Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit sklenice na zavařování: Jeden způsob vyniká mezi všemi a využít jej může každý
Zdroj: Pixabay, Michal Jarmoluk

Chystáte se zavařovat? Připomeňte si dnes s námi, jak správně připravit sklenice na zavařování. Vyberte si různé způsoby, jak sklo očistit, aby v zavařovačce vydržela zpracovaná úroda až do příštího roku.

Příprava na zavařování

Ovoce zraje, zelenina také a my přemýšlíme, jak poklady léta zužitkovat co nejlépe. Otevřít skleničku s domácí zavařeninou uprostřed zimy je vždy lákavé. Aby nám zavařené dobroty vydržely co nejdéle, je ale třeba dodržet pár pravidel.

Kromě čerstvého ovoce v bezvadném stavu je zásadní čistota při práci a čistota zavařovacích sklenic. Ty je nutné předem důkladně umýt saponátem pod tekoucí teplou vodou, ale pak je ještě vhodné sklenice a víčka sterilizovat. 

Jedině tímto způsobem předejdete kontaminaci bakteriemi a zničení své práce. Způsobů sterilizace je více a my si dnes připomeneme ty nejběžnější.

Sterilizování sklenic ve vodní lázni

Sterilizování sklenic ve vroucí vodní lázni je tradičním způsobem, při kterém se zaručeně zničí případné bakterie.

  • Jak na to: Sklenice i víčka nejdříve důkladně vymyjte saponátem. Pečliví buďte zejména v místech kolem závitu a uzávěru a na závěr vše opláchněte čistou vodou. Na dno většího hrnce položte utěrku, která pomůže zabránit popraskání sklenic. Na utěrku vyskládejte čisté sklenice a případně i víčka. Vše zalijte vodou a přiveďte pomalu k varu. Vařte asi 10 minut. Poté pomocí čistých kuchyňských kleští sklenice vyndejte a nechte uschnout na čisté utěrce. Takto se spolehlivě zničí případné bakterie. 
    Tip navíc: Sklenice při manipulaci nikdy neberte za závit, ale vždy za tělo. Při uchopení za závit hrozí, že tam nechtíc prsty nebo náčiním přenesete bakterie a zavařenina tak může zplesnivět.

Sterilizování sklenic v troubě

Velmi častým způsobem je i sterilizování sklenic na zavařování v troubě. Podle nás jde o nejbezpečnější a nejefektivnější postup. 

  • Jak na to: Opět sklenice nejdříve důkladně umyjte. Poté troubu předehřejte na 150 °C. Sklenice naskládejte na plech vyložený čistou utěrkou, přidejte případně i víčka a vše vložte do trouby. Takto nechte prohřívat zhruba 15-20 minut. Poté pomocí chňapky celý plech vytáhněte a nechte na něm sklenice vychladnout.
    Tip navíc: Sklenice lze také ihned po vytažení z trouby plnit zavařeninou, anebo je nechejte vychladnout a mějte připravené k plnění.  

Zavařování

Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat…

Sterilizování sklenic v myčce 

Tento způsob je sice velmi populární, ale doporučit jej úplně nemůžeme. V myčce jde spíše o důkladné umytí, než o sterilizování, a ani to nemusí vždy platit.  

  • Jak na to: Vymyté sklenice a případně i víčka dejte do myčky a zapněte horké oplachování. Nedávejte dovnitř přitom čisticí prostředek, protože by zbytky čistidel mohly zůstat na sklenicích. 
    Tip navíc: Aby tento krok proběhl co nejlépe, je nutné, aby byla myčka předem zcela čistá, což na 100 % nelze nikdy zaručit. Proto berte proces v myčce spíše jako pomoc při umývání a sklenice sterilizujte raději jinak. 

Sterilizování víček 

Všechny typy víček můžete umýt saponátem v teplé vodě. Dále je, dle druhu víčka, vyvařte v hrnci (10 minut) nebo sterilujte v troubě při 100 stupních asi 15 minut. Poté vždy vyjměte čistými kuchyňskými kleštěmi a nechte uschnout na čisté utěrce. 

Ať se rozhodnete pro jakýkoliv druh sterilizace, určitě tento krok nepodceňujte. Sklenice ani víčka nestačí jen opláchnout, a to ani když jsou zcela nové. Pokud by ve sklenici zůstaly nějaké nečistoty, nebo se kontaminovala při naplnění, hrozí, že se začne zavařenina kazit a zplesniví.

Zároveň platí, že zavařovací sklenice i víčka musí být před naplněním zcela suchá.

Něco navíc: Zavařte si třešňový kompot podle následujícího video receptu a zjistěte, jak to provést v horkovzdušné troubě:

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den s colou

Den s colou

Kdo by neznal hnědou bublinkovou limonádu, která dobyla svět. Nejen svět, dostala se dokonce do vesmíru s americkými kosmonauty. Coca-cola [kokakola]… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více