Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby patří mezi oblíbené ingredience v naší kuchyni. Proto není divu, že je velmi rád využívá i Jan Punčochář. Populární šéfkuchař a milovník českých pokrmů pro Toprecepty.cz prozradil, jak na nejlepší smaženici i další pokrmy z hub.

Houby na mnoho způsobů

Jan Punčochář je známý tím, že preferuje českou kuchyni a klasické pokrmy, proto nepřekvapí, že mezi jeho oblíbené suroviny patří i houby, jejichž sezóna postupně startuje. „Moc rád s nimi pracuji, dělám z nich všechno. Guláš, smaženici, gratinované hříbky,” sdělil porotce kuchařské soutěže MasterChef Česko webu Toprecepty.cz.

Omáčka bez smetany?

I ve své restauraci U Matěje proto chystá speciální houbové pokrmy. „Určitě budeme dělat hodně věcí z hub. Už nyní máme na menu třeba raviolli plněné liškami a ricottou s liškovou omáčkou,“ prozradil Punčochář. Zároveň přiznal, že to určitě nebude klasická smetanová omáčka.

„Já moc omáčky, které jsou zalité smetanou, nemusím. Když chci, aby se to malinko zkrémovatělo, tak tam dávám studené máslo,“ řekl pro Toprecepty.cz Punčochář. „Tím se to i zahustí, a hlavně ta chuť je absolutně fantastická,“ dodal.

Jak na smaženici a řízky

Kromě složitějších pokrmů z hub si ovšem oblíbený šéfkuchař potrpí i na klasické recepty. „Třeba smaženice je fantastická,“ má jasno Punčochář. „Nesmí tam ale chybět dobrá cibule nebo šalotka, kterou uděláte na másle nebo na sádle. Pak dobře orestovat houby, které až nakonec osolíte, aby nepustily moc šťávy. Potom vajíčko, které máte lehce rozšlehané s máslem, šup, šup a je to hotové,“ popisuje uznávaný kuchař s tím, že nejlepší přílohou je bezpochyby čerstvý chleba.

Čtenářům webu Toprecepty.cz Punčochář také poradil, jak připravit skvělé houbové řízky„Tam je dobré jen štětečkem očistit nečistoty, aby tam nezůstalo nic, co je z lesa. Potom dát sůl, kmín a obalit klasicky v trojobale. Pak usmažit, což já dělám nejraději na sádle,“ popsal porotce MasterChef Česko.

Náš tip: Výbornou smaženici si můžete připravit také podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku