Tomáš Popp připravil bílou klobásu s cibulovou marmeládou: Voní po karamelu a červeném víně, říká známý šéfkuchař
25. 6. 2024 V kuchyni s VIP
Dobře ugrilovaná klobása může být skutečnou lahůdkou. Když k ní přidáte i chutnou přílohu, přistane vám na stole perfektní jídlo, které se dá v rámci letní grilovačky. Tomáš Popp se svými kolegy z kuchařského národního týmu se podělil o recept, který byste hledali spíše u našich západních sousedů, ale do české kuchyně sedí skvěle.
Půjčený recept
Trojice skvělých kuchařů Tomáš Popp, Martin Svatek a Patrik Bečvář se před časem rozhodla sestavit kuchařku, která by veřejnost seznámila s pokrmy z evropského regionu Dunaj-Vltava. Kromě Plzeňského, Jihočeského nebo kraje Vysočina se zaměřili i na Horní Rakousko nebo Dolní Bavorsko.
Právě v něm objevili tři členové Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR jednoduchý recept na bílou klobásu s cibulovou marmeládou, brusinkami a tvarohovými bramborami. Ačkoliv se jedná o jednoduchou záležitost, chuťově nemá chybu.
Mohlo by vás zajímat
Marmeláda, kterou zvládne každý
Důležitou součástí receptu je i příprava cibulové marmelády (viz recept níže). Cibuli můžete buď nechat přes noc marinovat, nebo ji udělat na karamelovém základu, do kterého přidáte víno. „Důležité je nepřiklápět. Potřebujeme odvařit vodu, aby tam zůstala síla karamelu a vína,“ upozorňuje Martin Svatek, kterého mohou televizní diváci znát i jako moderátorského parťáka Zdeňka Pohlreicha z pořadu Česko na grilu.
„Vařte do doby, než vznikne marmeláda,“ radí manažer kuchařské reprezentace Tomáš Popp. Zároveň doporučuje, aby se na talíři objevily nejen klasické bílé klobásy ale i ty tmavší. Pro ty, kteří si nepotrpí na lehčí verze pokrmů, má i alternativu, jak připravit brambory jinak.
Dvě verze brambor
V původním receptu se sice podávají rozšťouchané jen s tvarohem, ale můžete si je připravit i v méně „zdravé verzi“. Stačí si nakrájet sušený špek na kostičky, nechat ho na pánvi lehce opražit a přisypat uvařené brambory.
Párkrát prohodit, pak jen přidat tvaroh a čerstvou pažitku. Když přidáte brusinkový kompot provařený s červeným vínem, dodáte jídlu další chuť a trochu sladkosti, která se ke klobásám skvěle hodí.
Bílá klobása s bramborami s tvarohem a brusinkami
Na přípravu čtyř porcí této speciality z Dolního Bavorska budete potřebovat: 8 bavorských klobás, 2 lžíce oleje nebo sádla, 400 g brambor (nejlépe typ B), 100 g tvrdého tvarohu, 2 stroužky česneku, 3 jarní cibulky, 100 g brusinkového kompotu a 1/2 dcl červeného vína. Na cibulovou marmeládu: 1/2 dcl červeného vína, 3 větší cibule, 50 g cukru krupice a sůl.
Jak na to?
- Nejprve si připravte cibulovou marmeládu. Cibuli nakrájejte na plátky a dejte do rendlíku. Zalijte ji červeným vínem a zasypejte cukrem. Nechte ji přes noc marinovat. Druhý den ji v rendlíku pomalu svařte do medové konzistence. Marmeládu mírně osolte.
- Klobásy připravte na grilu, popřípadě je opečte na pánvi na oleji dozlatova.
- Brambory uvařte v osolené vodě. Rozšťouchejte je spolu s tvarohem. Přidejte nakrájenou jarní cibulku a dosolte je.
- Brusinky dejte na pánev, na níž jste pekli klobásy, přilijte červené víno a řádně ho provařte. Omáčku dosolte.
- Při servírování polijte klobásky omáčkou a na brambory přidejte cibulovou marmeládu.
Naše rada: Pokud jste klobásy připravovali na grilu, budete na brusinky muset použít čistý rendlík.
Náš tip: Pokud máte raději sladké bavorské speciality, připravte si podle našeho receptu skvělé vdolečky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jan Punčochář poradil, jak připravit dokonalý smažák: Sýr musí být tučný a olej dobře rozpálený, říká šéfkuchař
Kde se dá v Praze grilovat: Velký přehled míst, kde je gril zdarma nebo od 150 Kč za hodinu. Tady bude léto horké!
Jídlo ve vlacích Českých drah může být zážitkem, říká šéfkuchař Tomáš Popp. Vždyť ho připravuje kuchařská reprezentace
Přečtěte si Zobrazit více
Moravský vrabec rychle a chutně trochu jinak: Štavnaté a rozpadající se masíčko z papiňáku dochutí jedna ingredience
Jak upéct brambory ve slupce za pomoci čajové lžičky: Tahle finta ušetří čas a vylepší chuť brambor
Mnichovská bílá klobása voní po bylinkách a je šťavnatá. Správně byste ji měli podávat s preclíkem a místo loupání "vycucnout"