Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Že bude Milan Laštovička vyrábět fermentovaná dochucovadla a dodávat je špičkovým šéfkuchařům, o tom se mu před pár lety ani nesnilo. Měl skvělou práci, skvělý plat, ale těžce nemocného syna. „Chtěl jsem pro jeho uzdravení udělat maximum,“ vzpomíná pro web Toprecepty.cz na to, jak mu studium čínské medicíny od základů změnilo život. A nejen jemu...

Od nemoci k pomoci

Miloslav Laštovička původně pracoval jako vrcholový manažer, měl pod sebou desítky zaměstnanců a snový plat. Přesto s tím jednoho dne seknul. „Seděl jsem ve velké kanceláři na Pankráci, práce mě bavila, jenže časem se podmínky v IT sféře začaly měnit a já tam už nebyl šťastný,“ vzpomíná na dobu zhruba před pěti lety.

Tehdy měl doma tři děti, z nichž jedno bylo těžce postižené. „Štěpán nejedl, nepil, nepolykal, nemluvil, nehýbal se. Doktoři tvrdili, že bude ležák. A ani nám neuměli pomoci, ne že by nechtěli, ale synovo postižení je raritní, v Evropě je s ním jediný,“ popisuje s tím, že jako rodiče chtěli vyzkoušet všechno.

I proto ještě během práce začal studovat čínskou medicínu. Syna Štěpána tehdy trápily ekzémy, stoupaly mu hladiny jaterních testů v krvi a měl jít na operaci. Nikdo nevěděl, co dělat. Milan Laštovička jako otec nechtěl jen sedět a čekat.

Pátral jsem ve starých textech a našel nakonec bylinnou směs, o které jsem si myslel, že by mohla pomoci. Poradil jsem se se svým učitelem a šli jsme do toho. Postupně, pomalu,“ popisuje. Po krátké době používání se začal ekzém u syna zlepšovat a Štěpánovi se upravily i jaterní testy.

Nevíme, co děláte, ale dělejte to dál, říkali nám lékaři,“ směje se podnikatel a dodává, že k plánované biopsii jater u syna nakonec nedošlo a ekzém doslova zmizel. „Čínská medicína mě díky tomuhle zážitku úplně pohltila a studoval jsem to víc a víc. V průběhu let se nám narodilo další dítě a v roce 2019 jsem definitivně skončil s prací manažera,“ vypráví Laštovička, který k tomu přistoupil z gruntu. 

Mimo jiné začal doma praktikovat akupunkturu. Jen tak, aby se procvičil, zdarma a pro přátele. Ti mu oplátkou přinášeli různé věci, mimo jiné jednou od kamaráda z vesnice dostal doma vyrobené miso (tradiční japonské dochucovadlo).

Strašně mi chutnalo, tak jsme se dohodli, že ho zkusíme společně vyrábět. Sehnali jsme provozovnu a začali v malém. Chtěli jsme dodávat miso jen do restaurací. Pár jsme jich objeli s ochutnávkami a kuchaři byli tak nadšení, že jsme to koncem roku 2019 rozjeli,“ říká Milan Laštovička. 

Světový unikát

Jenže začátkem roku 2020 přišel covid a všechny podniky se zavřely. „To byla rána, ale museli jsme se přizpůsobit. Tak jsme vymysleli miso polévky, které se jen zalijí vodou. V Japonsku běžná věc. A říkali jsme si, že to vždycky s něčím smícháme, s houbami, pečeným česnekem a tak podobně. A otevřeli jsme eshop,“ vypráví a dodává, že nechtěli kopírovat Japonce, kteří s tím mají staleté zkušenosti.

Chtěli jsme to dělat trochu po svém a hlavně lokálně. Například jsme vyrobili miso z hrachu. To v té době nikdo na světe komerčně nedělal. Dnes pěstujeme ušlechtilou plíseň na pohance, jáhlách, špaldě… a ty enzymy tam fungují úplně stejně,“ popisuje Laštovička a dodává, že ač to tak nejdříve nevypadalo, covid jim nakonec paradoxně pomohl, protože najednou chtěli všichni jíst zdravě.

Ve finále se nám v té době podnikání nejvíc rozjelo, dokonce jsme museli najít větší provozovnu,“ směje se podnikatel, který dnes kromě misa vyrábí taky koji, další asijské dochucovadlo, omáčku tamari, veganské garumy (speciální fermentované omáčky), octy či polévky. 

Vše s dokonalou chutí, bez éček a z lokálních surovin. Asi i proto firma Kojibakers dodává své produkty do špičkových restaurací jako jsou Field, Alcron, V Zátiší, Mlýnec, Augustine hotel, Entrée, Long Story Short či Sůl a řepa.

A spolupracují s mnoha šéfkuchaři. Speciální lískooříškové miso dělají exkluzivně pro šéfkuchaře a porotce MasterChef Česko Radka Kašpárka, který z něj ve své restauraci 420 připravuje zmrzlinu. „Do podzimního menu už si vybrali i naše shiokoji s medvědím česnekem, garumy a garumové pasty,“ vypočítává Milan Laštovička, kterému se během podnikání narodilo čtvrté dítě.

Miso pro všechny

A nemocný Štěpán, lékaři původně označovaný jako "ležák"? „Syn chodí do školy, sice nemluví, ale chodí, nemá už sondu do žaludku, sám se nají...," vypočítává Milan Laštovička neskutečné pokroky, kterých jeho syn dosáhl a dodává, že nikdo neví, čím to je. Podezření ale rodina má...

Je fakt, že byl minimálně 2-3 roky na bylinách a snědl jich hodně, za 100 000 Kč určitě. Ze začátku jsme mu je dávali sondou do žaludku, což byla vlastně výhoda, protože chuťově nejsou moc dobré," svěřuje se a dodává, že když Štěpána vidí lékaři teď, nechápou to. A jeho rodiče?

Věříme v komplexní přístup. S čínskou medicínou jsme začali věci řešit od základu, od bylinek přes masáže, cvičení až po stravu. Prognózy nemoci nás přitom nezajímaly a nezajímají ani teď. Nic by totiž nezměnily v tom, jak se k synovi budeme chovat," uzavírá Milan Laštovička naše povídání a jde zpět do výroby vymýšlet další novinky. 

Letos se totiž pustili do konceptu enzymatických potravin, kdy v laboratořích extrahují enzymy z koji a další prospěšné látky a ty poté přidávají do kaší nebo ovocných tyčinek. A co si navaří, to si taky sní. „Miso si hodně dáváme do jídel, Štěpánovi mixujeme miso polévky nebo má enzymatické kaše k snídani…," vypočítává Laštovička a možná tak prozrazuje návod na lepší život a to nejen pro svoji rodinu. 

Obrat firmy totiž raketově stoupá a některé produkty si zamilovali i Japonci. A tak paradoxně česká firma bude vyvážet typicky japonská dochucovadla i do Země vycházejícího slunce. 
Něco navíc: Jak to vypadá ve výrobně Kojibakers, na to se můžete podívat v naší galerii

Recepty k tomuto článku