Jak připravit sklenice na zavařování: Jeden způsob vyniká mezi všemi a využít jej může každý
1. 7. 2024 Vaření
Chystáte se zavařovat? Připomeňte si dnes s námi, jak správně připravit sklenice na zavařování. Vyberte si různé způsoby, jak sklo očistit, aby v zavařovačce vydržela zpracovaná úroda až do příštího roku.
Příprava na zavařování
Ovoce zraje, zelenina také a my přemýšlíme, jak poklady léta zužitkovat co nejlépe. Otevřít skleničku s domácí zavařeninou uprostřed zimy je vždy lákavé. Aby nám zavařené dobroty vydržely co nejdéle, je ale třeba dodržet pár pravidel.
Kromě čerstvého ovoce v bezvadném stavu je zásadní čistota při práci a čistota zavařovacích sklenic. Ty je nutné předem důkladně umýt saponátem pod tekoucí teplou vodou, ale pak je ještě vhodné sklenice a víčka sterilizovat.
Jedině tímto způsobem předejdete kontaminaci bakteriemi a zničení své práce. Způsobů sterilizace je více a my si dnes připomeneme ty nejběžnější.
Mohlo by vás zajímat
Sterilizování sklenic ve vodní lázni
Sterilizování sklenic ve vroucí vodní lázni je tradičním způsobem, při kterém se zaručeně zničí případné bakterie.
- Jak na to: Sklenice i víčka nejdříve důkladně vymyjte saponátem. Pečliví buďte zejména v místech kolem závitu a uzávěru a na závěr vše opláchněte čistou vodou. Na dno většího hrnce položte utěrku, která pomůže zabránit popraskání sklenic. Na utěrku vyskládejte čisté sklenice a případně i víčka. Vše zalijte vodou a přiveďte pomalu k varu. Vařte asi 10 minut. Poté pomocí čistých kuchyňských kleští sklenice vyndejte a nechte uschnout na čisté utěrce. Takto se spolehlivě zničí případné bakterie.
Tip navíc: Sklenice při manipulaci nikdy neberte za závit, ale vždy za tělo. Při uchopení za závit hrozí, že tam nechtíc prsty nebo náčiním přenesete bakterie a zavařenina tak může zplesnivět.
Sterilizování sklenic v troubě
Velmi častým způsobem je i sterilizování sklenic na zavařování v troubě. Podle nás jde o nejbezpečnější a nejefektivnější postup.
- Jak na to: Opět sklenice nejdříve důkladně umyjte. Poté troubu předehřejte na 150 °C. Sklenice naskládejte na plech vyložený čistou utěrkou, přidejte případně i víčka a vše vložte do trouby. Takto nechte prohřívat zhruba 15-20 minut. Poté pomocí chňapky celý plech vytáhněte a nechte na něm sklenice vychladnout.
Tip navíc: Sklenice lze také ihned po vytažení z trouby plnit zavařeninou, anebo je nechejte vychladnout a mějte připravené k plnění.
Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/298-200-100.jpg)
Sterilizování sklenic v myčce
Tento způsob je sice velmi populární, ale doporučit jej úplně nemůžeme. V myčce jde spíše o důkladné umytí, než o sterilizování, a ani to nemusí vždy platit.
- Jak na to: Vymyté sklenice a případně i víčka dejte do myčky a zapněte horké oplachování. Nedávejte dovnitř přitom čisticí prostředek, protože by zbytky čistidel mohly zůstat na sklenicích.
Tip navíc: Aby tento krok proběhl co nejlépe, je nutné, aby byla myčka předem zcela čistá, což na 100 % nelze nikdy zaručit. Proto berte proces v myčce spíše jako pomoc při umývání a sklenice sterilizujte raději jinak.
Sterilizování víček
Všechny typy víček můžete umýt saponátem v teplé vodě. Dále je, dle druhu víčka, vyvařte v hrnci (10 minut) nebo sterilujte v troubě při 100 stupních asi 15 minut. Poté vždy vyjměte čistými kuchyňskými kleštěmi a nechte uschnout na čisté utěrce.
Ať se rozhodnete pro jakýkoliv druh sterilizace, určitě tento krok nepodceňujte. Sklenice ani víčka nestačí jen opláchnout, a to ani když jsou zcela nové. Pokud by ve sklenici zůstaly nějaké nečistoty, nebo se kontaminovala při naplnění, hrozí, že se začne zavařenina kazit a zplesniví.
Zároveň platí, že zavařovací sklenice i víčka musí být před naplněním zcela suchá.
Něco navíc: Zavařte si třešňový kompot podle následujícího video receptu a zjistěte, jak to provést v horkovzdušné troubě:
Tescoma.cz: Jak sterilizovat sklenice
Bzeneckyocet.cz: Jak vybrat a připravit sklenice a víčka na zavařování
Chytre-bydleni.cz: Sterilizace víček a lahví je pro úspěšné zavařování zásadní
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den s colou
Kdo by neznal hnědou bublinkovou limonádu, která dobyla svět. Nejen svět, dostala se dokonce do vesmíru s americkými kosmonauty. Coca-cola [kokakola]… Číst více
Jak na prefermenty? Smíchejte mouku, vodu, droždí a dopřejte směsi dostatek času
Rádi pečete, ale na kváskování se zatím necítíte? Zkuste začít s prefermenty, stačí vám běžné ingredience na přípravu těsta. Před každým pečením si… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá vyhlášené vepřové pepřenky a přidal i recept navíc
Vepřenky nebo pepřenky? Pro šéfkuchaře Hliněné… Číst více
Rozlitý džus ani trocha hluku je nerozhází: Tyhle pražské restaurace a kavárny jsou na spořádané i neposedné děti připraveny!
Zhruba před týdnem vzbudilo rozruch pražské… Číst více
7 cukrářských rad, jak na dokonalý mazanec: Díky triku s vodou v troubě těsto nepopraská, pečicí papír zabrání připálení
Pečete každý rok na mazanec, ale někdy popraská,… Číst více
Kočičí kavárna nejde dělat pouze jako byznys, říká majitelka té smíchovské. Přidává i recept na luxusní škvarkovou pomazánku
Kavárna je místem, kam si lidé chodí odpočinout a… Číst více
Nejoblíbenější kavárny a cukrárny v Praze podle recenzí: Nejlepší větrník mají ve Světozoru, pro punčák si zajeďte na Žižkov
Najít dobrou cukrárnu či kavárnu není nic… Číst více
Historie a lidé kolem pražské kavárny Slavia: Na absintu si tady pochutnával Seifert, na kafe sem chodili i Werich a Horníček
Chodili sem známí spisovatelé, malíři i hudební… Číst více
Retro vepřenky podle normy ČSN: Takové mívali kdysi v automatu Koruna a šťavnaté byly díky malému fíglu s ledovou vodou
Vepřenky byly oblíbenou pochoutkou mnoha bufáčů i… Číst více
Česká baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa v přípravě kávy. Vyzkoušejte její recept, jak si doma uvařit parádní nápoj
Příprava filtrované kávy je jedním ze… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Těstoviny se zeleninovým lečem
Přidáno před 7 hodinami
Kuře pěkně šťavnaté z pečenky
Přidáno před 8 hodinami
Ovocné košíčky
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí horní stehna v marinádě, pečená na cibuli a mrkvi v pečence
Přidáno před 10 hodinami
Špenátová pasqualina
Přidáno před 11 hodinami
Meruňkový koláč s mákem
Přidáno před 15 hodinami