pokud si dovolenou ale musíte plánovat, i to se dá řešit. „Každý rok si dopředu naplánuji dovolenou na týden přesně, týden předem si všechno sbalím a pak už jen čekám na nabídky. Důležitý je pro mě hotel přímo na pláži s hezkou zahradou,“ svěřila se webu Toprecepty.cz čtenářka Dana S. z Prahy, která tento systém praktikuje už několik let. 

Nejoblíbenější destinace, kde si užijete skvělý komfort za málo peněz, jsou tyto: Tunisko, Egypt a Turecko. V sezoně cena stoupá, ale mimo hlavní sezonu (tj. do půlky června a pak od září) je příznivá. Ale i v sezoně můžete být úspěšní. 

Do Tuniska na grilovaný salát, do Egypta na koshari  

Aktuálně vyjde týdenní dovolená na last minute v Tunisku cca od 8 000 Kč, v Egyptě od 10 000 Kč a v Turecku zhruba na 12 000 Kč.

Mezi cestovateli se traduje, že za méně peněz budete mít „více muziky“ v Egyptě, v porovnání třeba s Tuniskem. Na druhé straně je do Egypta delší let a v zemi je větší horko, v létě pro některé až nesnesitelné. 

A co v daných zemích ochutnat? Nejprve je potřeba říct, že ve všech hotelích s nabídkou all inclusive najdete standardní nabídku snídaní, obědů i večeří, ze kterých si vybere každý. Pokud nechcete ochutnávat speciality, pak hranolky a kuřecí řízek jsou všude, stejně jako pečivo, máslo a sýry a ovoce a zelenina. 

Byla by ale škoda neotestovat v dané zemi jídlo, které je oblíbené tam. V Egyptě jednoznačně vyzkoušejte koshari, jídlo ze směsi rýže, čočky a těstovin s rajčatovou omáčkou a opraženou cibulkou, lilkový salát baba ghanoush nebo cizrnové karbanátky falafel. 

V Turecku doporučujeme kebab. Zjistíte totiž, jak má správně chutnat i vypadat. Za ochutnání stojí i placka lahmacun, podobná pizze, která rozhádala fanoušky Kim Kardashian. Přestože se lahmacun považuje za typický turecký pokrm, občas se o jeho původ přou Turci s Arménci. Korunu sporu nasadila modelka arménského původu Kim Kardashian, když označila lahmacun na svém instagramovém profilu za arménskou pizzu. Tak ochutnejte a porovnejte sami. 

V Tunisku určitě stojí za vyzkoušení salát mechwia z grilované zeleniny, dále kuskus s omáčkou, zeleninou a masem, vynikající jsou i smažené plněné taštičky brik. Tuniské hotely jsou proslulé excelentními zákusky, výtečné jsou i jejich typické sladkosti, jako kaak warka, kroužky z jemného těsta, plněné mandlovou náplní a provoněné růžovou vodou, ochutnat byste měli i čerstvé datle a makhroud, koláčky z krupicového těsta plněné datlovou pastou. 

A pokud se chcete navnadit, můžete se podívat, jak vypadá jídlo právě v tuniském hotelu střední cenové kategorie, který seženete na last minute do již zmíněných zhruba 10 000 Kč na týden (aktuálně dokonce za cca 8 000 Kč). 

Fotogalerie - Tři letní destinace, kde si Češi u moře užívají hodně jídla za pár korun: Chorvatsko to ale není a na Řecko taky zapomeňte

Ukázat 21 fotografií

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více