Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karlovy Vary se každý rok začátkem července ponoří do festivalové atmosféry a žijí hlavně filmy a večírky. Ale zároveň návštěvníci ochutnávají zdejší minerální prameny. Pojďte si s námi připomenout, které to jsou a jaké mají účinky.

Popíjení pramenů k lázním patří

Pokud se zrovna ve Varech nekoná Mezinárodní filmový festival, jsou po zbytek roku poklidným lázeňským městem, kam se jezdí na léčebné pobyty zasvěcené procedurám, procházení se po kolonádách a popíjení minerálních pramenů ze speciálních pohárků.

Prameny tu však jsou i v čase festivalu, kdy to na kolonádách nebývale žije. Není tak od věci se na chvíli zastavit a načerpat i trochu té pravé lázeňské nálady. Stačí si jen opatřit pítko a nějaký z pramenů ochutnat, třeba rovnou v kombinaci s lázeňskými oplatkami

Kolik je pramenů ve Varech?

O Karlových Varech se v minulosti říkalo, že je tu 12 minerálních pramenů a slavný karlovarský bylinný likér Becherovka byl označován za ten třináctý. Mezitím byly objeveny další, o Becherovce se ale stále mluví jako třináctém karlovarském prameni.

Oficiálně je však 13. pramenem pramen Dorotka, který je ale nepřístupný. V současnosti tak ve Varech vyvěrá celkem 81 pramenů, přístupných je 15 a jen 13 z nich je využíváno k pitným kúrám

Na které potíže pomáhají

Karlovarské prameny jsou bohaté na různé druhy minerálů, celkem obsahují 47 prvků potřebných pro organismus. Ve složení jsou si hodně podobné, ba téměř totožné, liší se hlavně teplotou, obsahem volného rozpuštěného oxidu uhličitého, radioaktivitou a koncentrací stopových látek.
Jednotlivé prameny tak nejsou určeny na konkrétní onemocnění, jako je tomu třeba v Mariánských lázních, ale pijí se vlastně všechny.
Obecně jsou v rámci léčby doporučovány nejčastěji pacientům s chorobami trávicího a pohybového ústrojí, dysfunkcí ledvin, cukrovkou, dnou a zubním onemocněním (paradontózou). 

Jak pít karlovarské prameny?

Karlovarská termominerální voda by se měla užívat jen po konzultaci s lázeňským lékařem, menší ochutnávka ovšem neuškodí. Záleží ovšem i na vašem zdravotním stavu. Popíjení pramenů není vhodné např. při selhání jater, ledvin, srdce, plic, akutních onemocněním nebo během těhotenství po 4. měsíci.

Jen osvěžení od nich moc nečekejte, neboť téměř všechny karlovarské prameny jsou teplé. Jaké si tedy můžete v Karlových Varech dát?

Vřídlo – je nejvyšším pramenem v Karlových Varech a budova, v níž stříká do výšky, je jednou z dominant města. Načepovat si ho můžete z pěti fontánek na kryté Vřídelní kolonádě. Vybírat můžete mezi třemi teplotami – 72 °C, 50 °C a 30 °C. Jako jediné se Vřídlo využívá ke koupelím. 

Pramen Karla IV., Zámecký dolní a Tržní – nacházejí se na Tržní kolonádě a všechny patří k teplejším pramenům. Pramen Karla IV. má 64 °C, Zámecký 55 °C a Tržní 61 °C. Nejvyšší množství CO2 má Zámecký - tedy 600 mg, je tedy nejperlivější. Zámecký pramen je i horní (49,8 °C), ten ale najdete na Zámecké kolánádě na Zámeckém vrchu nad Tržní kolonádou.

Mlýnský (56 °C), Rusalka (60 °C), Kníže Václav (I 65 °C, II 58 °C), Libuše (62 °C) a Skalní (53 °C) – hned pět pramenů vyvěrá na nejznámější karlovarské kolonádě – Mlýnské. Asi nejznámější z nich je Mlýnský, který se stačí i do lahví, takže je možné jej využít i k domácím pitným kúrám. Jde o silně mineralizovanou vodu hydrogenuhličitano-sírano-chlorido-sodného typu, se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny křemičité. Hned vedle Mlýnské kolonády je ještě altán pramene Svoboda, jehož teplota je 61,7 °C. 

Hadí pramen – je považován za nejchutnější, neboť je méně mineralizovaný a chladnější. Je vhodný pro očistné kúry. Jeho teplota je necelých 30 °C a najdete jej na Sadové kolonádě

Sadový pramen – i tento pramen patří k chladnějším, má 47,4 °C, vyvěrá ve Vojenské lázeňské léčebně, ale je vyveden i na opačném konci Sadové kolonády. U návštěvníků města je oblíben pro vysoký obsah rozpuštěného oxidu uhličitého (750 mg), což mu zajišťuje příjemně nakyslou chuť.

Štěpánka a Železnatý – pokud horkým pramenům moc nefandíte, i ve Varech, najdete prameny chladnější, jimiž můžete i lehce zahnat žízeň. Pramen Štěpánka najdete v altánu Aloise Kleina v parku před parkhotelem Richmond a má 14,2 °C. Kromě toho má vysoký obsah CO2 – více než 1200 mg, celkový obsah minerálů přesahuje 6 700 mg/litr. Vzhledem k tomu, že nebyl vyhlášen jako přírodní léčivý zdroj, nepředepisuje se běžně k pitným léčebným kúrám, ale pít se běžně může.

Železnatý pramen je umístěn na kolonádě Železnatého pramene v Bezručově ulici. Jeho teplota je 11,9 °C.

Zdroje informací: 
Mattoni1873.cz: Mlýnský pramen
Karlovyvary.cz: Co se zde léčí, Prameny
Spa.cz: O léčivé síle karlovarské termální vody
Wikipedia.org: Seznam pramenů v Karlových Varech

Náš tip: Pokud se na filmový festival do Varů nechystáte, můžete si doma aspoň uvařit karlovarské knedlíky

 

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2024

58. MFF Karlovy Vary se koná od pátku 28. června do soboty 6. července 2024. Hlavními hvězdami festivalu jsou herci Geoffrey Rush, Viggo Mortensen, Daniel Brühl a Clive Owen a režisér Steven Soderbergh.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více