Holka u plotny vaří: Jak na tvarohové knedlíčky jen jen ze tří surovin? Podle maďarského receptu chutnají skvěle
26. 6. 2024 Vaření
Tvarohové knedlíčky můžou být skvělou rychlou večeří pro všední den, anebo dezertem nejen na neděli. Vyzkoušejte je podle maďarského receptu a nebudete litovat. Jsou jemné a díky opražené strouhance chutnají skvěle.
Gurmánské Maďarsko
Jak už jsem se v tomto seriálu dříve svěřovala, u nás doma maďarská kuchyně frčí. Milujeme lečo, které připravujeme podle tradičního maďarského receptu, nedáme dopustit na langoše nebo kuře na paprice, čili kuřecí paprikáš, oblíbili jsme si i hortobáďské palačinky a nedávno jsem do domácího repertoáru zařadila i jednoduché tvarohové knedlíčky.
Ty se v maďarské kuchyni připravují na více způsobů, někdy se do těsta dává sníh, jindy prášek do pečiva nebo máslo, ale typické je, že se knedlíky na závěr obalují v opražené strouhance.
Ať už jde o Maďarskou kuchařku od Ildikó Cséfalvay nebo publikaci Culinaria Maďarsko, případně maďarské kulinární weby, všude recepty na tyhle knedlíčky najdete. Od naší české verze se liší asi hlavně tím závěrečným obalením ve strouhance. Nejsou tedy strouhankou jen posypané, ale přímo se v ní, hned po uvaření, pěkně vyválejí.
S cukrem a rozpuštěným máslem pak chutnají fantasticky. Do těsta navíc přijde jen minimum krupice a knedlíčky tak jsou krásně nadýchané. Knedlíčky se v Maďarsku tradičně podávají jako druhý chod, třeba po Segedínském guláši, před dezertem.
Ale konec řečí, pojďme se pustit do vaření.
Mohlo by vás zajímat
Maďarské tvarohové knedlíky
Na těsto na knedlíčky budete potřebovat: 500 g tvarohu v alobalu, 2 vejce a 5-6 lžic krupice. Na obalení: asi 200 g strouhanky, lžíci másla a cukr podle potřeby. Na závěrečné podávání: rozpuštěné máslo a cukr.
Jak na to: Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme je odležet v chladu nejméně 30 minut, ale klidně i několik hodin. Poté dáme vařit vodu a jakmile začne probublávat, tvoříme lžící nebo lžičkou knedlíčky a ty obalujeme v krupičce.
Pracujeme s těstem lehce, je velmi jemné. Ale určitě nepřidáváme mouku ani krupici! Knedlíčky ihned vkládáme do vroucí vody a vaříme, dle velikosti, asi 7-12 minut.
Mezitím na lžíci másla opražíme strouhanku. Opraženou strouhanku pak promícháme s moučkovým cukrem a uvařené knedlíčky do ní vkládáme a obalíme je hezky ze všech stran. Před podáváním ještě polijeme rozpuštěným máslem a dle libosti dochutíme cukrem.
Moje tipy:
- Chuť těsta zvýrazní špetka soli, ale není to nutné.
- Strouhanka se v tradičním receptu s cukrem nemíchá, ale jen se opraží. Cukrem se knedlíčky sypou až na závěr. Ale pokud strouhanku smícháte s cukrem předem a pak v ní knedlíčky obalíte, bude sladká chuť rovnoměrná po celém knedlíčku.
- V Maďarsku je zvykem podávat ke knedlíčkům ještě zakysanou smetanu, anebo je při podávání přelévat hustou sladkou smetanou.
- Syrové knedlíčky můžete zamrazit a pak je uvařit, až budete potřebovat. Knedlíčky dejte na tácek vyložený pečicím papírem, nebo vysypaný moukou, a dejte do mrazáku asi na hodinku. Jakmile ztuhnou, můžete je přemístit do sáčku a poté používat jako čerstvé - tedy zavářet do vroucí vody.
- Knedlíčky lze připravit také v bezlepkové variantě (s rýžovou moukou a bez strouhanky) a zcela bez cukru, třeba jen polité zakysankou a dochucené ovocem.
Zdroje informací:
Cséfalvay Ildikó: Maďarská kuchařka
Anikó Gergely: Culinaria Maďarsko
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Holka u plotny radí: Jak na kuře na paprice podle originálního maďarského receptu
Dort Esterházy podle Josefa Maršálka: Bílky na těsto je lepší nedošlehat a máslo a pudink do krému musí mít stejnou teplotu, radí cukrář