Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Mléčné karamely stály pouhé 2 Kčs a už kdysi se řadily k nejoblíbenějším bonbonům
Zdroj: se souhlasem Retro muzea Brno

„Karamely pro radost“ hlásaly tehdejší reklamy a radost tehdejším dětem bonbony dělaly, pokud jim tedy zrovna neslepily zuby k sobě. Karamelky se prodávaly v sáčku i v praktickém cestovním balení ve tvaru kvádříku. Modrý obal s si pamatuje snad každý, stejně jako fakt, že rozdělit jednotlivé bonbony od sebe, byla mnohdy docela „fuška“.

Karamely, toffee nebo krówki

Karamely jsou cukrovinka známá pod různými názvy po celém světě. V anglicky mluvících zemích se jí říká toffee, hodně populární jsou i v Německu, kde jsou jednoduše označovány jako Karamellbonbon (možná si vybavíte slavné Werther's Original), a také v Polsku, čehož jsou důkazem vyhlášené bonbony krówki

I u nás historie této sladkosti sahá do dávné minulosti a domácí karamelky figurovaly jako oblíbené vánoční cukroví již ve staročeských kuchařkách. Však také byla jejich příprava poměrně snadná, nebylo na ně potřeba mnoho surovin a zabalené v celofánu se vyjímaly i jako ozdoba na stromečku. 

Bonbony s chutí a vůní karamelu

Základem karamelek je cukr, z něhož se vytvoří karamel tak, že se cukr nasype do hrnce a rozpouští tak dlouho, dokud nezačne hnědnout a karamelizovat. Vzniklý karamel se pak používá nejen k vytváření bonbonů, ale i pro dochucení dalších potravin (limonád, omáček nebo pečiva), dále do různých krémů, zmrzlin či jako poleva.

Když se do něj nalije mléko nebo smetana, vznikne tzv. mléčný karamel, který je základem mléčných karamelek. Stačí jej pak svařit na hustou směs a do ní přidat máslo a karamel získá žvýkací konzistenci. Pak už stačí směs nalít do vhodné nádoby, nechat ztuhnout a máte měkké žvýkací karamely. Kromě nich se v současnosti s karamelovou chutí dělají i bonbony tvrdé (dropsy) nebo třeba furé s náplní. 

Karamely v různých příchutích

Za socialismu u nás karamelky vyráběl národní podnik Čokoládovny a prodávaly se pod značkou Orion. Starší generace jim ovšem říkávaly štolverky podle původního výrobce karamelek, německé firmy na cukrovinky Stollwerck, jež měla jednu ze svých továren v Bratislavě.

Kromě mléčných karamelek v modrém obalu se dělaly i kávové nebo s oříšky, děti ovšem milovaly i ty ovocné, známé jako Sisinky. Bonbony měly jen jednu nevýhodu - podle pamětníků skvěle vytahovaly uvolněné plomby. Ale to tehdejším dětem rozhodně nijak nevadilo a karamelky pro ně byly největší odměnou. Připomenout si to můžete přímo v reklamě z roku 1973

Zdroje informací: 
Petrov, M.: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu
Hrabětová, J.: Lidové Vánoce v Polabí
Wikipedia.org: Toffee
Wikipedia.org: 
Stollwerck

Náš tip: Samotný karamel si snadno připravíte podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více