Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová kaše patří mezi nejoblíbenější přílohy u nás. Perfektně se totiž hodí třeba k řízkům, sekané, karbanátkům a dalším oblíbeným pokrmům. Ne každý ovšem umí kaši kvalitně dochutit, nebo na ni vybrat správný typ brambor. Proto Toprecepty.cz požádaly Pavla Berkyho, aby prozradil fígl, jak svou oblíbenou přílohu připravuje on.

Tipy od profesionála

Semifinalista kuchařské soutěže MasterChef Česko z roku 2020 má podle svých slov v posledních týdnech mnoho práce a stejně tomu bude i o prázdninách, které vyplní účastmi na festivalech a gastro akcích. Na Toprecepty.cz si však Pavel Berky chvilku udělal a v krátkém rozhovoru rozdal i několik velmi dobrých tipů.

Houby na všemožné způsoby

Nejprve se řeč stočila k aktuálnímu tématu, tedy houbám. Právě těm totiž začíná sezóna a mnoho lidí se tak vypravilo do lesů hledat „maso chudých“. „Houby miluji, hlavně chodit do lesa a sbírat je, takový relax mám rád,“ svěřil se pro Toprecepty.cz Pavel. Vaření z hub je podle Berkyho jednoduché, lidé by se ho určitě neměli bát, protože se jedná o perfektní surovinu v kuchyni.

Klasika vede

Přestože Pavel mnohdy na svých show připravuje složitější recepty, sám si doma dopřeje úplně obyčejné jídlo. „Miluji klasickou smaženici, nebo houby jen tak s cibulí a vajíčkem na chlebu, to je slast,“ prozradil Pavel a s tím, že je také zpracovává do omáček či pyré. „Nejlepší je používat co nejméně koření a nechat vyniknout tu houbu, to je pro ni ideální,“ myslí si semifinalista MasterChef Česko 2020.

Nejlepší příloha

Jako vhodnou přílohu, například k houbovým karbanátkům, Berky označil bramborovou kaši. Sám ji připravuje speciálním způsobem. „Trik je v tom, brambory neuvařit, ale upéct je v troubě,“ radí Pavel. „Slupka se trochu až spálí, brambora se vydlabe, smíchá se s převařenou smetanou a máslem. Kaše pak získá zajímavý, až sýrový nádech, a je to opravdu skvost,“ vysvětluje.

Při klasickém způsobu přípravy, kdy se brambory vaří ve vodě, tak ji trochu do sebe nasáknou a kaše pak údajně není tak lahodná a bramborová. „Kdežto tím pečením zdůrazníte chuť brambor a je to úplná pecka,“ říká Berky pro Toprecepty.cz s tím, že smetanu používá výhradně tu ke šlehání.

Náš tip: Zkuste si podle našeho video receptu bramborovou kaši zapéct, je to vynikající:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více