Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem může být delikatesa, stačí použít šťavnatější maso a čerstvé ovoce
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem, to je vlastně takový fenomén českých pohostinství konce 20. století. Pokrm propojuje slanou a sladkou chuť okořeněných plátků kuřecího masa a slaďounkého ovoce.

Jednoduché a rychlé jídlo z kuřecího masa

Jídlo, které vzbuzuje vášně všeho druhu. Milujete ho, nebo nenávidíte. Řeč je o pokrmu, který býval hitem restaurací koncem 20. století. Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem. Jeho špatná pověst se odvíjela od přípravy, která měla k dobré kuchyni o trochu dál. Ale i rychle a jednoduše připravené jídlo může vypadat  a chutnat dobře. A stačí málo.

Vylepšení legendární restaurační klasiky

Zatímco maso bývalo v restauracích mnohdy bez chuti, doplněné o kompotované broskve, můžeme zvolit lepší variantu. S přípravou kuřecích prsou bývá potíž, že je někdy tepelně upravujeme zbytečně dlouho, a proto jsou pak vysušené. Když sáhneme po stehenních řízcích, bude jídlo mnohem šťavnatější. 

Pokud nemáme kompotované broskve, třeba i domácí, které jsou samozřejmě lepší, můžeme využít ovoce čerstvé. Rozpůlenou broskev nebo pevnější nektarinku  můžeme opéct na másle nebo ji ogrilovat (mírně potřít olejem a krátce je opéct pod grilem v troubě), ale také ji prohřát přímo ve šťávě na pánvičce s masem. Kromě eidamu můžeme využít i goudu.

Na vylepšení omáčky se vyplatí použít kuřecí vývar, ve kterém můžeme ještě rozpustit plátek másla. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem

Na čtyři porce si připravte: 500 g kuřecích prsou, sůl, 4 špetky kari koření, 1 lžičku hladké mouky, 2 lžíce oleje, 4 plátky šunky, 100 g tvrdého sýru, 2 rozpůlené kompotované broskve a drůbeží vývar nebo vodu.

Jak na to? Kuřecí prsa omyjte, okrájejte blanky a maso mírně naklepejte. Maso posolte a poprašte kari kořením.

Na pánvi rozpalte olej a zprudka na něm opečte kuřecí maso z obou stran. Maso vyndejte, výpek zaprašte hladkou mouku, orestujte a za stálého prošlehávání přilévejte vývar nebo vodu. Když se šťáva začne vařit, tak vraťte maso zpět a nechte ho chvíli na mírném plameni.

Poloviny kompotované broskve prohřejte přímo ve šťávě společně s masem. Až je maso hotové, dejte na něj plátek šunky a prohřátou polovinu kompotované broskve. Nyní vše zasypte tvrdým strouhaným sýrem a přikryjte pokličkou. Až se sýr mírně rozpustí, ihned podávejte. 

Náš tip: Připravit si můžete i tyto kuřecí rolky se sýrem podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více