Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěstujeme rajčata: Zákeřná plíseň bramborová může zničit celou úrodu. Bránit rostliny musíme včas, než bude pozdě
Zdroj: Wikimedia Commons, Rasbak, CC BY-SA 3.0

Už několik měsíců pěstujete rajčata a k tomu paří i řádná péče o rostliny, jinak jim hrozí různé choroby, jako je plíseň bramborová. Zjistěte, jak vypadá a co dělat, když rajčata napadne.

Které choroby rajčat jsou nejčastější

Pěstování rajčat není příliš složité, přesto je třeba hlídat několik faktorů, abychom se mohli těšit ze skvělé úrody. Stav rostlin je důležité pravidelně kontrolovat při zalévání nebo vyštipování zálistků. A které choroby rajčat patří mezi ty nejčastější? Jedná se o plíseň šedou, moučnatku, bakteriální skvrnitost... Nejznámější je ale plíseň bramborová.

Co jsou šedozelené vodnaté skvrny na listech

Když se obvykle v červenci a srpnu za vlhkého počasí objeví šedozelené vodnaté skvrny, které postupně hnědnou, je to špatná zpráva. Máme totiž pravděpodobně na rajčatech plíseň bramborovou (phytophthoru) a úroda nejspíš bude muset do odpadu. Na plodech se objevují hnědé až černé skvrny, které hnijí a rajčata se pak nedají jíst. Rostlina nakonec uschne.

Tato plíseň je pro rajčata poměrně typická, stejně jako pro další lilkovitou rostlinu, brambory. 

Co udělat s plísní bramborovou na rajčatech

Plíseň vzniká, když listy namáčíme při zalévání. Zálivku je proto vždy vhodné lít do půdy a spodní listy raději odstranit. Vyplatí se mezi rostlinami nechávat více místa. Rostliny okolo sebe musí mít dostatek vzduchu.

Prvními příznaky plísně jsou olivově zbarvené skvrny na listech a stoncích. Co dělat? Hned při drobném výskytu můžeme zkusit napadené části odstranit a zbytek ošetřit fungicidy (pesticidy používané k hubení plísní). Pesticidy ovšem nejsou příliš zdraví prospěšné.

Pokud se nepodaří plíseň zastavit, musí pryč celá rostlina. Napadené rostliny spálíme, nebo dáme do popelnice, nesmí na kompost. Preventivně můžeme na rajčata dávat přírodní postřiky (přesličkový či česnekový výluh), případně doma vyráběné mléčné postřiky. Ale jakmile je plíseň potvrzena u větší části rostliny, už je náprava prakticky nemožná. 

Proto je vždy lepší dělat vše pro to, abychom napadení plísní předešli. Pokud chceme mít dobrou úrodu rajčat, je třeba o ně dobře pečovat. Rostliny bychom měli pravidelně kontrolovat, správně je zalévat (voda nesmí na listy) a doplňovat výživu.

Vhodný je dostatečný odstup rostlin mezi sebou, aby měly přístup vzduchu. Důležité je také v případě potřeby co nejdříve odstranit napadené části.

Zdroje informací:

Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A. 
jakpestovat.cz: Pěstujeme rajčata: Jak je hnojit a ošetřovat proti škůdcům?
nkz.cz: Co nejčastěji trápí naše rajčata
agromanual.cz: Lze nahradit syntetické pesticidy biologickými přípravky?

Náš tip: Vypěstujte si krásná a zdravá rajčata, ze kterých si můžete připravit třeba rajčatový tataráček podle následujícího videoreceptu: 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více