Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzský král Ludvík XIII. zahradničil, pěstoval  zeleninu a už v 10 letech dokázal uvařit mléčnou polévku
Zdroj: Wikimedia Commons, Philippe de Champaigne / Formerly attributed to Jan van Belcamp - Royal Collection RCIN 404108

Francouzského krále Ludvíka XIII. Spravedlivého dobře znají mj. čtenáři Dumasovy knihy Tři mušketýři. Tento panovník byl v kuchyni jako doma. Nejen, že rád jedl, ale on dokonce i rád vařil.

Ludvík XIII. se vyhýbal ženám a rád vařil

Ačkoli formálně se stal francouzským králem po smrti svého otce už v devíti letech, Ludvík XIII. (1601–1643) fakticky vládl až o sedm let později. Co o něm víme? 

Bylo mu pouhých 14 let, když se oženil se stejně starou Annou Rakouskou. Není nutné zdůrazňovat, že šlo o sňatek domluvený. Manželské povinnosti Ludvík XIII. plnil jen výjimečně. A vzhledem k tomu, že na rozdíl od jiných panovníků se neví o žádných jeho milostných pletkách a ženám se prý doslova vyhýbal, spekuluje se o jeho možné homosexualitě.

Jeho hlavní vášně byly hudba a sokolnictví. Za svůj život zkomponoval desítky drobných skladeb. Asi většinu čtenářů však překvapí, že byl mimořádně manuálně zručný, uměl se otáčet v kuchyni, kde připravoval různé pokrmy.

Velmistr omelet a sladkostí

Ludvík XIII. také zahradničil a pěstoval  zeleninu. Mnohem raději ale byl v kuchyni. Už jako desetiletý chlapec uměl uvařit mléčnou polévku. Za pomoci mistra kuchaře připravoval různé pokrmy a aranžoval talíře. Specialitou francouzského krále ale byly omelety, které prý uměl dokonale.

A protože měl rád sladké, bavilo ho připravovat marcipán, těsto na koblihy, ale i kdoulový džem

Servírovalo se pět chodů

Menu na dvoře Ludvíka XIII., který byl známý jako velký jedlík, se skládalo přibližně z pěti chodů, každý z nich ale nabízel dalších několik druhů. S jednou polévkou by se urozené hlavy nespokojily, tak měly výběr většinou ze čtyř, mezi nimiž často byla cibulačka. 

Předkrmy byly především masité a oblíbené byly paštiky. Ludvík XIII. miloval masa připravená v omáčce. Doslova je prý hltal. A k nim přikusoval pečivo.

Maso, ryby a mořské plody

Na královském stole většinou byly chutné, ale i dost kalorické pokrmy. A jaká masa se jedla? Všechna, jaká nás jen napadnou! Běžná byla zvěřina a drůbež, samozřejmostí byly labutě. Ryby měl Ludvík XIII. na talíři i říční, ale častěji lososa, mořský jazyk, mořského okouna i velrybu. Kromě krevet, mušlí a dalších mořských potvůrek král běžně konzumoval ústřice.  

Ludvík XIII. se s viditelným uspokojením také ládoval lanýži v oleji a dalšími těžkými jídly, která zapíjel vínem z místních vinic.

Sladký život 

Ludvík XIII. byl také proslulý svou legendární chutí na sladké. Francouzský král měl slabost pro sladkosti, mezi kterými byly koblihy, pražené mandle v cukru, dezert z kdoulového želé tzv. cotignac a různé džemy. Za jeho vlády se poprvé objevilo slovo bonbón. Jako dítěti, když byl nemocný, mu lékař dával cukr s vůní růží a nazýval to „donner du bonbon“.

Bezbřehá láska k jídlu a sladkostem spolu s opakovanými záněty střev se určitě podílely na tom, že francouzský král Ludvík XIII. zemřel v pouhých 41 letech. Krátký pozemský čas si ale zřejmě maximálně užil.

Zdroje informací: 
fr.anecdotrip.com: Louis XIII
parismatch.com: Les rois de France à table (4/5) - Louis XIII et Louis XV, experts ès-omelettes
en-vols.com: Garlic, hot chocolate: These were the favorite dishes of the kings of France
koukalici.cz: Panovníci jak je neznáme

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více