Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláče po babičce: Vynikající nadýchané a krásně vláčné pečivo bude ještě lepší, když po upečení okraje potřeme speciální směsí
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Kynuté koláče, to jsou poklady naší kuchyně. Mají řadu variant. Roli hraje nejen recept na těsto, ale také zvolená náplň podle chuti a případně také výborná drobenka. Upečte si osvědčené koláče.

Jednoduché kynuté koláče

Kynuté koláče možná vypadají zdánlivě komplikovaně, ale s ověřeným receptem je to velmi snadné. Obzvlášť, když je jeho výsledkem krásně vláčné těsto s oblíbenou náplní a třeba i vynikající drobenkou. Právě takové koláče si budeme moci upéct podle dnešního receptu.

Naše babičky dávaly do koláčů sádlo, případně sádlo s máslem, což vylepšilo chuť pečiva. Využít můžeme ale i olej. Po upečení budou koláče vynikající, když kraje potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.

Koláče po babičce

Na koláče budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 2 žloutky, 250 ml mléka, 6 kostek cukru, 200 ml oleje, trochu soli, 42 g čerstvého droždí (1 kostka), náplň dle chuti a 1 vejce. Případně drobenka.

Jak na to? Z cukru, trošky mouky a rozdrobeného droždí, v misce připravte kvásek, který nechte vzejít. Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl a promíchejte. Přidejte kvásek, žloutky a olej. Vymíchejte těsto a nechte ho kynout na teplém místě v míse pod utěrkou. Připravte si náplň dle chuti.

Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto rozdělte na stejné části a tvořte z nich bulky. Dávejte je na plech trošku od sebe. Bulky roztlačte dlaní a hrnkem (nebo sklenicí) udělejte důlky. Naplňte je náplní a okraje potřete rozšlehaným vejcem. Koláče můžete posypat drobenkou. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte dorůžova.

Kynutí

Ač mnohými haněné, kynuté pečivo je u nás stále na výsluní. Slané nebo sladké, s lepkem nebo bez lepku - alespoň jednou za čas mu nemůže odolat skoro každý z nás. Kynuté jsou nejen housky, rohlíky,…

Nejlepší drobenka na koláče

Ať už jí říkáme drobenka, žmolenka, nebo dokonce posypka, korunuje řadu koláčů. I tyto koláče si můžeme díky ní vylepšit. V základu se dává 1 díl másla, 1 díl cukru krupice a dva díly hrubé mouky. S drobenkou si ale můžeme pohrát a provonět je 5 ml rumu nebo vanilkové esence. K některým náplním se báječně hodí trochu skořice, která žmolenku vylepší, nebo můžeme například přidat trochu pražených strouhaných ořechů. V každém případě musí směs nakonec vytvářet nestejnoměrné žmolky. 

Náš tip: Upečte si voňavé koláče po babičce podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více