Retro okénko: Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem může být delikatesa, stačí použít šťavnatější maso a čerstvé ovoce
2. 7. 2024 Vaření
Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem, to je vlastně takový fenomén českých pohostinství konce 20. století. Pokrm propojuje slanou a sladkou chuť okořeněných plátků kuřecího masa a slaďounkého ovoce.
Jednoduché a rychlé jídlo z kuřecího masa
Jídlo, které vzbuzuje vášně všeho druhu. Milujete ho, nebo nenávidíte. Řeč je o pokrmu, který býval hitem restaurací koncem 20. století. Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem. Jeho špatná pověst se odvíjela od přípravy, která měla k dobré kuchyni o trochu dál. Ale i rychle a jednoduše připravené jídlo může vypadat a chutnat dobře. A stačí málo.
Mohlo by vás zajímat
Vylepšení legendární restaurační klasiky
Zatímco maso bývalo v restauracích mnohdy bez chuti, doplněné o kompotované broskve, můžeme zvolit lepší variantu. S přípravou kuřecích prsou bývá potíž, že je někdy tepelně upravujeme zbytečně dlouho, a proto jsou pak vysušené. Když sáhneme po stehenních řízcích, bude jídlo mnohem šťavnatější.
Pokud nemáme kompotované broskve, třeba i domácí, které jsou samozřejmě lepší, můžeme využít ovoce čerstvé. Rozpůlenou broskev nebo pevnější nektarinku můžeme opéct na másle nebo ji ogrilovat (mírně potřít olejem a krátce je opéct pod grilem v troubě), ale také ji prohřát přímo ve šťávě na pánvičce s masem. Kromě eidamu můžeme využít i goudu.
Na vylepšení omáčky se vyplatí použít kuřecí vývar, ve kterém můžeme ještě rozpustit plátek másla.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem
Na čtyři porce si připravte: 500 g kuřecích prsou, sůl, 4 špetky kari koření, 1 lžičku hladké mouky, 2 lžíce oleje, 4 plátky šunky, 100 g tvrdého sýru, 2 rozpůlené kompotované broskve a drůbeží vývar nebo vodu.
Jak na to? Kuřecí prsa omyjte, okrájejte blanky a maso mírně naklepejte. Maso posolte a poprašte kari kořením.
Na pánvi rozpalte olej a zprudka na něm opečte kuřecí maso z obou stran. Maso vyndejte, výpek zaprašte hladkou mouku, orestujte a za stálého prošlehávání přilévejte vývar nebo vodu. Když se šťáva začne vařit, tak vraťte maso zpět a nechte ho chvíli na mírném plameni.
Poloviny kompotované broskve prohřejte přímo ve šťávě společně s masem. Až je maso hotové, dejte na něj plátek šunky a prohřátou polovinu kompotované broskve. Nyní vše zasypte tvrdým strouhaným sýrem a přikryjte pokličkou. Až se sýr mírně rozpustí, ihned podávejte.
Náš tip: Připravit si můžete i tyto kuřecí rolky se sýrem podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Kuřecí závitky s omáčkou z nivy: Výborná kombinace se studenou sýrovou omáčkou plnou bylinek i jemné chutě česneku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Kvíz na téma retro zákusky: Vyzkoušejte své znalosti o sněhových dezertech
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu