Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vrstvené bramboráky s kyselým zelím a uzeným masem: Uzené mu dodá grády a nastrouhané brambory musí pustit vodu
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Milujete křupavoučké bramboráky? A zkoušeli jste už vrstvené bramboráky s kyselým zelím a uzeným masem? Přichystejte si výborné syté jídlo k obědu a potěšte strávníky.

Bramboráky na tisíc a jeden způsob

Bramboráky jsou v našich krajích velmi oblíbené. Co kraj, co domácnost, to téměř jedna varianta. Záleží na ingrediencích, které dáme dovnitř, ale také na tom, co dáme k bramborákům. Zatímco pro jednoho je cibule v těstu nezbytností, pro jiného je to nepředstavitelná překážka v jídle. Podobně je to se slaninou a dalšími surovinami, kterými si chuťově dolaďujeme tuto dobrotu. 

Nejlepší bramborák

Základem bramboráku jsou strouhané brambory, vejce a koření. Další ingredience včetně přesného složení koření záleží na chuti kuchaře a strávníků.

  • Do těsta nemusíme dávat mouku, pokud jsou brambory hodně škrobové (varný typ C), protože tím se zahustí. 
  • Bramboráky krásně provoní utřený česnek.
  • Základem koření bývá majoránka, pepř, mletý kmín a sůl.
  • Brambory mají tendenci tmavnout. Pokud tomu chceme zabránit, kápneme do směsi trochu citronové šťávy.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Vrstvené bramboráky s kyselým zelím a uzeným masem

Pro čtyři strávníky si připravte: 1 kg nastrouhaných brambor, 400 g uzeného bůčku (nebo žeber, 300 g kyselého zelí, 1 vejce, 1 dcl mléka, 4-6 stroužků česneku, 1 cibuli, asi 150 g hladké mouky, majoránku, pepř, sůl, olej (nebo sádlo) a pažitku.

Jak na to? Uzené maso uvařte ve vodě (z vývaru můžeme udělat polévku). Zelí poduste a ochuťte tak, jak jste zvyklí. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stroužky česneku oloupejte a prolisujte. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle či robotu. Chvilku je nechte stát, aby pustily vodu. Tu vylijte a ještě brambory trochu ručně vymačkejte. Přidejte vejce, mléko, česnek, nakrájenou cibulku, mouku, polovinu překrájeného zelí. Maso rozpulte a polovinu nakrájejte na menší kostky a také přidejte.

Osolte, opepřete, ochuťte majoránkou, nasekanou pažitkou a dobře rukama promíchejte. Na pánev dejte tuk a rozpalte ho. Na horkém tuku smažte dozlatova placky o síle asi půl centimetru.

Usmažené placky odkládejte na papírovou utěrku, která z bramboráků odsaje přebytečný tuk. Ještě teplé bramboráky proložte připraveným zbytkem zelí a zbytkem uzeného masa a servírujte na talíř. Můžete obložit zeleninou.

Náš tip: Bramboráky si také můžete připravit podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více