Jaroslav Sapík vařil pro princeznu Dianu: Topinku s vejci jsem jí musel dělat čtyři dny za sebou, vzpomíná slavný šéfkuchař
1. 7. 2024 V kuchyni s VIP
Princezna Diana by 1. července oslavila 63. narozeniny. Tragická nehoda však veřejností milovanou první ženu britského krále Karla III. připravila o život už v roce 1997. Šest let před tím ovšem Diana stihla navštívit Prahu a oblíbit si pokrm od renomovaného šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.
Návštěva Československa
Matka britských princů Williama a Harryho podlehla zraněním po autonehodě, která se odehrála 31. srpna 1997 v Paříži. V tu chvíli již byla Diana rok rozvedena s tehdejším následníkem trůnu, princem Charlesem.
Když byl jejich vztah ještě bez větších problémů, přijali pozvání prezidenta Václava Havla, aby v roce 1991 navštívili Československo a jeho dvě metropole, Prahu a Bratislavu. Diana společně s tehdejší první dámou Olgou Havlovou zamířila například na návštěvu do základní školy pro sluchově postižené a na dětské oddělení nemocnice v Motole, kde malým pacientům zahrála na klavír.
Mohlo by vás zajímat
Rychlovka, která nadchla
Když královský pár objevoval krásy českého hlavního města, staral se o jeho jídelníček mimo jiné i Jaroslav Sapík, vyhlášený šéfkuchař a majitel oblíbené restaurace ve středočeské obci Klokočná. Kromě honosných pokrmů, které byly součástí slavnostní tabule, však český kuchař zariskoval i s netradiční záležitostí.
„Když tady byla princezna Diana s Charlesem, tak jsem musel vymyslet, co jim připravit, aby to bylo rychlé a přitom dobré. Vsadil jsem na topinku s míchaným vajíčkem, uzeným lososem a křenem. Musel jsem to pak dělat celé čtyři dny, co tady byli,“ vzpomíná ještě dnes Sapík na „specialitu“, kterou pro slavný manželský pár vytvořil. Recept na slavnou topinku prezentoval například v pořadu Babica vs. Sapík.
Topinka pro Dianu podle Jaroslava Sapíka
Na přípravu královské pochutiny budete potřebovat: 3 krajíce chleba (rozpůlené), 5 vajec, 20 g másla, nastrouhaný čerstvý křen (podle chuti), 1 cibuli, 3 stroužky česneku, plátky uzeného lososa, čerstvý kopr, olej nebo sádlo na smažení, sůl a pepř.
Jak na to?
- Do rozehřáté pánve nalijeme olej a necháme ho zahřát. Přidáme cibuli nakrájenou najemno.
- Rozklepneme do pánve vejce a zamícháme pouze bílek. Jakmile je hotov, vypneme plotnu a rozmícháme do hotového bílku žloutek. Přisolíme, přidáme máslo.
- Na druhé pánvi nasucho opečeme topinky.
- Potřeme je česnekem, vajíčka dáme na topinku, na ně vložíme plátek uzeného lososa, posypeme nastrouhaným křenem a lehce opepříme.
- Podáváme ozdobené čerstvým koprem.
Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu skvělou zeleninovou směs na topinky:
Zdroj informací:
vogue.cz - Princezna Diana na své jediné návštěvě Československa
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý sulc z vepřových nožiček podle receptu Jaroslava Sapíka: Nejlepší je se salátem z červené cibule, říká šéfkuchař
Kopr ve sladkokyselém nálevu: Klasický recept s cukrem, octem a solí je snadný na přípravu a zvládne jej každý
Reportáž: Jak se vaří U Sapíků? Legendární šéfkuchař nabízí řízek přes celý talíř, skvělý sulc i sladké taštičky
Přečtěte si Zobrazit více
Princ William slaví 42. narozeniny: Určitě si dá k večeři pečené kuře a jako dezert oblíbený sušenkový dort s čokoládou
Povidlové taštičky podle receptu Jaroslava Sapíka: Vláčný dezert voní ořechy a máslem a chutná božsky
Samosběr česneku 2024: Nejlevněji kilo nasbíráte již za 60 Kč na severní Moravě, v Čechách si připlatíte