Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Topinka Jaroslava Sapíka nadchla i princeznu Dianu.
Zdroj: František Prachař / CNC / Profimedia, pixabay / brian15, koláž Toprecepty

Princezna Diana by 1. července oslavila 63. narozeniny. Tragická nehoda však veřejností milovanou první ženu britského krále Karla III. připravila o život už v roce 1997. Šest let před tím ovšem Diana stihla navštívit Prahu a oblíbit si pokrm od renomovaného šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.

Návštěva Československa

Matka britských princů Williama a Harryho podlehla zraněním po autonehodě, která se odehrála 31. srpna 1997 v Paříži. V tu chvíli již byla Diana rok rozvedena s tehdejším následníkem trůnu, princem Charlesem.

Když byl jejich vztah ještě bez větších problémů, přijali pozvání prezidenta Václava Havla, aby v roce 1991 navštívili Československo a jeho dvě metropole, Prahu a Bratislavu. Diana společně s tehdejší první dámou Olgou Havlovou zamířila například na návštěvu do základní školy pro sluchově postižené a na dětské oddělení nemocnice v Motole, kde malým pacientům zahrála na klavír.

Rychlovka, která nadchla

Když královský pár objevoval krásy českého hlavního města, staral se o jeho jídelníček mimo jiné i Jaroslav Sapík, vyhlášený šéfkuchař a majitel oblíbené restaurace ve středočeské obci Klokočná. Kromě honosných pokrmů, které byly součástí slavnostní tabule, však český kuchař zariskoval i s netradiční záležitostí.

„Když tady byla princezna Diana s Charlesem, tak jsem musel vymyslet, co jim připravit, aby to bylo rychlé a přitom dobré. Vsadil jsem na topinku s míchaným vajíčkem, uzeným lososem a křenem. Musel jsem to pak dělat celé čtyři dny, co tady byli,“ vzpomíná ještě dnes Sapík na „specialitu“, kterou pro slavný manželský pár vytvořil. Recept na slavnou topinku prezentoval například v pořadu Babica vs. Sapík

Topinka pro Dianu podle Jaroslava Sapíka

Na přípravu královské pochutiny budete potřebovat: 3 krajíce chleba (rozpůlené), 5 vajec, 20 g másla, nastrouhaný čerstvý křen (podle chuti), 1 cibuli, 3 stroužky česneku, plátky uzeného lososa, čerstvý kopr, olej nebo sádlo na smažení, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Do rozehřáté pánve nalijeme olej a necháme ho zahřát. Přidáme cibuli nakrájenou najemno.
  2. Rozklepneme do pánve vejce a zamícháme pouze bílek. Jakmile je hotov, vypneme plotnu a rozmícháme do hotového bílku žloutek. Přisolíme, přidáme máslo.
  3. Na druhé pánvi nasucho opečeme topinky.
  4. Potřeme je česnekem, vajíčka dáme na topinku, na ně vložíme plátek uzeného lososa, posypeme nastrouhaným křenem a lehce opepříme.
  5. Podáváme ozdobené čerstvým koprem.

Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu skvělou zeleninovou směs na topinky:

Zdroj informací:

vogue.cz - Princezna Diana na své jediné návštěvě Československa

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více