Co se jedlo na Starém bělidle? Babička Boženy Němcové měla k snídani kyselo, k obědu brambory, maso bylo jen v neděli
30. 6. 2024 Historie a zajímavosti
Prázdniny bývají ve znamení výletů a poznávání různých koutů naší vlasti. K častým cílům patří také Staré bělidlo, tedy dějiště Babičky, nejslavnějšího románu Boženy Němcové. Ten nám odhaluje, jak se žilo a co se jedlo v první polovině 19. století.
Babička aneb Jak se žilo v první polovině 19. století
Babička je snad už od první republiky povinnou četbou na základních školách. Možná je ale lepší k se Babičce „pročíst“ mnohem později – anebo se k ní vrátit jako k nedocenitelnému zdroji historických a národopisných informací.
Ostatně podtitul Obrazy venkovského života naznačuje, že spisovatelka přináší ucelený pohled na život obyčejné venkovské rodiny počátku 19. století i na život místní ratibořické šlechty.
Mohlo by vás zajímat
Co roste u domu a co běhá po dvoře
Obecně můžeme konstatovat, že snědlo se to, co vyrostlo na poli nebo na zahrádce, či to, co pobíhalo po dvoře a bydlelo v chlívku. Dá se říct, že na venkově se tehdy v kuchyni používaly základní suroviny, které se využívají dodnes. Vzhledem k tomu, že pocházely z pouze z domácích zdrojů, chemie v potravinářství ještě nebyla, šlo o kvalitní bio potraviny.
Peklo se často z tmavé mouky, z knihy Babičky víme, že Magdalena Novotná, jak se babička Boženy Němcové jmenovala, používala někdy i mouku bílou.
Mohlo by vás zajímat
K snídani kyselo
„Jsem od malička naučena snídat polívku, nejvíc kyselo,“ vysvětlovala babička paní kněžně, když byla pozvána do ratibořského zámku na snídani a kněžna jí nabízela kakao a kávu. A vysvětlila jí, že pochází z chudého krkonošského kraje, kde se většinou jedly brambory, již zmíněné kyselo, hrách a ovesný chleba.
Rodina Barunky Panklové sice nepatřila k těm bohatým, ale nebyli ani chudí a hlady netrpěli. Podle knihy se Magdalena Novotná starala o zahrádku, kde rostla zelenina a ovocné stromy. Ovoce, tedy jablka, hrušky, švestky, se sušilo ve velké sušírně, aby se mohlo využít během zimy do sladkých kaší nebo jako pochoutka pro děti.
Mohlo by vás zajímat
Maso z vlastních zdrojů
Maso bylo většinou jen v neděli. U Panklů bylo z vlastních zdrojů, protože babička chovala mj. králíky, kachny, husy a slepice, od kterých měla i vajíčka. V chlívku chrochtala prasátka a a bučela kráva. Rodina měla čerstvé mléko, babička vyráběla vlastní tvaroh a stloukala máslo.
Kuřata se tehdy na venkově nejedla, protože to byla škoda. Vždyť z kuřete vyrostl kohout nebo slepice, která dávala vajíčka. Teprve když slepice přestala snášet, byla určena ke konzumaci. Uvařila se z ní silná polévka a maso se použilo do omáček.
Mohlo by vás zajímat
Do školy chleba a nůž
Dětem do školy připravovala babička svačinu. Každé z dětí dostalo velký krajíc chleba, v němž byla jamka, do které babička dala kousek másla a to pak přikryla vydlabanou střídkou. K tomu dostaly děti pár kousků sušeného ovoce. V mošničce pak ještě každý měl svůj vlastní malý nožík, aby si mohl ukrajovat chleba.
Magdalena Novotná sice byla babičkou slavné spisovatelky, ale vykreslení jejího života ve známém románu neodpovídá skutečným reáliím. Božena Němcová ji vylíčila jako dokonalou hospodyňku s dobrým srdcem, která nedělala chyby a kterou měli všichni rádi.
Tahle pohádka, kde dobro vítězí na zlem, přesto patří k pokladům literatury i proto, že poskytuje mnoho informací o tehdejším způsobu života.
Náš tip: Pokud si chcete připravit jednoduché jídlo podobné tomu na Starém bělidle, můžete zkusit třeba pečené brambory podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Božena Němcová, Babička, Svoboda 1987
flowee.cz: Jak se jedlo v 19. století? Za biopotraviny si nemuseli připlácet a zelenina byla součástí každého jídla
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velikonoční svátky - velikonoční neděle a pondělí: Zvyky a recepty tradičních pokrmů
V minulém článku jsme si mohli přečíst o začátku velikonočního týdne, o zvycích, které naši předci udržovali na Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílou… Číst více
Encyklopedie salátů: Jak se liší ledový salát od římského a jak si nejlépe vychutnat čekanku
Při zmínce o salátech si většinou vybavíme směs… Číst více
Polévka z hlávkového salátu je jemná díky smetaně, lehce kyselá po citronu, voní koprem a s opečenou slaninou chutná božsky
Napadlo vás někdy udělat polévku ze salátu?… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Poradíme, co s nahromaděnými čokoládovými figurkami nebo vajíčky, na které už není chuť. Zkuste vyrobit domácí studentskou pečeť
Co se zbytky čokolády Máme několik možností. Jednou a nejjednodušší z nich je nalámat figurky do ranní obilné kaše. Také můžeme s čokoládovými… Číst více
Co připravit koledníkům na Velikonoce. Pečeme drobné cukroví s jarními motivy, které udělá radost hlavně dětem
Malovaná vajíčka a drobné cukroví Na Velikonoce připravujeme pro koledníky nejen malovaná vajíčka, ale v mnoha domácnostech se peče různé drobné… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
10 tipů na velikonoční dobroty pro koledníky: Vyberte si od obyčejných vajíček k originálním nápadům
Ať už jsou pro vás Velikonoce důležitým svátkem oslavujícím vzkříšení Ježíše Krista nebo oslavujete příchod vytouženého jara tradiční pomlázkou, máme… Číst více
Jak dlouho vydrží vejce natvrdo v lednici i mimo ni? Poradíme, jak nejlépe vajíčka skladovat
Vejce natvrdo vydrží mimo lednici jen velmi krátkou dobu. Přípravu vajec pro koledníky, která budou delší dobu mimo lednici, nechte ideálně na… Číst více
7 velikonočních dobrot pro malé i velké koledníky: Připravte originální pohoštění podle skvělých receptů
Tradiční koledování na velikonoční pondělí zná snad každý. Častou nadílkou jsou nazdobená vařená vajíčka a kupované čokoládové dobroty. Zkuste být… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rizoto s uzeným lososem
Přidáno před 45 minutami
Domácí zmrzlina s lesním ovocem
Přidáno před 11 hodinami
Salát s grilovanými meruňkami a sýrem halloumi
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí špízy s klobásou a rozmarýnem
Přidáno před 11 hodinami
Palačinky s jablíčky v těstu
Přidáno před 13 hodinami
Sekaná z králičího hřbetu a vepřového bůčku
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více