Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá houbová smaženice: Nejlepší je z hříbků a lišek, a když ji osmažíte na másle, bude naprosto božská
Zdroj: Zdroj. Toprecepty

Houby už rostou, a pokud jste tak již neučinili, je nejvyšší čas připravit si první houbovou smaženici. O jednoduchém pokrmu z hub a vajíček by se dalo říct, že to není žádná věda. Stačí ale jen pár drobných vychytávek a připravíte z ní přímo delikátní pokrm. 

Houbová smaženice - dokonalý letní pokrm

Houbová smaženice je ten nejzákladnější a nejsnadnější pokrm z hub, který si můžete připravit. Je dokonalým letním pokrmem a jakýmsi synonymem prázdnin na chatě nebo na chalupě. Dá se totiž udělat téměř kdekoliv, třeba i jen na pánvi na kamnech nebo nad ohněm. A ani do ní nepotřebujete speciální ingredience, tedy aspoň do té základní verze. Jde zkrátka o ideální možnost, jak rychle zpracovat větší množství hub, pokud jste přišli z lesa s bohatým úlovkem.

Jak vylepšit smaženici?

Do smaženice potřebujete kromě hub už vlastně jen vajíčka, tuk, cibuli, sůl a koření. Pokud ale přidáte nějaké další ingredience a věnujete jí o trochu větší péči, pozvednete ji na úroveň mnohem luxusnějšího pokrmu než jen obyčejné chatařské rychlovky. Na co tedy při přípravě nezapomenout?

  • Houby – do smaženice jsou nejlepší pevnější houby, třeba pravé hřiby, malé pevné hnědé hříbky nebo lišky. Takové houby si lépe udrží tvar než například měkké babky a nevznikne vám místo smaženice houbová kaše. Nejlepší je zvolit různé druhy hub, smaženice je pak chutnější. Houby také nekrájejte úplně nadrobno, ve smaženici by měly být patrné kousky hub. Ideální je velikost cca 3 cm
  • Smažení – houby není vhodné jen dusit. Nejprve by se měly krátce osmahnout na tuku, teprve pak je zalijte vodou a krátce poduste, aby změkly. Houby stačí dusit 20 minut. Pak budou dobře stravitelné, ale nebudou ani rozvařené. 
  • Tuk – na smažení lze použít jakýkoliv tuk, lahodnější ale bude, houby osmažit na másle nebo na sádle. Smaženice na másle bude jemnější, ta na sádle chuťově výraznější. Přidat můžete případně i nadrobno nakrájenou slaninu nebo špek
  • Cibule a česnek – kromě hub patří do smaženice i cibule. Tu osmahněte společně s houbami. Použít můžete klasickou žlutou, pokud je ale na vás moc štiplavá, klidně ji vyměňte za jemnější šalotku nebo jarní cibulku. Ta dodá smaženici i svěží zelenou barvu. Kromě cibule lze přidat i prolisovaný česnek. 
  • Vajíčka – podušené houby nakonec zbývá jen finálně osmahnout s vajíčky, aby vznikla ta pravá smaženice. Vajíčka je vhodné předem prošlehat v misce. Případně k nim můžete přilít i trochu smetany, která rovněž smaženici krásně zjemní. 
  • Koření a bylinky – do smaženice se obvykle dává jen klasika v podobě soli, pepře a kmínu. Přidat můžete i mletou papriku nebo sušené či čerstvé bylinky, jako jsou třeba tymián nebo rozmarýn, které jí dodají středomořský nádech. Bylinkami je vhodné nakonec smaženici i posypat. Zelená barva bylinek totiž pokrm na talíři krásně oživí i dochutí. Použít můžete petrželku nebo třeba pažitku

Recept na klasickou smaženici

Pokud zrovna máte doma houby, můžete se rovnou pustit do přípravy smaženice podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 500 g hříbků, 50 g másla, sůl, kmín, 2-3 vejce. 

  1. Očištěné hříbky rozkrájejte, pak je vložte do kastrolu na rozpuštěné máslo a duste, až se z nich vydusí všechna voda. 
  2. Poté přidejte sůl, kmín, vejce a za stálého míchání osmahněte, dokud směs nezhoustne. Pak hned podávejte. Smaženici můžete servírovat i na opečené topince. 

Náš tip: Pokud rádi zkoušíte něco nového, možná vám zachutnají i tyto opečené houby s česnekem a bazalkou podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více