Jak na perfektní vývar s krupicovými nočky: Šéfkuchař hotelu Pupp prozradil trik, který fantasticky pozvedne chuť jídla
30. 6. 2024 Vaření
Poctivý kuřecí vývar je jednou z nejoblíbenějších českých polévek. Tradičně se sice podává s nudlemi, ale Když nudle vyměníte za nočky, vytvoříte vývar, který šéfkuchař Ondřej Koráb nabízí hostům restaurace Grandhotelu Pupp. A vy si jej můžete nyní udělat podle jeho receptu.
Vývar jako základ polévek i dalších jídel
Poctivý vývar je jeden z důležitých stavebních kamenů české kuchyně. Je základem polévek, omáček a lze jej použít i do dušených pokrmů. Někdy sice v nouzi saháme po bujonu, nad poctivý vývar ale není a vždy se vyplatí jej mít připravený, třeba v podobě zmražených kostek v mrazáku. I když je vývar vlastně jen surovina na přípravu dalších jídel, označujeme tak i nejzákladnější polévku české kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Vývaru prospěje delší vaření
Vývar s masem a zeleninou, doplněný nudlemi, knedlíčky nebo nočky je jednou z našich klasických polévek. O poctivém masovém vývaru se říká, že dokáže postavit na nohy, když na vás něco leze, umí zahřát a je i výborných zdrojem tekutin.
Jeho půvab spočívá v kvalitním mase nebo zelenině, které je třeba patřičně dlouho vařit (to platí hlavně u masového vývaru), aby byl vývar pořádně silný a měl výraznou chuť. I když se někteří lidé přípravě vývaru vyhýbají, není to nijak složité. Vývar se vlastně vaří na sporáku sám, klidně i přes noc, zatímco budete v klidu spát.
Recept na kuřecí vývar z Puppu
Na kvalitní vývar totiž nestačí ingredience jen krátce povařit ve vodě. Dokonalé a plné chuti dosáhnete pomalým vařením při nižší teplotě a pár dalšími triky. Lepší chuť a vůni pak dodají vývaru bylinky (např. petržel a libeček) a koření (hlavně bobkový list, nové koření a pepř).
Maso a kosti, které na vývar používáte, je třeba nejprve předpéct do zhnědnutí. „Kosti před pečením můžete lehce posypat sušeným mlékem. Získáte tak intenzívnější bílkovinovou chuť,“ doporučuje pro Toprecepty Ondřej Koráb, šéfkuchař Grandhotelu Pupp.
Právě on nám poskytl recept na vynikající kuřecí vývar s krupicovými noky, domácími nudlemi a kořenovou zeleninou, který se běžně servíruje i hostům na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. A pokud se tam zrovna nechystáte, můžete si vynikající vývar z Puppu připravit sami doma. Jak na to?
Budete potřebovat: 300 g mrkve, 200 g pórku, 2 kg kuřecích skeletů, 300 g cibule, 200 g celeru, 5 l vody, sůl a pepř podle chuti. Na nočky budete potřebovat: 200 g krupice, 200 ml mléka, 3 vejce, 150 g másla, sůl dle chuti. Do polévky: 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 100 g pažitky.
- Kosti pečte v troubě při 160 °C asi 1 hodinu a nechte vychladnout. Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kusy.
- Vše dejte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, teplotu snižte a pomalým táhnutím vařte12 hodin. Poté vývar přeceďte a dle potřeby zredukujte nebo jen dochuťte.
- Rozehřejte v hrnci máslo a přidejte krupici, po lehkém zarestování ji zalijte mlékem a přiveďte k varu. Vařte do potřebné konzistence. Jakmile ji dosáhnete, dejte ji mimo plamen, nechte vychladnout a vmíchejte vejce. Dochuťte solí.
- Takto připravené těsto vytvarujte pomocí cukrářského pytlíku, formiček nebo lžic a vařte ve vroucí osolené vodě 3 minuty.
- Zeleninu nakrájejte na kostičky a uvařte v přeceděném vývaru. Pažitku nakrájejte nadrobno a ozdobte jí hotový vývar podávaný s nočky a zeleninou.
Náš tip: Máte-li raději hovězí vývar, můžete si připravit třeba ten s játrovými knedlíčky podle našeho video receptu.
Témata
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2024
58. MFF Karlovy Vary se koná od pátku 28. června do soboty 6. července 2024. Hlavními hvězdami festivalu jsou herci Geoffrey Rush, Viggo Mortensen, Daniel Brühl a Clive Owen a režisér Steven Soderbergh.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dochutit masový vývar? Poradíme začátečníkům
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Vynikající nakládaný libeček: Dokonale se uchová jeho chuť a typické aroma a kromě voňavé bylinky stačí jen dvě ingredience
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař hotelu Pupp nám prozradil recept na legendární karlovarský knedlík. Během festivalu si na něm pochutnává i herec Johny Depp
10 tipů, jak na dokonalý hovězí vývar: Věnujte čas předpékání a pomalému vaření
Jak zmrazit masový vývar. Poradíme, jak správně postupovat a na co si dát pozor