Koláče po babičce: Vynikající nadýchané a krásně vláčné pečivo bude ještě lepší, když po upečení okraje potřeme speciální směsí
27. 6. 2024 Vaření
Kynuté koláče, to jsou poklady naší kuchyně. Mají řadu variant. Roli hraje nejen recept na těsto, ale také zvolená náplň podle chuti a případně také výborná drobenka. Upečte si osvědčené koláče.
Jednoduché kynuté koláče
Kynuté koláče možná vypadají zdánlivě komplikovaně, ale s ověřeným receptem je to velmi snadné. Obzvlášť, když je jeho výsledkem krásně vláčné těsto s oblíbenou náplní a třeba i vynikající drobenkou. Právě takové koláče si budeme moci upéct podle dnešního receptu.
Naše babičky dávaly do koláčů sádlo, případně sádlo s máslem, což vylepšilo chuť pečiva. Využít můžeme ale i olej. Po upečení budou koláče vynikající, když kraje potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.
Mohlo by vás zajímat
Koláče po babičce
Na koláče budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 2 žloutky, 250 ml mléka, 6 kostek cukru, 200 ml oleje, trochu soli, 42 g čerstvého droždí (1 kostka), náplň dle chuti a 1 vejce. Případně drobenka.
Jak na to? Z cukru, trošky mouky a rozdrobeného droždí, v misce připravte kvásek, který nechte vzejít. Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl a promíchejte. Přidejte kvásek, žloutky a olej. Vymíchejte těsto a nechte ho kynout na teplém místě v míse pod utěrkou. Připravte si náplň dle chuti.
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto rozdělte na stejné části a tvořte z nich bulky. Dávejte je na plech trošku od sebe. Bulky roztlačte dlaní a hrnkem (nebo sklenicí) udělejte důlky. Naplňte je náplní a okraje potřete rozšlehaným vejcem. Koláče můžete posypat drobenkou. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte dorůžova.
Ač mnohými haněné, kynuté pečivo je u nás stále na výsluní. Slané nebo sladké, s lepkem nebo bez lepku - alespoň jednou za čas mu nemůže odolat skoro každý z nás. Kynuté jsou nejen housky, rohlíky,…
Nejlepší drobenka na koláče
Ať už jí říkáme drobenka, žmolenka, nebo dokonce posypka, korunuje řadu koláčů. I tyto koláče si můžeme díky ní vylepšit. V základu se dává 1 díl másla, 1 díl cukru krupice a dva díly hrubé mouky. S drobenkou si ale můžeme pohrát a provonět je 5 ml rumu nebo vanilkové esence. K některým náplním se báječně hodí trochu skořice, která žmolenku vylepší, nebo můžeme například přidat trochu pražených strouhaných ořechů. V každém případě musí směs nakonec vytvářet nestejnoměrné žmolky.
Náš tip: Upečte si voňavé koláče po babičce podle následujícího videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Výborná drobenka na koláče: Můžeme si ji připravit klasicky, nebo z ovesných vloček, kokosu, perníku i ze sušenek