Jan Punčochář prozradil, jak připravit úžasnou smaženici: Solit musíte houby až nakonec, jinak pustí vodu, říká šéfkuchař
2. 7. 2024 Rozhovory a reportáže
Houby patří mezi oblíbené ingredience v naší kuchyni. Proto není divu, že je velmi rád využívá i Jan Punčochář. Populární šéfkuchař a milovník českých pokrmů pro Toprecepty.cz prozradil, jak na nejlepší smaženici i další pokrmy z hub.
Houby na mnoho způsobů
Jan Punčochář je známý tím, že preferuje českou kuchyni a klasické pokrmy, proto nepřekvapí, že mezi jeho oblíbené suroviny patří i houby, jejichž sezóna postupně startuje. „Moc rád s nimi pracuji, dělám z nich všechno. Guláš, smaženici, gratinované hříbky,” sdělil porotce kuchařské soutěže MasterChef Česko webu Toprecepty.cz.
Mohlo by vás zajímat
Omáčka bez smetany?
I ve své restauraci U Matěje proto chystá speciální houbové pokrmy. „Určitě budeme dělat hodně věcí z hub. Už nyní máme na menu třeba raviolli plněné liškami a ricottou s liškovou omáčkou,“ prozradil Punčochář. Zároveň přiznal, že to určitě nebude klasická smetanová omáčka.
„Já moc omáčky, které jsou zalité smetanou, nemusím. Když chci, aby se to malinko zkrémovatělo, tak tam dávám studené máslo,“ řekl pro Toprecepty.cz Punčochář. „Tím se to i zahustí, a hlavně ta chuť je absolutně fantastická,“ dodal.
Jak na smaženici a řízky
Kromě složitějších pokrmů z hub si ovšem oblíbený šéfkuchař potrpí i na klasické recepty. „Třeba smaženice je fantastická,“ má jasno Punčochář. „Nesmí tam ale chybět dobrá cibule nebo šalotka, kterou uděláte na másle nebo na sádle. Pak dobře orestovat houby, které až nakonec osolíte, aby nepustily moc šťávy. Potom vajíčko, které máte lehce rozšlehané s máslem, šup, šup a je to hotové,“ popisuje uznávaný kuchař s tím, že nejlepší přílohou je bezpochyby čerstvý chleba.
Čtenářům webu Toprecepty.cz Punčochář také poradil, jak připravit skvělé houbové řízky. „Tam je dobré jen štětečkem očistit nečistoty, aby tam nezůstalo nic, co je z lesa. Potom dát sůl, kmín a obalit klasicky v trojobale. Pak usmažit, což já dělám nejraději na sádle,“ popsal porotce MasterChef Česko.
Náš tip: Výbornou smaženici si můžete připravit také podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat pomeranče. Chutné recepty z oblíbeného ovoce, které podpoří zdraví
Pomeranče pro zdraví Nakupujeme kvalitní, pěkně vybarvené plody, které působí svěže a lákavě už od pohledu. Po nákupu je vybalíme z plastového sáčku… Číst více
Den pomerančového džusu
Pomerančový džus ke snídani je pro mnohé z nás stejným rituálem jako ranní káva. Láhev džusu si lehce můžeme koupit v obchodě, nicméně je třeba… Číst více
Retro okénko: Jak na americkou limonádu s ananasem a pomerančovým džusem? Barevné vrstvení zajistíme pomocí lžičky
Vzpomínáte na americkou limonádu? Dřív nesměla… Číst více
Espresso orange: Dokonalý a úžasně osvěžující drink s kombinací netradičních ingrediencí báječně osvěží a povzbudí
Jaro je v plném proudu, teplých dnů přibývá a my… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Griliášový dezert s meruňkami
Přidáno před 2 hodinami
Kedlubnové zelí s cuketou
Přidáno před 11 hodinami
Cuketový salát s hlívou
Přidáno před 11 hodinami
Ostružinové koláčky
Přidáno před 13 hodinami
Krkovice v pikantní omáčce s rajčaty a houbami
Přidáno před 22 hodinami
Meruňková marmeláda s levandulí
Přidáno 3. 7. 2024 07:22
Přečtěte si Zobrazit více