Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny peče: Škvarkové tyčinky bez kynutí voní česnekem, krásně křupou a na stole se po nich jen zapráší
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Milujete takové to domácí křupání? Upečte si dnes se mnou škvarkové tyčinky. Jsou bez kynutí, příprava je rychlá a chuť výtečná. Tyčinky se hodí jako příjemné zpestření jakéhokoliv večírku, nebo jen jako pochoutka k televizi.

Skromné vaření i pečení

Jak možná mnozí, co mě sledujete, víte, před pár lety jsem založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde sdílíme recepty a zkušenosti se skromným vařením a pečením. A právě v této skupině zazněl nedávno dotaz na recept na škvarkové tyčinky. Neváhala jsem, probrala svoji knihovnu, plnou kuchařských knih, recept jsem našla a hned taky vyzkoušela. 

Recept pochází z jedné z úsporných kuchařek a malinko jsem jej upravila, protože mi těsto připadalo příliš suché a chuťově málo výrazné. Konzistence těsta mohla být ale zapříčiněna škvarky, které jsem měla doma a které byly poměrně hodně masové. Nabídnu vám tedy dnes recepty oba a vy si vyberte, který vyzkoušíte. 

Levné škvarkové tyčinky

Na originální recept z kuchařky potřebujete: 250 g mletých škvarků, 250 g hladké mouky, 1 žloutek, 1/2 prášku do pečiva a sůl. Na dokončení dále: 1 vejce na potření a 30 g strouhané nivy.
Jak na to? Vše kromě sýra zpracujte do těsta, vyválejte na plát, nakrájejte na tyčinky, ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je vejcem a posypejte nivou. Pečte v troubě při asi 180 stupních dorůžova.

Můj (trochu jiný) recept na škvarkové tyčinky: Potřebujete 250 g mletých škvarků, 250 g hladké mouky, 1-2 vejce, 1/2 prášku do pečiva, mléko dle potřeby, sušený česnek a trochu vegety. Na dokončení: 1 vejce na potření a kmín na posypání.

Jak na to? Mouku smíchanou s práškem do pečiva, škvarky, vejce, sušený česnek a vegetu zpracujte do těsta. Pokud je moc hutné, po lžících zapracovávejte mléko, dokud nebude těsto hezky tvárné (asi jako na linecké). Pak vyválejte na plát, nakrájejte těsto na tyčinky, ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je vejcem a posypejte kmínem. Pečte v troubě při asi 180 stupních dorůžova.

Moje tipy: 

  • Máte-li čas, zadělejte si těsto večer předem, druhý den se s ním bude lépe pracovat. 
  • Pokud budete mít, jako já, škvarky víc masovější a tím pádem těsto sušší, přidávejte po lžících mléko. Vždy zapracujte do těsta a uvidíte, zda už je pěkně tvárné a nedrolí se. 
  • Posypat tyčinky můžete před pečením i jakýmkoliv sýrem, nakonec v originálním receptu je niva. Já zvolila kmín, protože se k sušenému česneku, co jsem přidala do těsta, pěkně hodí. 
  • Tyčinky vydrží při pokojové teplotě v perfektní kondici týden i dva. Nevyschnou a stále budou moc dobré. Můžete si je tedy napéct do zásoby. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku