Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto je v plném proudu a tak ten, kdo může, zavařuje. Uchovávání plodin na zimu podporuje i cukrář Josef Maršálek, kterého jsme se pro Toprecepty.cz zeptali, jak lze nejsnáze vyrobit dobrý džem i na co si dát při zavařování pozor.

Na pikniky cukráře neužije 

Josefem Maršálkem jsme se potkali naposledy před necelým měsícem, kdy v Praze probíhal Apetit piknik. Zde měl slavný český cukrář přednášku o moderní české cukrařině i o surovinách pro pečení. Jak je o Josefovi známo, potrpí si na kvalitu.

Kvalitní mouka, kakao a máslo. Jedině máslo! Abeceda začíná u písmene M,“ žertoval Josef na pódiu a doporučil taky, abychom si už teď udělali zásoby kakaa nebo čokolády na sváteční pečení, protože jejich cena poroste.

V zákulisí nám pak cukrář na kameru přiznal, že na pikniky moc není a užíval si je spíše, když ještě žil v Anglii. To občas po práci vyrazil do parku, aby zažil tu atmosféru. K tomu, jak se nám svěřil, si vzal dobrou bagetu s máslem a domácím džemem. Zavařování totiž patří mezi Josefovy vášně. 

Český cukrář má velkou zahradu, na které se snaží pěstovat tradiční i méně známé druhy ovoce, zeleniny či bylin. A k pěstování samozřejmě patří pak i následná sklizeň a zpracovávání úrody. Právě na to jsme se porotce soutěže Peče celá země také zeptali. 

Jak na snadný džem

My sklízíme a zavařujeme 11 měsíců v roce. Co přede mnou neuteče, to se u nás zavaří nebo jinak zakonzervuje. Kvasíme, děláme různé pomazánky, čalamády, směsi…," svěřil se slavný cukrář a dodal, že všem doporučuji léto využít, protože nabízí spoustu ingrediencí, které pak můžou být dražší nebo nedostupné.

A jaký je pro něj nejoblíbenější recept na marmeládu nebo džem? „Já bych natrhal dvě kila nějakého ovoce nebo klidně i zeleniny a přidal k tomu kilo dobrého želírovacího cukru v poměru 2:1, aby to bylo méně sladké, a za čtyři minuty máte báječný džem,“ poradil cukrář s tím, že džemy jsou podle něj výborné i ze zeleniny, papriky, kapií, chilli papriček, melounů či dýní.

Na dotaz, co bychom při přípravě neměli podcenit, měl Josef jasnou odpověď. „Rozhodně čistotu. Čisté hrnce, čisté dobře omyté ovoce, nakrájené na malé kousky, a dávat to do sklenic ještě horké, aby se to teplem zakonzervovalo a měli jste zavařeninu ve spíži třeba rok nebo dva.“

Něco navíc: Na to, jak byl na Apetit pikniku Josef v obležení fanynek, nebo jak jsme s ním natáčeli rozhovor, se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Josef Maršálek v obležení fanynek. Vy jste pro mě Bůh, nedaly se některé odbýt a na fotku s cukrářem se stála fronta

Ukázat 6 fotografií

Jak na rychlou rybízovou marmeládu, to zjistíte z našeho videa: 

Recepty k tomuto článku